Slavje na Hrvaškem: Rapsodija izvrstnega Čiliča v finalu OP ZDA!

09.09.2014
NEW YORK, ZDA - Hrvaška slavi. Po Goranu Ivaniševiču in Wimbledonu 2001 imajo sosedi spet zmagovalca turnirjev za Grand Slam. Prste pa ima vmes spet Ivaniševič, saj je njegov varovanec Marin Čilič junak letošnjega Odprtega prvenstva ZDA.

Po skoraj desetih letih sta se v finalu turnirjev za Grand Slam našla igralca, ki se ne pišeta Federer, Nadal ali Djokovič, a pustimo sedaj to ob strani. Zmagovalec OP ZDA 2014 je 25-letni Hrvat Marin Čilič. V presenetljivem finalu, ki ga roko na srce pred začetkom ni pričakoval nihče, je Marin eksplodiral še enkrat. Po popolnih predstavah v četrtfinalu proti Berdychu in polfinalu proti Federerju, je s še eno rapsodijo deklasiral tudi leto mlajšega Japonca Keja Nišikorija s 6-3, 6-3, 6-3.

Kljub temu, da je Nišikori do finala vzel skalp kar trem TOP10 tenisačem sveta, vključno z vodilnim in 1. nosilcim Djokovičem, ni imel v finalu proti Medjugorcu nobenih možnosti. Čilič je igral svoj tenis, tenis na meji popolnega. Agresivno, številnimi vinerji, malo napakami ter polno mero samozavesti, ki mu jo je vcepil Ivaniševič, je praktično nadigral prvega Azijca v finalih turnirjev velike četverice v vseh elementih. Ja, fantastično se je spopadel s prvim finalom turnirjev za Grand Slam Marin in zasluženo slavil. 

Marin Čilič je s popolnim tenisom v finalu OP ZDA deklasiral Japonca Nišikorija ter prvič v karieri osvojil turnir za Grand Slam

Marin Čilič je s popolnim tenisom v finalu OP ZDA deklasiral Japonca Nišikorija ter prvič v karieri osvojil turnir za Grand Slam

Čilič je začel nekoliko nervozno in prav zaradi tega je imel Nišikori že v 1. igri brejk priložnost. Hrvat je napake popravil z dobrim servisom v pravem trenutku, začel diktirati tempo in iniciativo realiziral v 6. igri s prvim odvzemom servisa. 1. niz je rutinirano pospravil v svoj žep, z bombami na začetnem udarcu pa je uničeval Japonca. V drugem delu si je zagotovil kar dva brejka prednosti, pri 5-2 serviral za niz, v tej igri pa si je privoščil edini kiks na srečanju. Nišikori je znižal, a kaj, ko mu je izjemni Hrvat še tretjič v nizu vzel servis in po 1 uri igri že vodil 2-0 v nizih.

Japonski tenisač se niti slučajno ni predal. Boril se je, s tem pa je bila tudi igra bolj dramatična in vsekakor vredna finala. Zdržal je do 4. igre, v kateri je Čilič z naslednjim brejkom (3-1) dobesedno tlakoval pot do velike zmage. Odvzet servis je pomenil tudi mini zaključno točko, saj je potreboval le ohraniti svoj začetni udarec do konca obračuna. Tudi, ko se je Hrvat znašel v težavah, je te rešil z bombastičnim servisom ter v 7. igri ustavil še zadnji napad tenisača doma iz Šimaneja, ki že vrsto let živi in trenira v ZDA. Izničil mu je tri žogice za vrnitev v finale, povedel 5-2 in končal v stilu. Odserviral je kot veliki šampion, kot prvak, kar je danes tudi resnično postal. 

Keji Nišikori v prvem finalu za Grand Slam v karieri ni zmogel parirati izvrstnemu Čiliču. Kljub temu je spisal zgodovino japonskega in azijskega tenisa.

Keji Nišikori v prvem finalu za Grand Slam v karieri ni zmogel parirati izvrstnemu Čiliču. Kljub temu je spisal zgodovino japonskega in azijskega tenisa.

Čilič v New Yorku sploh ni izgubil niza v četrfinalu, polfinalu in finalu. Po Petu Samprasu 2002 je prvi izven TOP10, ki je osvojil US Open, za nameček pa slavi 300. zmago v karieri ter bo prvič po štirih letih spet v TOP10. Pridružil se je Juanu Martinu del Potru (OP ZDA 2009) in Stanu Wawrinki (OP Avstralije 2014), kot tretji, ki je osvojil Grand Slam izven t.i. velike četvorke na zadnjih 39 turnirjih za veliki Slam.

 

US Open
Kategorija: Grand Slam
Kraj: New York, ZDA
Datum: 25.08.2014 - 07.09.2014
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: $ TBD
http://www.usopen.org/


Finale: 

14-Marin Cilic (Croatia) beat 10-Kei Nishikori (Japan) 6-3 6-3 6-3

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

 

Fotogalerija:


Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete