Blaž Kavčič gre iz Melbourna z dvignjeno glavo; Južnija je 'gnal' do petega niza

20.01.2011
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Prvi slovenski teniški lopar je zapustil OP Avstralije po 2. krogu, v katerem je igral proti 10. igralcu sveta Mihailu Južniju. Rus je slavil šele po petih nizih s 6-3, 6-1, 5-7, 4-6 in 6-1.

23-letni Ljubljančan Blaž Kavčič (98. na ATP) se poslavlja z OP Avstralije. V 2. krogu glavnega dela je bil od njega pričakovano močnejši Rus Mihail Južni, ki pa se je moral za vstop v 3. krog pošteno potruditi. Blaž je po hitro izgubljenih prvih dveh nizih še enkrat več dokazal kako je borben ter izenačil, na koncu pa mu je zmanjkalo moči za sigurno največje presenečenje letošnjega tekmovanja v Melbournu. Kljub porazu gre Kaljut iz dežele 'tam spodaj' z dvignjeno glavo ter si za 4 zmage (3 kvalifikacije+1. krog) zasluži vse čestitke!

Malo je manjkalo, pa 29-letni Južni, ki je na zadnjem turnirju za grand slam v New Yorku igral v polfinalu, ne bi več salutiral v Melbournu. 3 ure in 39 minut je trajal obračun med Rusom in Slovencem - dvoboj Davida in Goljata bi lahko rekli, kjer je 'David' dobro streljal s 'fračo' v tretjem in četrtem nizu ter bil blizu uspehu in najboljši slovenski moški teniški uvrstitvi na turnirjih velike četverice.

 Kaljut se je izvrstno upiral 10. igralcu sveta Mihailu Južniju

 

Začetek srečanja in prvi niz je pripadel Moskovčanu, ki je vnovčil edino priložnost za brejk ter jo ohranil, a tudi Blaž si je priigral eno, ki je ostala neizkoriščena. V drugem je Rus popolnoma dominiral. Brez vsakršnih možnosti je bil v tem delu igre Kaljut, ki se je proti koncu že posvetil tretjemu nizu. Nepopustljivost in borbenost se je obrestovala v naslednjih dveh nizih. V tretjem si je Blaž priskrbel 8 priložnosti za brejk, od tega pa je izkoristil dve. Najbolj pomembna je bila tista v zadnji menjavi, ko je znižal zaostanek na 1-2, po koncu četrtega pa dvoboj postavil na začetek. Igral se je peti niz. Eden za vse, ki je odločil o zmagovalcu. Pri vodstvu Rusa 2-1 je Kavčič imel šest žog za izenačenje in bolj mirno nadaljevanje, a mu žal ni uspelo. Na plan je prišla utrujenost, saj je za njim že peti dvoboj v tednu dni, kar je Južni takoj izkoristil. Odlični igri na svoj servis Rusa Blaž ni mogel več parirati, sam pa je izgubil dve, ki sta bili dovolj za 10. nosilca, da je izločil še zadnjega slovenskega predstavnika v posamični konkurenci na letošnjem OP Avstralije.

Za Blažem je težek teden, ki pa se ga bo zagotovo z veseljem spominjal. Čez 10 dni bo na najnovejši teniški lestvici ATP prišel do karierne uvrstitve in seveda najboljše v zgodovini slovenskega moškega tenisa, že takrat pa ga čaka tudi nov turnir. V začetku februarja bo nastopil na prvem od treh ATP turnirjev v Južni Ameriki, ATP-ju v čilskem Santiagu (pesek).

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete