ATP MatchFacts: Đokovićeva dominacija in Federerjev preporod

01.12.2014
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Novak Đoković je s sedmimi turnirskimi zmagami najuspešnejši tenisač pretekle sezone. Predstavljamo vam vpogled v prevlado prvega igralca sveta, ob tem pa ne gre zanemariti Rogerja Federerja, ki uživa drugo pomlad v svoji bogati karieri.

1. ODSTOTEK ZAČETNEGA UDARCA


Najvišji odstotek zadetega prvega začetnega udarca v pretekli sezoni ima Rafael Nadal (70%). Španec je znan po tem, da ne stavi na hitrost svojega servisa, temveč na visok odstotek, ki mu omogoča, da po vrnjenem servisu prevzame pobudo s svojim forehand udarcem. Visoko na seznamu sta najboljša serverja v karavani John Isner (#3) in Ivo Karlović (# 5), mesto med prvo deseterico pa je našel tudi Novak Đoković (#6). Roger Federer, ki sicer velja za tenisača z izjemnim začetnim udarcem, pri odstotku zadetih prvih servisov ni med najboljšimi (#17), kar nadoknadi z velikim številom doseženih asov in servis winnerjev.

2. ASI


V kategoriji neubranljivih začetnih udarcev po pričakovanju prednjačijo Karlović, Milos Raonic in Isner, ki veljajo za najboljše serverje v karavani. Visoko je tudi zmagovalec OP ZDA Marin Čilić (#4), tradicionalno pa so v tem segmentu igre blesteli Kevin Anderson (#5), Ernests Gulbis (#6) in Federer (#9). Ob tem je potrebno poudariti, da je število asov odvisno tudi od števila odigranih obračunov.

3. TOČKE DOBLJENE NA PRVI ZAČETNI UDAREC


V tej statistični kategoriji ponovno blesti dr. Ivo, ki kljub 35 letom še naprej osvaja turnirske lovorike in teniško javnost zabava z objavami na socialnih omrežjih. Hrvaški velikan je v letu 2014 dobil 84% točk na prvi začetni udarec, s čimer je premagal tako Raonica (83%) kot Isnerja (79%).

4. TOČKE DOBLJENE NA DRUGI ZAČETNI UDAREC


Federer je z 58% na vrhu seznama dobljenih točk na drugi začetni udarec. Drugi servis ni tako dominanten kot prvi, zato ga je v večini primerov potrebno pospremiti z drugim udarcem (t.i. ground stroke), kar je najbolje uspevalo velikemu Švicarju. Federer je sicer znan po tem, da zelo dobro skriva, kam bo usmeril svoj začetni udarec. Za tenisača z najboljšim drugim servisom sicer neuradno velja Isner, kar se prav tako odraža na lestvici.

5. DOBLJENE IGRE NA ZAČETNI UDAREC


Tenisači na vrhu seznama dobljenih iger na svoj servis so podobni kot na seznamu doseženih asov in dobljenih točk na prvi začetni udarec. Na vrhu, kakopak, dominirata Isner in Karlović (oba 93%), visoko pa kotirata še Federer (#3) in Đoković (#5). Nadal je uvrščen šele na 14. mesto.

6. UBRANJENE BREAK PRILOŽNOSTI


V skladu s svojim začetnim udarcem so na vrhu seznama pristali Isner (75%), Karlović (72%) in Federer (71%). Uspešno so se s servisom reševali še Jo-Wilfried Tsonga, Anderson in Feliciano Lopez. Nadal je pristal na pragu prve deseterice (#11), Đoković šele 21.

7. TOČKE DOBLJENE PRI RETURNU NA PRVI SERVIS


Igre na returnu je statistična kategorija, ki loči dobre od najboljših. Zmožnost odvzeti servis nasprotniku je v teniški igri ključnega pomena, saj moraš v nasprotnem primeru, kot vedno znova dokazujeta Isner in Karlović, staviti na podaljšano igro, kar je tvegano ne glede na kvaliteto začetnega udarca. Na vrhu seznama je Nadal (35%), sledita mu Ferrer (34%) in Gael Monfils (34%). Med prvo deseterico so se uvrstili tudi preostali člani velike četverice - Andy Murray (#4), Đoković (#5) in Federer (#7).

8. TOČKE DOBLJENE PRI RETURNU NA DRUGI SERVIS


Točke dobljene na drugi servis nasprotnika so ena od kategorij, ki pričajo o Đokovićevi prevladi. Srbski šampion je ponovno dokazal, zakaj velja za najboljšega returnerja v karavani in zasedel prvo mesto (58%). Sledita Nadal (56%) in Ferrer (56%). Zanimiv je podatek, da Federer pri returnu na drugi začetni udarec ni tako uspešen kot pri returnu na prvega, kar dokazuje, kako dobro zna nevtralizirati močnejše servise. O tem neposredno priča medsebojno razmerje zmag in porazov bodisi s Karlovićem (12-1) bodisi z upokojenim Andyjem Roddickom (21-3).

9. IZKORIŠČENE BREAK PRILOŽNOSTI


V preteklem letu sta break priložnosti najbolje izkoriščala Nadal (48%) in Đoković (45%). Na tretjem mestu je Gilles Simon, tipični predstavnik counter-punchinga, ki nasprotnike sili v napake, kar v napetih trenutkih, kot so break priložnosti, pride še bolj do izraza.

10. DOBLJENE IGRE NA RETURNU


Tudi v tej kategoriji sta podobno kot v preteklih sezonah dominirala Nadal (35%) in Đoković (35%), ki sta osvojila več kot tretjino iger na nasprotnikov začetni udarec. Sledijo Ferrer (33%), Murray (32%) in Pablo Andujar (29%). Federer s 26 odstotki dobljenih iger zaokrožuje prvo deseterico.


pripravil: Ž. J.

foto: zimbio.com, atpworldtour.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete