Aljaž Bedene kot 1. nosilec izpolnil vsa pričakovanja in dvignil pokal v Portorožu

19.08.2019
PORTOROŽ - Slovenska bera zmag na turnirju ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open se je po Gregu Žemlji (2013) in Blažu Kavčiču (2014) povečala na število tri, potem ko je Aljaž Bedene opravil svojo nalogo tako kot je potrebno in v finalu premagal obetavnega Norvežana Viktorja Đurasovića s 7:5 in 6:3.

Aljaž je v karieri osvojil že 16 turnirskih zmag serije challenger, po portoroški zmagi pa se bo zavihtel med 80 najboljših teniških igralcev na svetu. Neverjetna je njegova serija zmaga na turnirjih tega nivoja, saj je zmagal na petih zaporednih in skupaj dosegel 25 zmag. Po finalnem obračunu na polnem teniškem stadionu v Portorožu je na temo challengerjev dejal: »Resnično sem vesel za zmago pred domačim občinstvom. Hvala vsem, ki so prišli in me spodbujali na finalni tekmi. Hvala tudi predsedniku države. Bil sem kar malce nervozen, ker je bil Borut Pahor med gledalci. Imam dobro statistiko na challengerjih, a me to posebej ne gane. Potrebno je narediti dobre rezultate na ATP turnirjih. Dolga je še pot do moje rekordne uvrstitve, ko sem bil 43. na svetu. Z igro nisem navdušil in tudi nisem zadovoljen, a sem se boril, kar pa tudi nekaj velja.«

Bedene se je boril v finalu in v prvem, izenačenem nizu, spreobrnil potek dvoboja ob koncu, ko je še tretjič odvzel servis 22-letnemu Viktorju Đurasoviću. V drugem nizu je odločneje začel Đurasović in povedel s 3:0. Bedene je strnil misli, zvišal nivo osredotočenosti in nanizal šest zaporednih iger ter zmagal pred navdušenim občinstvom, ki je uživalo ob lepih potezah in kasneje na podelitveni slovesnosti. Đurasović je imel veliko pozitivnih misli, saj se je sploh prvič uvrstil v finale turnirja serije challenger: »Aljaž je bil enostavno predober. Vidi se, zakaj je med najboljšimi 100 igralci na svetu. Portorož mi bo za vedno ostal v spominu, tudi zato, ker sem vseskozi, ne glede na težave, ohranil mirno kri. Veste, kar velikokrat imam težave s karakterjem in ravnovesjem med željami in realnim stanjem. Verjamem, da bom znal nadzorovati svoja čustva in svoje misli.« Viktor Đurasović (429.) bo z 48 točkami napredoval približno sto mest na lestvici ATP.

Cilj Aljaža Bedeneta je bil odigrati čim več tekem, da bi predvsem gibanje prilagodil trdi podlagi, na kateri ga zdaj čaka odprto prvenstvo ZDA v New Yorku. »Izpolnil sem nalogo. Odigral sem maksimalno število tekem in mislim, da smo se s trenerskim štabom približali tisti igri, ki jo potrebujem za nadaljevanje sezone. Sem pa kar precej utrujen. Igral sem pet dni zaporedoma in zdaj se bo prileglo malo počitka," je dodal Bedene, ki v torek potuje v New York.

Na zaključni slovesnosti so bili trije posebni gosti. Kot vsako leto se je turnirja udeležil predsednik republike Slovenije Borut Pahor, ob njem sta obema igralcema čestitala tudi predsednik Tenis Slovenije, Andrej Slapar in direktor turnirja Zavarovalnica Sava Slovenia Open, Aljaž Kos.

Finalno tekmo je sodil Italijan Nicola Stellabotte, glavni nadzornik s strani ATP, pa je bil Andrey Kornilov iz Uzbekistana.

Vsi zmagovalci Portoroža:
2013 – Grega Žemlja (SLO)
2014 – Blaž Kavčič (SLO)
2015 – Luca Vanni (ITA)
2016 – Florian Mayer (NEM)
2017 – Sergiy Stakhovsky (UKR)
2018 – Constant Lestienne (FRA)
2019 – Aljaž Bedene (SLO)

 


ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open 
Kraj: Portorož (SLO)
Datum: 12.08.2019 - 18.08.2019
Kategorija: ATP Challenger
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: $50,000

Finale:

1-Aljaz Bedene (Slovenia) beat Viktor Durasovic (Norway) 7-5 6-3
 

 

pripravil: Gašper Bolhar

foto: SPORTIDA
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete