Burna razprava o seksizmu na Roland Garrosu

07.06.2019
PARIZ, FRANCIJA - Organizatorji Roland Garrosa so z razporedom polfinalnih dvobojev dvignili veliko prahu.

OP Francije je zajela razprava o seksizmu zaradi domnevno priviligiranega položaja moških udeležencev turnirja. O tem naj bi pričal razpored polfinalnih dvobojev.

Potem ko je dež odplaknil sredin tekmovalni program, so preostala četrfinalna dvoboja v ženski konkurenci odigrali v četrtek, polfinale pa prestavili na petek. Ashleigh Barty in Amanda Anisimova bosta polfinale odigrali na dugem največjem igrišču kompleksa Stade Roland Garros Suzanne-Lenglen, dvoboj med Johanno Konto in Marketo Vondrousovo pa bo odigran na precej manjšem igrišču Court Simonne-Mathieu., ki sprejme samo 5000 gledalcev.

Oba moška polfinala (Roger Federer - Rafael Nadal / Novak Đoković - Dominic Thiem) bosta odigrana na osrednjem igrišču Philippe Chatrier, ki sprejme več kot 15.000 gledalcev.

"Zelo smo razočarani nad razporedom obeh ženskih polfinalov," je povedal izvršni direktor WTA Steve Simon. "Dekleta, ki so igrala tako dobro in prišla tako daleč, bi si zaslužila igrati na največjem odru. Verjamem, da smo imeli na voljo druge rešitve v prid igralkam in navijačem," je dodal.

Med najbolj kritičninimi je bila nekdnja prva igralka sveta in zmagovalka dveh turnirjev za grand slam Amelie Mauresmo. "Sramota za naš turnir. Vsi se strinjamo, da je dvoboj dneva Federer/Nadal. Toda kakšno sporočilo smo poslali s tem, ko smo oba ženska obračuna prestavili na stranska igrišča?" je sporočila.

Dekleta se sicer niso preveč sekirala. Sedemnajstletna Anisimova, najmlajša polfinalistka grand slama po letu 2007, je dejala: "Nobena ne bo igrala na Chatrierju? Nisem vedela. Očitno mi ne bo treba čakati cel dan. Čim prej si želim na igrišče. Vesela sem, da lahko igram. Vsa igrišča so lepa."

Tudi Bartyjeva ni bila preveč razočarana. "Seveda bi raje igrala na Chatrierju. Vesela sem, ker sem v polfinalu. Ni pomembno, kje igramo. Vseeno bomo uživale," je obljubila 23-letnica.


pripravil: Ž. J.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete