Slovenke takoj po koncu OP Avstralije odhajajo v Luksemburg

08.01.2020
Slovenska ženska teniška reprezentanca bo od 5. do 8. februarja v Luksemburgu še tretje leto zapored nastopila v 1. evroafriški skupini Pokala Federacij. Slovenski kapetan, Andrej Kraševec, je v reprezentanco vpoklical Tamaro Zidanšek (64. WTA), Kajo Juvan (126. WTA), Dalilo Jakupović (181. WTA), Niko Radišič (533. WTA) in Pio Lovrič (953. WTA).

Slovenska ekipa bo v Esch-sur-Alzette odpotovala 2. februarja. Nacionalni teniški center v Luksemburgu bo eno od dveh prizorišč v 1. evroafriški skupini. V Luksemburgu bodo poleg Slovenije in domače reprezentance nastopale še reprezentance Poljske, Srbije, Švedske in Turčije, v Estoniji pa bodo zbrane reprezentance Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Estonije, Grčije, Italije in Ukrajine. Slovenija je od vseh 13 reprezentanc na lestvici uvrščena najnižje in sicer na 51. mestu.

V Luksemburgu se bo šest reprezentanc razdelilo v dve skupini po tri. Žreb bo opravljen naslednji teden.
Zadnjeuvrščeni ekipi obeh skupin se bosta med seboj pomerili za obstanek. Prvouvrščena ekipa skupine A se bo v polfinalu pomerila z drugouvrščeno iz skupine B, drugouvrščena iz skupine A pa s prvouvrščeno iz skupine B. Zmagovalca obeh dvobojev bosta napredovala v nadaljevanje tekmovanja, kjer se bosta pridružili še dve najboljši ekipi iz estonskega dela tekmovanja (tudi tam bodo ekipe razdeljene v dve skupini). Ob teh štirih evropskih reprezentancah bodo nato v kvalifikacijah za svetovno skupino nastopile še dve iz azijsko-oceanijske skupine in dve iz ameriške skupine. Ta del tekmovanja bo na sporedu aprila.
Naj spomnimo, da so Slovenke lani igrale v angleškem Bathu in po treh porazih v skupinskem delu nato zmagale v boju za obstanek proti Gruziji. Cilji so tokrat višji, saj se po lanski odsotnosti vrača Tamara Zidanšek.
Slovenija ima v medsebojnih dvobojih pozitiven izkupiček z Luksemburgom (4:0), Poljsko (3:0), Švedsko (3:1). S Srbijo je izid na medsebojnih tekmah 2:2, s Turčijo pa Slovenija še ni igrala.

Največji uspeh ženske reprezentance sega v leto 2003, ko so slovenska zlata teniška dekleta (Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan) v prvem kolu svetovne skupine premagale Argentinke,
nato pa v teniškem spektaklu v Portorožu v četrtfinalu izgubile proti Rusinjam. Slovenke so bile nazadnje članice svetovne skupine leta 2012.

 

pripravil: L.S.

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete