Čaka nas noč ob Blažu Kavčiču!

19.01.2011
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič igra dvoboj 2. kroga v posamični konkurenci v noči iz srede na četrtek približno ob 3. uri zjutraj.

Prvi slovenski teniški lopar Blaž Kavčič bo približno ob 3. uri zjutraj po srednjeevropskem času ali ob 13. uri po lokalnem, začel misijo 'vstop v 3. krog OP Avstralije'.

23-letni Črnučan bo imel za nasprotnika Rusa Mihaila Južnija, trenutno 10. igralca sveta, ki ima v svojem žepu že sedem lovorik s turnirjev serije ATP, od tega pa je kar tri osvojil v lanskem letu. Za Blaža bo to sigurno tekma dosedanje kariere, saj še nikoli ni igral v 3. krogu tako prestižnega turnirja kot je OP Avstralije v Melbournu.

Lani se je Blaž na prvem grand slamu sezone ustavil v 1. krogu, potem ko je uspešno prešel kvalifikacije, nato pa je na Roland Garrosu v uvodnem obračunu izločil favoriziranega Eduarda Schwanka, v 2. krogu pa moral priznati premoč slovitemu Andyu Roddicku, a igrišče je zapustil dvignjene glave. Po kratkem padcu forme, je proti koncu sezone vstal kot 'feniks iz pepela' ter osvojil dva turnirja serije challenger, zadnjega pred domačimi gledalci na OP Ljubljane. V novo sezono je štartal z novim trenerjem Adrianom Voineo, nekdanjim romunskim tenisačem, ter opravil zavzete in zahtevne priprave. Le te so obrodile sadove že na prvem ATP turnirju v letu 2011, ko je v Čenaju prišel kar do četrtfinala.

Ali si je Kaljut sploh predstavljal tako sanjski začetek sezone?

''Vedno je zelo težko začeti sezono, ker ne veš kako dobo si v resnici pripravljen in se to vidi šele po prvih odigranih tekmah. Imel sem občutek, da igram zelo dobro nisem pa vedel, da bo rezultat prišel že tako hitro....'', je povedal Ljubljančan, ki je v četrtfinalu Čenaja izgubil proti 1. nosilcu, 6. igralcu sveta in aktualnemu wimbledonskemu finalistu Tomasu Berdychu.

Verjetno ga je v tem dvoboju nekoliko izdala tudi trema, saj se med osem najboljših ni uvrstil še nikoli, nasproti pa mu je stal tudi eden tihih favortiov letošnjega OP Avstralije. ''Proti Berdychu sem odigral zelo slabo tekmo. Bilo je vetrovno in imel sem veliko težav s servisom... V igri sem bil zelo enakovreden in mislim, da bi bila tekma zelo težka, če bi serviral tako kot znam. Verjamem, da lahko v prihodnosti začnem premagovati tudi take nasprotnike. Sigurno pa potrebujem še nekaj takšnih tekem, ki ti dajo ogromno izkušenj, ki jih nujno potrebuješ za uspeh'', pravi Blaž.

V Melbourne je prišel kot prvi favorit kvalifikacij - vsaj po rankingu sodeč. Z 98. mestom na ATP lestvici je bil 1. nosilec kvalifikacij in to je za nekatere še dodatno breme. ''Tenisači se praktično vseskozi srečujemo z raznimi pritiski (branjenje točk, boljši nasprotniki in slabši nasprotniki, ki jih moraš premagati itd....). Čez nekaj časa se nehaš obremenjevati s takšnimi stvarmi, ker ugotoviš, da s tem škodiš samemu sebi. Pomembno je, da na vsaki tekmi daš svojih 100% in se boriš do zadnje točke. S takim odnosom je pritisk lahko samo prednost. Je pa to zelo težko doseči''.

Borbenost in nepopustljivost sta vrlini, ki Blaža spremlajat že od malih nog. V kvalifikacijah se ni predal niti za sekundo ter upravičil vlogo papirnatega favorita in drugič zapored zaigral v glavnem delu grand slama v deželi 'down under'. V 1. krogu ga je čakal visokorasli Južnoafričan Kevin Anderson, ki je precej višje od njega na lestvici. ''Skoraj vsi žrebi za kvalifikante so zelo slabi. Kevina poznam in približno vem kaj lahko pričakujem. Mislim, da bo tekma zelo težka. Gre za odličnega serverja, ki je za svojo višino zelo hiter in igra večinoma iz zadnje črte. Poskušal bom z menjavo ritma na vseh udarcih. Najbolj pa je pomembno, da bom izkoristil tiste priložnosti, ki mi jih bo nasprotnik ponudil na njegov servis...'', je ocenil nasprotnika v uvodnem krogu, svojo nalogo pa je v torek opravil s čisto 'petico'.

Upajmo, da je Mihail Južni na OP Avstralije nazadnje salutiral v 1. krogu

'Za nagrado' se bo v 2. krogu pomeril z Rusom Mihailom Južnijem, igralcem, ki kroji sam teniški vrh. Južni je odličen tenisač, ki igra enoročni bekend, a se mu igra lahko podre, če mu ne gre vse tako kot si želi. nekateri se ga verjetno spomnite izpred dveh let, saj je postregel s potezo, ki je teniški svet še ni videl. Na turnirju v Miamiju (masters) je po izgubljeni točki kaznoval kar samega sebe ter se toliko časa tolkel z loparjem po glavi, da mu je pritekla kri. 

Dvoboj med 28-letnim Moskovčanom, ki je na OP Avstralije že dvakrat igral v četrtfinalu in Blažem Kavčičem bo na igrišču številka 6 kot drugi na vrsti (cca 3. uri zjutraj).

GREMO BLAŽ!

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete