Tenis kariere, zmaga kariere...Stanislas Wawrinka je prvak OP Avstralije!

26.01.2014
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Švicar Stanislas Wawrinka je veliki zmagovalec letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije. Izjemni 'Stan The Man' je v finalu premagal očitno tudi ne povsem zdravega Rafaela Nadala, a njegova zmaga in naslov sta več kot zaslužena.

Stanislas Wawrinka je prvak Happy Slama. 28-letni Švicar je končno stopil iz sence svojega rojaka Federerja, ki ima  vlasti 17 lovorik iz turnirjev za veliko nagrado. V zadnjem letu tenisač iz Lozane igra tenis kariere, naslov v Melbournu pa je prva krona njegovega dela. Za ta naslov, za to veselje je 'Stan The Man' najel trenerja Magnusa Normana, se tudi ''začasno ločil'' od svoje žene Ilhan, uf, kako sladka bo vrnitev v objem družine...

V finalu je Stanislas Wawrinka s 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 (2:20 minut) ustavil španskega teniškega matadorja Rafo Nadala, 1. igralca sveta, ki je zaradi bolečin v hrbtu moral vzeti tudi protibolečinsko injekcijo. Prišel je do največjega, prvega turnirja za Grand Slam v karieri in prekinil skoraj štiriletno vladavino velike četverice Federer-Nadal-Djokovič-Murray. Od leta 2005 pa do danes sta uspela to tradicijo prekiniti le še Marat Safin (Melbourne 2005) in Juan Martin del Potro (OP ZDA 2009).

Stanislas Wawrinka se bo jutri zavihtel na 3. mesto ATP lestvice

Stanislas Wawrinka se bo jutri zavihtel na 3. mesto ATP lestvice

V ponedeljek zjutraj bo Stanislas Wawrinka 3. igralec sveta. Ja, premagal je Nadala, prvič v karieri po 12 porazih brez osvojenega niza. Mentalno bariero je prebil že z zmago nad branilcem naslova Novakom Djokovičem, tokrat je imel zaradi poškodbe hrbta leto mlajšega nasprotnika lažje delo. Fantastično se je spopadel s Špancem, ki se ni hotel predati in je stisnil zobe do konca. Nadalu je uspelo dobiti 3. niz, v četrtem ni imel nikakršnih možnosti, kajti Wawrinka je ostal 100% zbran, nalogo je končal s 'petico. Poškodba Majorčana niti najmanj ne zmanjšuje veličino uspeha Wawrinke, ki je na poti do lovorike premagal tako prvega (nadal), kot drugega tenisača sveta (Djokovič). To ni uspelo nikomur že 20 let!

Kakšen je uspeh Švicarja pove tudi dejstvo, da je prvi po letu 1980 na OP Avstralije (Brian Teacher), ki je zmagal kot 8. nosilec. 

''Vsa čast Stan, moram to reči. To si 100% zaslužil, ti in tvoja ekipa. Nisem imel sreče danes, brez kančka dvoma si si zaslužil pokal. Vse čestitke, bravo'', je takoj po dvoboju povedal Nadal in dodal: ''Oprostite, ker sem zaključil na takšen način. Zelo sem se trudil, to je bil eden najbolj emotivnih turnirjev. Vidimo se čez 12 mesecev.

Na drugi strani je bil presrečni zmagovalec pri podelitivi pokalov zelo tih. ''Rafa, zelo mi je žal zate. Upam, da bo tvoj hrbet O.K. Si moj dober prijatelj, velik prvak, lani si se vrnil na veličasten način. Čestitam tebi in ekipi, vedno ste bili dobri do vseh'', je dejal Wawrinka tekmecu.

''Lani sem po porazu jokal kot otrok. Od takrat je minilo kar nekaj časa, ne vem, mogoče le sanjam...'', je bil čustven Stan.

Stan je končno stopil iz Federerjeve sence. V svojem prvem finalu Grand Slamov je svojo nalogo opravil z odliko. Na OP Avstralije je izločil prvega in drugega igralca sveta

Stan je končno stopil iz Federerjeve sence. V svojem prvem finalu Grand Slamov je svojo nalogo opravil z odliko. Na OP Avstralije je izločil prvega in drugega igralca sveta

Prvič v karieri se je Wawrinka soočil s finalom Grand Slamov. Začel je v svojem slogu, agresivno, presenetil je z natančno odmerjenimi žogicami tudi z osnovne črte. Vse je delovalo brezhibno. Povedel je 3-1, Nadal pa se je reševal večje razlike s težavo. Kako dobro je bil pripravljen tudi psihično je dokazal v 9. igri. Pri 5-3 je serviral za zmago in se znašel na zaostanku 0:40. Nadal je imel tri vezane žogice za vrnitev, niti ene ni vnovčil. To je bil prelomni trenutek dvoboja, če ne vštejemo težave Španca s hrbtom, ki so bile vse večje na začetku drugega niza.

Po brejku zaostanka je vzel zdravniški odmor ter odšel po protibolečinsko injekcijo. S strani gledalcev si je prislužil tudi nezaslužene žvižge, 'godrnjal' pa je tudi Švicar. Po vrnitvi je Španec 'tankiral' nekaj iger, dokler zdravilo ni prijelo, kar je Švicarju zlahka omogočilo vodstvo 2-0 v nizih, vse to pa je na 'avtsiderja' v finalu imelo tudi nekaj negativnih posledic. Trenutek nezbranosti, malo bolj zaspana igra,...stalo ga je 4. niza. Rafa se je bolje gibal in ni mu bilo potrebno veliko (ob Švicarjevih napakah), da je na semafor vpisal niz.

No, Stan se je le zbral za 4. niz. Jasno mu je bilo, da mora zaigrati tako kot na začetku, če hoče osvojiti Slam. Nadal mu ne bo ničesar poklonil. Povedel je 4-2, vodstvo zapravil, ko pa je še enkrat vzel servisno igro Špancu, se ni več oziral nazaj. Brez izgubljene točke je zaključil svoj prvi veliki finale.

 

Australian Open
Kategorija: Grand Slam
Datum: 13.01.2014 - 25.01.2014
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: 33,000,000 avstralskih dolarjev
http://www.ausopen.com/index.html


Finale:

8-Stanislas Wawrinka (Switzerland) beat 1-Rafael Nadal (Spain)  6-3 6-2 3-6 6-3

     

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com          

 

Fotogalerija:


Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete