Ženskega tenisa ne gleda, na rekord se požvižga. ''Nihče ne bo prišel do 62,'' pravi legenda

01.02.2017
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Avstralska teniška legenda Margaret Court brez dlake na jeziku priznava, da ženskega tenisa ne spremlja, Sereni Williams pa vseeno privošči, da izboljša njen rekord. ''Nihče ne bo prišel do 62,'' hudomušno dodaja.

Margaret Court je od leta 1960 do 1973 osvojila 24 posamičnih Grand Slamov (24-5), kar je največ v zgodovini ženskega ali moškega tenisa. Po več kot štirih desetletjih bo imela Serena Williams, ki je na OP Avstralije osvojila 23. lovoriko (23-6), že v Parizu priložnost, da izenači ta rekordni dosežek.

Legendarni Avstralki so se pred Williamsovo najbolj približale Steffi Graf (22-9), Chris Evert (18-16) in Martina Navratilova (18-14). Ob tem velja omeniti, da je Courtova 13 od 24 zmag osvojila pred začetkom Odprte dobe, medtem ko so ostale zmagovale izključno po letu 1968.

''Če bo izboljšala moj rekord, si to zasluži. To mi ne bo kratilo spanca,'' je v Melbournu dejala danes 74-letna Avstralka, ki ima v svoji lasti še en zgodovinski dosežek, katerega bo glede na razvoj modernega tenisa nemogoče doseči.

Poleg 24 posamičnih zmag ima še 19 naslovov v konkurenci dvojic in 21 naslovov pri mešanih dvojicah. V svoji karieri (1960-1977) je osvojila neprecedenčnih 64 velikih turnirjev, čemur se je uspela približati samo Navratilova (59). Tretja na seznamu Billie Jean King ima 25 lovorik manj (39), enako število velikih turnirjev pa ima v svoji vitrini tudi Williamsova (39).

Glede na formo 35-letne aktualne številke ena lahko z veliko gotovostjo trdimo, da je 24. posamični naslov le vprašanje časa, a skupni rekord bo ostal nedosegljiv. Morda za vedno. ''Nihče ne bo prišel do 62,'' se je namuznila Courtova. Skupno ima priznanih 64 lovorik, a dve si deli z vsemi udeleženci finalov mešanih dvojic na OP Avstralije v letih 1965 in 1969, saj sta obračuna odpadla zaradi slabega vremena.

Ženski tenis? Dolgočasno!

Ženskega tenisa ne spremlja, bolj jo navdušujejo moški. ''Uživam v moškem tenisu. V ženskem ne preveč. Ves čas gor in dol po sredini. Meni se zdi dolgočasno,'' je kritično ocenila in izpostavila glavno Serenino orožje. ''Servis jo rešuje. Ima zelo dober začetni udarec. Če ta ne deluje, postane negotova,'' je dejala.

Patrick Mouratoglou, trener prve igralke sveta, meni, da je rekord, ''tisti pravi'', že v rokah njegove varovanke. ''Z vsem spoštovanjem do Margaret Court, to je druga era. Seveda si želimo premagati tudi njen rekord, a v tenisu poznamo profesionalno dobo in rekorderka je bila Steffi Graf,'' je dejal.

Podobno je po zmagi v Melbournu razmišljala tudi Williamsova. ''Zagotovo je danes drugače. 128 igralk v vsakem žrebu. Margaret si zasluži priznanje za njene dosežke. Tako kot jaz, Steffi, Chris ali Martina. Drugi časi. Drugačni tipi igralk in različni ljudje. Če bi igrala v njihovi eri, bi bila prav tako dobra,'' je povedala Američanka.

Courtova špekulaciji pritrjuje, a upoštevajoč zastarelo tehnologijo vrača žogico Američanki: ''Udarci iz igre ne bi imeli takšne moči. Jaz sem veliko dvigovala uteži. Bila sem močna in silovito sem udarjala po žogi, a ni imela takšne prodornosti.''

Legendi avstralskega tenisa: Margaret Court in Rod Laver.

Legendi avstralskega tenisa: Margaret Court in Rod Laver.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete