Nikoli videno: Emma Raducanu prva kvalifikantka z zmago na grand slamih

12.09.2021
NEW YORK, ZDA - V najstniškem finalu OP ZDA se je zmage razveselila Britanka Emma Raducanu.

Komaj tri mesece nazaj, je 18-letna Emma Raducanu debitirala v glavnem delu WTA turnirjev v Nottinghamu, danes je prvakinja Odprtega prvenstva ZDA.

Najstnica iz Velike Britanije je v finalu OP ZDA s 6-4, 6-3 premagala dva meseca starejšo, 19-letno Leylah Fernandez iz Kanade in prvič v karieri dvignila pokal in to na turnirju za grand slam. 

Kakšni trije tedni v New Yorku za Emmo. Začela je v kvalifikacijah, ni izgubila niza, nato debitirala v glavnem delu OP ZDA, kjer je vseh sedem tekem dobila po dveh nizih. Ja, Britanka sploh ni oddala niza in se zasluženo veseli neverjetnega uspeha. Zadnja, ki je zmagala v New Yorku brez oddanega niza je bila Serena Williams leta 2014. Raducanu je tudi najmlajša grand slam zmagovalka po letu 2004 in Wimbledonu, ko je Šarapova senzacionalno slavila pri 17-letih. 

150. igralka sveta je bila Raducanu, ko je prišla na OP ZDA, seveda je tudi najnižje rangirana, ki je dvignila pokal po Clijstesovi, ki se je kot neuvrščena vrnila na turnejo ter dobila turnir leta 2009. V ponedeljek bo Britanka že 23. na WTA lestvici, kakšen skok. Raducanu je poskrbela tudi za zgodovinski dosežek, saj je kot prva igralka dobila grand slam kot kvalifikantka. Poleg tega je prva Britanka po več kot 40 letih z zmago na turnirjih velike četverice. ''To so sanje, absolutno. Neresnično res, da greš do ekipe v boks, se objemaš in slaviš, to je nekaj o čemer sanjaš'', je povedala mlada Britanka, ki je v finalu zadela 22 vinerjev (Fernandez 18). V 1. nizu je odločala 10. igra, v drugem pa je Kanadčanka povedla z brejkom 2-1, a nato izgubila štiri igre zapored. 

Tudi Leylah Fernandez ne more biti nezadovoljna. Letos je zablestela že v Monterreyu, ko je prvič v karieri dobila turnir serije WTA, 73. igralka sveta pa je v tem tednu nanizala nekaj impresivnih zmag, izločila je Osako, Kerberjevo, Svitolino in v polfinalu tudi Sabalenko. 


 

US Open
Kraj: New York (ZDA)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 30.08.2021 - 12.09.2021
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: $ 57,238,700
http://www.usopen.org/

Finale:

Q-Emma Raducanu (Britain) beat Leylah Fernandez (Canada) 6-4 6-3

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete