Semrajc sam ni zmogel premagati ekipe ŽTK-ja, ki je ubranil naslov, Filip Jeff Planinšek slavil na mladinskem turnirju v Mostarju

20.09.2017
Konec tedna smo na Energetika Maribor play offu ekipnih ligaških tekmovanj Tenis Slovenije dobili državne prvake v 1. ženski, 1. in 2. moški članski teniški ligi ter v ligah do 14 in 12 let. Novo zmago pa je slovenskim mladincem na mednarodnem turnirju ITF v Mostarju priigral Filip Jeff Planinšek.

Večina najboljših slovenskih igralcev in igralk se je konec tedna zbrala v Mariboru, kjer so se ekipe na igriščih teniških klubov Branik in ŽTK borile za naslove najboljših v državi za leto 2017. Več kot 100 igralcev in igralk je branilo barve dvajsetih ekip v polfinalnih in finalnih zaključnih obračunih ligaške sezone.

V 1. moški članski ligi je v prvem polfinalu ekipa ŽTK Maribor s 4-1 premagala ekipo TK Konjice. Za Mariborčane so bili uspešni Janoš ŽIBRAT, Aljaž RADINSKI, Mitja ZAJŠEK in Anže KAPUN, za Konjičane je točko priigral Matjaž JURMAN. Bolj napeto je bilo drugem polfinalnem srečanju med ekipama TD Slovan Ljubljana in TK Krško. Po igrah posameznikov so Ljubljančani vodili s 3-2, tako da sta o zmagovalcu odločali tekmi dvojic. Odločilno točko za zmago TD Slovan s 4-3 sta osvojila Janez SEMRAJC in Tilen ŽITNIK. Sicer pa so točke za Slovan osvojili Tilen ŽITNIK, Janez SEMRAJC in Anže ARH, za Krško sta bila uspešna Matic SOTLER in Žiga DERŽIČ. Tudi finale ekip ŽTK Maribor in TD Slovan Ljubljana je postreglo z odličnim tenisom, predvsem pa je bilo izjemno dramatično, saj je na koncu o zmagovalcu odločal tako imenovani meč tie-break zadnjega srečanja dvojic. Ekipa ŽTK je po tekmah posameznikov povedla s 3-2, potem ko so točke za Mariborčane osvojili Sašo BENDE, Aljaž RADINSKI in Mitja ZAJŠEK, priključek pa sta Ljubljančanom zagotovila Janez SEMRAJC in Tilen ŽITNIK. Anže ARH in Janez SEMRAJC sta z zmago v prvem srečanju dvojic skupni izid izenačila na 3-3, o naslovu državnega prvaka pa so odločali Domen GOSTINČAR in Aljaž RADINSKI za Mariborčane ter Tilen ŽITNIK in David GORŠIČ za Ljubljančane. In poskrbeli so za eno najbolj negotovih in dramatičnih končnic na letošnjih ekipnih obračunih. Gostinčar in Radinski sta odločilno srečanje dobila z rezultatom 6:7 6:2 [10-8] in za ŽTK obranila naslov, ki so ga Mariborčani osvojili tudi v letu 2016.

Tudi v 2. moški članski teniški ligi, kjer sta se za naslov potegovali ekipi TK Nova Gorica in TK Kamnik smo spremljali izenačen finalni dvoboj, saj je bil po tekmah posameznikov izid izenačen na 2-2. Za Kamnik sta točki osvojila Domen KORELC in Boštjan REPANŠEK, za Novo Gorico sta bila uspešna Bor ZORZUT in Matic BEVČAR. O naslovu prvaka je tako kot v 1. ligi odločila tekma dvojic v kateri sta za Novo Gorico nastopila Zorzut in Bevčar, za Kamnik pa je v paru s Korelcem zaigral Urban ČEVKA. Kamničana sta zmagala s 6:4 6:4 in tako svoji ekipi priigrala naslov prvakov v 2. moški teniški ligi.

V finalu play offa 1. ženske teniške lige sta se merili ekipi TK Triglav Kranj in TK Terme Ptuj. Kranjčanke so v polfinalu s 3-0 premagale ekipo TC Ljubljana, Ptujčanke so bile s 3-1 boljše od ekipe ŽTK Maribor. V finalnem obračunu je bil po tekmah posameznic izid 2-1 v korist Kranjčank, ki bi morale za zmago v srečanju v odločilni tekmi dvojic osvojiti niz, kar pa jim ni uspelo. Za Ptuj je prvo točko osvojila Tamara ZIDANŠEK, za Triglav sta bili uspešni Barbara MULEJ in Yelyzaveta SKOROKHODOVA. V odločilni tekmi dvojic sta za Ptuj nastopili Tamara ZIDANŠEK in Pia LOVRIČ, za Triglav pa Kristina NOVAK in Tjaša KLEVIŠAR. Ptujčanki sta bili boljši s 6:4 6:2 in naslov je ob končnem izidu 2-2 zaradi večjega števila osvojenih nizov v celotnem srečanju odšel na Ptuj.

V finalu play offa lige do 14 let za dečke sta o naslovu državnih ekipnih prvakov odločali izbrani vrsti ŽTK Maribor in LTC Ljubljana. Mariborčani so v polfinalu s 4-0 premagali ekipo TK Radomlje, Ljubljančani so bili s 4-0 boljši od ekipe TK Spin Medvode. Finalni obračun so zanesljivo dobili igralci ŽTK, ki so slavili s 5-1. V tekmah posameznikov so točke za Mariborčane osvojili Gal EMERŠIČ POTOČNIK, Sebastian DOMINKO in Jaka PROTIČ ŽAKELJ, ekipi LTC je edino točko priigral Nejc ŽUNIČ.

Pri deklicah sta se v finalu pomerili ekipi TK Terme Ptuj in ŽTK Maribor. Igralke iz Ptuja so v polfinalu s 3-1 premagale ekipo TK Radomlje, Mariborčanke so bile s 3-1 boljše od igralk iz Nove Gorice. Naslov državnih prvakinj so po zmagi s 3-1 osvojile Ptujčanke. Po tekmah posameznic so igralke TK Terme Ptuj vodile z 2-1, točki za vodstvo sta osvojili Taja LONČARIČ in Nina PLIBERŠEK, za ŽTK je bila uspešna Hana NOVAK BEČIROVIČ. O zmagovalkah je odločala tekma dvojic, ki pa sta jo zanesljivo dobili Lončaričeva in Pliberškova.

V ligi do 12 let so nastopale kombinirane ekipe štirih dečkov in dveh deklic. V polfinalu so dečki in deklice ekipe TK Center Court iz Ljubljane s 7-0 premagali drugo ekipo TK Triglav Kranj, igralke in igralci TC Ljubljana pa so s 4-3 presenetili 1. ekipo TK Triglav Kranj. V finalu je po pričakovanju slavila ekipa TK CC, ki je zmagala s 5-0. Vodilni igralci in igralke lestvice TS do 12 let si niso dovolili spodrsljaja in nasprotnikom niso prepustili nobene zmage. Za ekipo TK CC so nastopili Matic KRIŽNIK, Tim KUŠTER, Marko POŽONEC, Ela Nala MILIĆ in Leontina STOJANOVIĆ.

Na mednarodnih prizoriščih pa je pretekli teden na mladinskem ITF turnirju 5. ranga navdušil Filip Jeff PLANINŠEK. 16-letnik iz Maribora se je na prvem nastopu na turnirjih ITF izven Slovenije zavihtel na sam vrh, potem ko je trem zmagam v kvalifikacijah dodal še pet zmag v glavnem turnirju. V polfinalu je s 6:4 6:0 odpravil četrtega hrvaškega igralca do 16 let, Borno DEVALDA, v finalu pa je bil njegov nasprotnik še en kvalifikant, 16-letni vrstnik iz BiH Luka PULJIĆ, ki se je tako kot Planinšek prebil v finale iz kvalifikacij. V finalu kljub izgubljenemu nizu dvomov o zmagovalcu ni bilo saj je bil Planinšek, ob manjšem padcu v igri v drugem nizu, boljši nasprotnik in je na koncu slavil s 6:4 1:6 6:0.

S prvo zmago na turnirjih ITF in daleč najboljšim osebnim dosežkom v karieri je Planinšek najavil tudi boljše čase moškega tenisa v Sloveniji in upamo, da mu bodo na zmagoviti poti kmalu sledili tudi ostali mladi upi, ki se bodo že ta teden poskušali izkazati na drugem turnirju v Mostarju. Začeli so dobro, saj so se iz kvalifikacij v glavni turnir, ta teden je turnir 4. ranga, prebili Nick CMAGER, Miha VELIČKI, Mark MESARIČ in Matic PODLIPNIK. Med deklicami je bila v kvalifikacijah uspešna Metka KOMAC, ki je tako kot Planinšek odlično nastopila že na prvem turnirju. Prvič v karieri je bila polfinalistka ITF turnirja, tudi tu pa se je odlično držala. Kljub dobri igri pa je morala premoč priznati 2. nosilki, 15-letni Rusinji Polini SHITIKOVI (609), ki je zmagala s 6:2 6:7(4) 6:3. Za našo igralko je uvrstitev v polfinale uspeh kariere na turnirjih ITF, njen doslej najboljši izid je bilo četrtfinale konec julija v Splitu. Metka Komac je bila s soigralko iz Romunije, ki je sicer članica TK Koper, Paulo Mihaelo ONITA polfinalistka v konkurenci dvojic. Polfinalno srečanje sta izgubili s 4:6 3:6 s Hrvaticama Neli ŠUNJIĆ in Marino PAVKOVIĆ.

Na turnirju Tennis Europe v Vrsarju smo spremljali obračune najboljših hrvaških in slovenskih igralcev v starostni kategoriji do 14 let. Uspešnejši so bili domačini, ki so iz tekmovanja izločili vse naše igralce. Gal EMERŠIČ POTOČNIK se je uvrstil v polfinale, potem ko je v četrtfinalu s 7:6(4) 6:2 premagal 5. hrvaškega igralca v kategoriji do 14 let Alena BILLA, v polfinalu pa je bil njegov nasprotnik vodilni hrvaški igralec v tej starostni kategoriji Mili POLJIČAK. Ta je v četrtfinalu s 6:2 6:4 izločil našega Jona Lana ŠUNTARJA, v polfinalu pa mu ni bil kos niti EMERŠIČ POTOČNIK. Hrvaški up je zmagal z rezultatom 6:4 6:2. Za Emeršiča Potočnika je to ob zmagi na turnirju v Mariboru še drugi polfinale letos, aprila je bil polfinalist v Vinkovcih, še trikrat se je letos uvrstil v četrtfinale. Na lestvici Tennis Europe kot najvišje uvrščen slovenski igralec trenutno zaseda 123. mesto, polfinale v Vrsarju pa ga bo uvrstilo še nekaj mest višje. Še en izmed najboljših Hrvatov do 14 let, 3. igralec Hrvaške Dino PRIŽMIĆ je bil usoden za našega predstavnika. V četrtfinalu je s 6:3 6:3 izločil Bora ARTNAKA. Med deklicami je v četrtfinalu z nastopi končala Nina PLIBERŠEK. S 6:1 6:4 jo je premagala 2. nosilka, Ukrajinka Olga MOLCHANOVA. V konkurenci dvojic pa se je izkazal Lun OBRUL. S soigralcem iz Hrvaške Bartolom BORSEJEM sta v polfinalu s 6-2 6-0 premagala Bora ARTNAKA in Aljaža JERANA, v finalu pa sta bila s 6:3 7:5 boljša še od Čehov Daniela BLAZKE in Simona MALISA. Lun Obrul na lestvici Tennis Europe trenutno zaseda 197. mesto, a bo, tako kot Bor Artnak, ki je trenutno na 160. mestu ob koncu sezone vidno napredoval, saj bosta v tej starostni kategoriji nastopala še prihodnje leto. Za Obrula je to prva zmaga v konkurenci dvojic na turnirjih TE do 14 let, bil pa je letos že finalist v Solinu. Med dvanajstletniki je osvojil dva naslova med posamezniki, enkrat pa je bil zmagovalec med dvojicami, kjer je bil še dvakrat finalist.

V Kopru se je končal še zadnji izmed letošnji mednarodnih mladinskih teniških turnirjev Tennis Europe, ki so jih organizirali naši klubi. Mladi slovenski upi tokrat niso bili povsem dorasli nasprotnikom, saj so nastope med posamezniki z izjemo dveh končali že v drugem krogu. V četrtfinalu sta izgubila Mak MIKOVIČ in Leontina STOJANOVIĆ. Slednja je odmevno zmago dosegla v drugem krogu, ko je s 7:5 6:2 premagala najboljšo hrvaško igralko v tej starostni kategoriji Teno RAJKI. Ta je v drugem krogu z 1:6 7:6(4) in 6:4 premagala našo 1. igralko do 12 let Elo Nalo MILIĆ. V konkurenci dvojic sta bili polfinalistki Eva MULLER UHAN in Ula JAMAR.

22-letna Celjanka Nastja KOLAR je tudi na drugem ITF turnirju na Češkem nastopila odlično, prebila se je vse do finala, tu pa klonila proti domačinki Miriam KOLODZIEJEVI. Potem, ko je pred 14 dnevi končala v polfinalu 15.000 $ vrednega turnirja v Ricanyu, je tokrat naredila še korak dlje in se uvrstila v finale enako vrednega turnirja v Pragi. To je bil njen drugi finale letos, prvič je bila finalistka aprila v Heraklionu. V Pragi je igrala odlično, saj do finala nasprotnicam ni oddala nobenega niza, v polfinalu pa je s 6:4 6:3 premagala Čehinjo Pernillo MENDESOVO. Za prvi naslov na turnirjih ITF letos se je borila s 1. nosilko, 20-letno Miriam KOLODZIEJOVO, 375. igralko lestvice WTA in po dveh urah in petnajstih minutah klonila z 2:6 7:5 4:6. Odločilna je bila sedma igra tretjega niza, ko je Nastja edinkrat v tretjem nizu izgubila začetni udarec, česar si Čehinja ni dovolila in je na koncu prvič v letošnji sezoni tudi slavila.

Na ženskem ITF turnirju v francoskem Biarritzu (80.000 $) je naša prva igralka med članicami Polona HERCOG tokrat prišla do četrtfinala. Tu jo je s 6:4 5:7 6:4 v dveh urah in pol premagala 20-letna Švicarka Jill TEICHMANN, 181. igralka lestvice WTA. Hercogova je pri izidu 4-5 v tretjem nizu servirala za obstanek v igri, a je začetni udarec izgubila. Skupaj je servis izgubila sedemkrat, nasprotnica šestkrat, o izenačenosti srečanja pa govori tudi seštevek točk, ki je šel na koncu s 94-90 v korist Švicarke. Hercogova je osvojila 21 točk za lestvico WTA in je skupaj s točkami, ki jih je prejela za zmago na turnirju v Balatonbognarju na lestvici WTA pridobila 33 mest ter napredovala na 150. mesto. Ta teden je z zmago začela nastope v Saint-Malu v Franciji.

 

pripravil: Bojan Matevžič
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete