Kavčič odpira enega najpomembnejših obračunov Slovencev v Davisovem pokalu!

03.04.2014
PORTOROŽ - Danes je bil na Tartinijevem trgu v Piranu žreb Davisovega pokala med Slovenijo in Izraelom, ki bo od petka do nedelje v mestu rož - Portorožu. Prvi bo lovil točko Blaž Kavčič.

V protokolarnem delu, ki je sicer obvezna stalnica tekmovanj v Davisovem pokalu, so sodelovali: podžupanja Pirana Meira Hot, podpredsednik izraelske teniške zveze Michael Klein in predsednik teniške zveze Slovenije Marko Umberger. Iz Španije prihaja glavni sodnik Javier Moreno, sicer goreč navijač Barcelone, ki je v igri žogic upošteval uvrstitve slovenskih teniških igralcev preteklega tedna ter izžrebal, da se bosta jutri, v petek 4. aprila ob 11. uri pomerila Blaž Kavčič (121. ATP) in Amir Weintraub (198. ATP), za njima pa še, trenutno najboljša igralca, Blaž Rola (118. ATP) in Dudi Sela (69. ATP).

Drugič v zgodovini Davisovega pokala bo  Slovenija igrala v 2. krogu 1.evroafriške skupine, prvič na domačih tleh.  Gre za dvoboj, ki je eden najbolj pomembnih za četo kapetana Blaža Trupeja, saj zmaga prinaša kvalifikacije za svetovno skupino tega najstarejšega športnega moštvenega tekmovanja na svetu. Kot smo že nekajkrat omenili, preboj v svetovno skupino pokala Davis se lahko brez težav primerja z uspehom slovenske nogometnereprezentance na Euro ali Svetovno prvenstvo.

V svetovni skupini pokala Davis igra le 16 reprezentanc, a do tja bo pot še trnova, velik korak do tekme 'play offa' oziroma dvoboja z eno izmed velikih reprezentanc pa slovenske teniške mušketirje čaka ta vikend v Portorožu. Lahko bi dejali, da je bil žreb letos našim fantom več kot naklonjen. V 1. krogu se je reprezentanca merila s Portugalsko v Kranju  ter po zaslugi Blaža Kavčiča nalogo opravila  za čisto 'petico', kljub temu, da sta bila odsotna Blaž Rola in Aljaž Bedene, Grega Žemlja pa je stisnil zobe in kljub bolezni pomagal osvojiti točko v dvojicah. Že prej je bilo jasno, da v primeru zmage pridejo v goste Izraelci, ekipa,  ki je daleč najbolj 'ugodna' med vsemi, z jasnim opozorilom, da je v Davisovem pokalu vse mogoče, nikakor pa ne gre pozabiti na njihovega  najboljšega moža  Dudija Selo (69. na ATP), ki je najvišje uvrščen  tenisač na ATP lestvici, ki se bo predstavil v TC Marina.

Slovenija in Izrael sta se do sedaj pomerili le enkrat, leta 2005 v Ramat Hašaromu, kjer so domačini gladko slavili s 5-0. Izrael je desetkrat igral v svetovni skupini Davisovega pokala, Jonathan Erlich in Andy Ram, ki sta tudi v Portorožu, pa sta najbolj uspešna dvojica Izraelcev v tem tekmovanju. Gosti so nazadnje v svetovni skupini igrali lani, ko so v 1. krogu izgubili s Francozi  (0-5), v 'play offu' pa so jih v 1.evroafriško skupino potisnili Belgijci (2-3).

Trupej bo 'tvegal' s Kavčičem

Slovenski kapetan Blaž Trupej, nekoč tudi sam član reprezentance v pokalu Davis, je v posamični boj poslal oba Blaža, Rolo in Kavčiča. Ptujčan Blaž Rola bo debitiral kot prva 'dila'. Ob odpovedi Bedeneta in zdravstvenemu stanju Žemlje in slabi formi Semrajca, pa bo zaigral Kavčič, ki je bil manj kot tri tedne nazaj na operaciji stopala. ''Če hočemo zmagati, moramo tvegati. Nimamo česa izgubiti, a treba bo igrati najboljši tenis in videli bomo, kdo se bo na koncu veselil,"  je dejal Trupej. Se bo tveganje obrestovalo? Brez dvoma je  kapetan dobro premislil in v bistvu tudi nima druge izbire, toda ob morebitnem porazu lahko izgubimo lepo priložnost, da se fantje morda v najmočnejši zasedbi zoperstavijo naslednji reprezentanci v dodatnih kvalifikacijah za svetovno skupino in pripravijo nekaj, kar je bilo še pred par leti nepredstavljivo. 

27-letni Kavčič bo s svojo borbenostjo na peščenem terenu št.9 pustil srce, o tem ni dvoma. ''Pri treningu sem bil zadnje dni na 95%, danes pa se nisem več 'šparal', da vidim, kako bo noga prenesla obremenitve. Čutim majhno bolečino. Kapetan se je odločil, da me pošlje v ognej, prepričani ste lahko, da bom dal vse od sebe, da  tekmo dobim'', je dejal Kaljut, ki bo prvi stopil na teren v petek ob 11. uri.

Potem, ko je po posvetu z  menedžerjem zadnjo akcijo proti Portugalski izpustil Rola, se nekdanji ameriški  študentski  teniški prvak z veseljem vrača v 'repko'. Že  prvi  dan,  takoj po obračunu  Kavčič - Weintraub,  se bo Ptujčan pomeril z najboljšin izraelskim  igralcem Dudijem Selo. ''Pričakujem trd  in težek dvoboj. Sela je  papirnati favorit, sam pa sem v dobri formi. Ob pomoči gledalcev in ekipe sem pripravljen na dober dvoboj'', pa je povedal Rola in spotoma povabil vse gledalce, da pridejo v Portorož v čim večjem številu.

Saj veste, tekme v pokalu Davis so nekaj posebnega,  prinesite s seboj glasne rekvizite in priredite nogometno vzdušje, tišina veljale med živo igro.

URNIK:

Petek, 04.04. – igrišča ŠRC Marina
· Prvi dvoboj ob 11h, Blaž KAVČIČ (SLO) – Amir WEINTRAUB (IZR)

· Drugi dvoboj, Blaž ROLA (SLO) – Dudi SELA (IZR)

Sobota, 05.04.
· 14h B. ROLA, G. ŽEMLJA (SLO) – J. ERLICH, A. RAM (IZR)

Nedelja, 06.04.
· Prvi dvoboj ob 11h, Blaž KAVČIČ (SLO) – Dudi SELA (IZR)

· Drugi dvoboj, Blaž ROLA (SLO) – Amir WEINTRAUB (IZR) 

 

pripravil:  L.S.

foto: TZS

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete