Čilić klonil v odločilnih trenutkih; Umag Dolgopolovu!

01.08.2011
UMAG, HRVAŠKA - Ukrajinski tenisač Aleksander Dolgopolov je zmagovalec 22. turnirja serije ATP v hrvaškem letovišču Umag.

Finale enega najbolj priljubljenih teniških turnirjev serije ATP 250 v Umagu, je bil povsem po okusu organizatorjev, saj se je v veliki nedeljski boj za veliki in zelo lep pokal vključil Hrvat Marin Čilić, a tudi njemu na koncu ni uspelo prekiniti črnega niza, ki traja vse od prvega dogodka leta 1990, ko je kot edini Hrvat zmagal Goran Prpić in takrat v domačem finalu po treh nizih premagal Gorana Ivaniševića.

Medjugorec je bil danes slabši nasprotnik in Ukrajinec Aleksander Dolgopolov je zasluženo zmagal s 6-4, 3-6 in 6-3, čeprav Marinu ni veliko manjkalo, da bi mu morda celo uspelo. V odločilnem nizu je priredil lep preobrat, ko je izničil zaostanek 0-3 (15-40) na njegov servis, toda v zajključku mu je zmanjkalo moči.

4. nosilec Dolgopolov je takoj na začetku nakazal, da v finalu ne bo le statist, ampak bo prevzel vajeti igre v svoje roke, pri tem pa mu je pomagala peščica navijačev z ukrajinsko zastavo, ki so bili na trenutke glasnejši od velike večine. Kako ne, saj je Dolgopolovu že v 1. igri uspelo priti do brejka, to prednost pa je obdržal vse do konca prvega dela dvoboja. Čilić ni imel nobenih možnosti, da se dokoplje do odvzema servisa, tako pa se je nadaljeval tudi drugi niz. Ukrajinec je bil vseskozi boljši in bil večkrat blizu brejka, Čiliću pa se je do prve priložnosti za odvzem začetnega udarca uspelo dokopati šele v 8. igri. Od dveh vezanih je izkoristil drugo, vse skupaj pa potrdil v naslednji igri. Čeprav ni šlo brez težav mu je vendarle uspelo s tem dobiti tudi niz in finale pripeljati v odločilni del. No, Dolgopolov je z dobro serijo v 3. nizu vodil že 3-0 in imel dve vezani žogici za drugi zaporedni brejk, s tem pa bi verjetno tudi odločil zmagovalca. Najboljši hrvaški tenisač, ki je v Umagu kotiral kot 2. nosilec se je na krilih publike vrnil ter vso prednost nasprotnika izničil, ko pa bi moral narediti odločilni korak, mu je zmanjkalo moči. V 8. igri je še enkrat oddal servis, Ukrajinec pa je darilo sprejel z obema rokama, tako kot je moral na koncu držati pokal, ki ga v Umagu podeljujejo najboljšim. Ena največjih lovorik na ATP Touru je skoraj večja od igralcev samih.

Aleksander Dolgopolov je pokal šprejel iz rok hrvaškega predsednika Iva Josipovića

Aleksander Dolgopolov je pokal šprejel iz rok hrvaškega predsednika Iva Josipovića

Aleksandr Dolgopolov je tako postal 6. igralec v letošnji sezoni, ki je prišel do prvenca na ATP turneji, postal pa je 2. Ukrajinec z naslovom v Umagu. Pred 20 leti je slavil Dimitrij Poljakov!

Kaj reči ob koncu umaškega turnirja. Dolgo tradicijo organizatorji vsako leto le še bolj obogatijo. Letošnja izvedba turnirja je vsekakor poskrbela, da istrski turnir ne bo kar tako odšel iz koledarja, razen če bi se zalomilo pri financah. Sonce, morje, lepa dekleta, plaža, žur, dobra zasedba tenisačev,....vse to je razlog, da se turnirja na hrvaški obali ne sme zamuditi. Nedeljski finale so obiskovalci napolnili do zadnjega kotička, na tribuni pa ni manjkalo znanih obrazov.  Lovoriko letošnjemu zmagovalcu je v roke podal kar hrvaški predsednik Ivo Josipović, po kratkih izjavah obeh protagonistov pa je že kot po tradiciji sledila uradna himna turnirja in dvominutni ognjemet. Večer se bo končal ob zvokih priljubljene pevke Vane, za vse željne žuranja, pa poskrbi nabito poln in zloglasni nočni bar Jimmy Woo.

 

ATP Studena Croatia Open 2011
Umag, HRV
25.07.2010-31.07.2010
Nagradni sklad: €398250
Podlaga: Pesek
Tip: ATPFinale:

31.07.2011 F (2) A Dolgopolov defeats (4) M Cilic 64 36 63

 

pripravil: L.S.

foto: Marko Sivec

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete