Evolucija Andya Murraya na pesku. V finalu Madrida odčital lekcijo Nadalu.

10.05.2015
MADRID, ŠPANIJA - Kakšna preobrazba britanskega teniškega igralca Andya Murraya. Na podlagi, kjer nikoli, vsaj ne do prejšnjega tedna in Münchna, ni prišel finala, je sedaj v boju za masters lovoriko premagal peščenega kralja v njegovi domovini - Madridu.

27-letni Andy Murray do letošnje sezone na pesku nikdar ni igral finala, na nobenem od turnirjev serije ATP. 10 let čakanja, nato pa... Prejšnji teden je v Münchnu obrnil ploščo, dobil prvi obračun za lovoriko, vse skupaj pa nadgradil s prvo peščeno lovoriko na turnirjih serije masters.

Ja, teniški genski zapis Andya Murraya se je spremenil. Evolucija Škota, proces spremembe igranja prilagojenega za pesek, je končan, a treba je dodati, da Murray nikoli ni igral manjših peščenih turnirjev od ATP500 vse od challengerja 2005, kar je avtomatično pomenilo, da se je soočal z mojstri te podlage in dlje od polfinala ni videl.

V velikem finalu letošnjega mastersa v španski prestolnici je potrdil, da bo eden največjih favoritov tudi na bližajočem se grand slamu v Parizu. Lovoriko je dvignil po fantastični predstavi v tekmi s kraljem peska Rafaelom Nadalom, saj je slavil s 6-3, 6-2. Murray je letos na pesku še nepremagan.

  • Andy Murray je osvojil 33. karierni naslov, od tega 10. turnir serije masters
  • Britanec ostaja letos na pesku neporažen
  • Nazadnje sta se Nadal in Murray srečala leta 2014 na Roland Garrosu, takrat mu je Španec v treh nizih prepustil le 6 iger. Lepo maščevanje Andya
  • Medsebojno razmerje je še vedno krepko v korist Nadala (15-6)
  • Andy Murray je šele četrti tenisač, ki je uspel v finalu turnirja na pesku premagati Nadala


Leto starejši Nadal je bil danes povsem nemočen. S strani Španca je bila to skromna predstava, kar pa ne izniči odlične igra Škota, ki je že včeraj v polfinalu pokazal superiorno znanje proti zelo neugodnemu Nišikoriju. 

Od kar se je poročil z dolgoletno prijateljcio Kim Sears (slika zgoraj: Andy je po zmagi na kamero napisal, da ''poroka deluje''), Murray uživa v najboljpih dnevih peščene sezone svoje kariere. Finale je Škot začel brezhibno, v prvih treh igrah je oodal le eno točko ter vodil z brejkom prednosti. Le to je skrbno ohranil do konca niza, čeprav se je Španec trudil na vso moč, da ujame priključek. Žal je ob nekaj prebliskih delal vse preveč napak, bil je dale od tega kar mu je prineslo vzdevek peščenega kralja. V 2. nizu se je dominanca Andya še povečala. Povedel je 4-0 in štirikratni prvak Madrida ni imel niti najmanjše možnosti, da pomisli na uspeh. Nadal je na koncu naredil serijo nevsiljenih napak, ob 18 winnerjih pa jih je 10 vpisal na mreži, povsem netipično iz njegove strani.

Vprašanje, kaj lahko Nadal stori na Roland Garrosu ostaja odprto. Sam se verjetno zaveda, da letos ni v položaju, ko bi lahko pomislil na 10. zvezdico. Desetletje ni bil tako nemočen na pesku kot je to v letošnji sezoni, morda mu malenkost upanja daje le polfinalni obračun z Berdychom, v katerem je prikazal nekaj tiste čarovnije, pri kateri tekmeci le nemo gledajo šov peščenega kralja.

''Mislim, da si nisem zamislil takšna dva tedna, a ko gre tako dobro, je prijetno. Morda je pripomoglo to, da si na pleča nisem dal preveč bremena'', je povedal Murray.

''Pravzaprav je ta lovorika dokaz, da delam v pravi smeri. Peščeni naslov na mastersih je nekaj, kar mi še ni uspelo do sedaj. Premagati Nadala na pesku, pred njegovimi gledalci, je nekaj najtežjega. Ponosem sem na to kar mi je uspelo''.

Rafa Nadal je sedaj padel na 7. mesto ATP lestvice in je izven peterice prvič po desetih letih. 

''V tem tednu sem odigral nekaj dobrih tekem, posebej tisto v polfinalu. Že dolgo nisem pokazal takšnega znanja kot proti Berdychu. Zaradi tega ne morem zapustiti Madrida nezadovljen, bom pa zbrisal današnji dan. Poskupal sem bom kar najbolje pripraviti za rimnski masters, navsezadnje se je moja igra izboljšala, v to sem prepričan'', pa je povedal ljubljenec španskih gledalcev.

Andy Murray je drugič osvojil ATP1000 turnir v Madridu, leta 2008 je bil najboljši, ko je ta potekal na trdi podlagi.

 

Mutua Madrid Open
Kategorija: ATP Masters 1000
Kraj: Madrid, Španija
Datum: 03.05.2015-10.05.2015
Žreb: S-56 D-24
Podlaga: pesek
Nagradni sklad: $4,185,405
http://www.madrid-open.com/en/


Finale:

2-Andy Murray (Britain) beat 3-Rafael Nadal (Spain) 6-3 6-2       

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete