V nedeljo v Parizu defitnitivno teniški dvoboj letošnje sezone

11.10.2020
PARIZ, FRANCIJA - V nedeljo 11.10.2020 se bosta ob 15. uri v finalu OP Francije pomerila Novak Đokovič in Rafael Nadal.

V Parizu se bosta v velikem finalu Roland Garrosa srečala dva največja rivala vseh časov poleg obračuna ''Fedal''. Novak Đokovič in Rafael Nadal, dva izmed velike trojke, bosta začinila deževno nedeljo.

Čaka nas torej že 56. medsebojni obračun Srba in Španca, toliko medsebojnih tekem v zgodovini ni odigral nihče. Razmerje je 29:26 v korist Đokoviča, a tokrat se bo vse skupaj odvijalo v dnevni sobi Majorčana, ki je tu dvignil pokal že neverjetnih dvanajstkrat. Ja, pokal mušketirjev dobesedno v lasti Nadala, Đokoviču je tu uspelo slaviti le enkrat, prav tako Federerju, ki pa je letošnjo sezono po začetku pandemije koronavirusa izpustil.

Ne gre samo za prestižno lovoriko, že dolgo časa vemo, da gre tu tudi za boj po rekordnem številu osvojenih grand slamov. V zadnji petnajstih letih je velika trojka v žep pospravila kar 56 lovorik, če šeštejemo, je to kar 14 let vseh turnirjev za grand slam, res noro. V tem času je uspelo trikrat priti do naslova le Wawrinki in Murrayu ter po enkrat Del Potru, Čiliču ter pred kratkim Thiemu na OP ZDA. Slednji je lepo izkoristil manjko Federerja in Nadala ter izključitev Đokoviča. Samo tri tedne kasneje sta v boju za naslov spet stara znanca - prav nič se ni spremenilo. Leta in leta se govori o menjavi generacij, a od tega ni prav nič. Očitno velika trojka pušča le drobtinice in sprijazniti se bo treba, da bo menjava šele po njihovem dokončnem slovesu iz profesionalnega tekmovanja.

Kaj lahko pričakujemo od letošnjega finala. Nedvomno je favorit peščeni kralj, 34-letni Rafael Nadal. Do finala je prišel brez izgubljenega niza kljub temu, da mu pogoji niso najbolje pisani na kožo. Če kdo, mu lahko mero vzame Novak Đokovič. Navsezadnje gre za 1. igralca sveta, letos skoraj neporaženega in tudi zmagovalca OP avstralije, edinega mirodajnega turnirja pred prekinitvijo zaradi koronavirusa. Rafa je na OP francije izgubil le dvakrat, pospravil pa je 99 zmag, torej lovi jubilejno 100. in 13. lovoriko. Tu sta ga premagala le Soderling leta 2009 in Đokovič leta 2015, a takrat Srb ni prišel do konca, v finalu je izgubil proti Wawrinki. 

V finalih turnirjev velike četverice sta se današnja nasprotnika pomerila osemkrat, rezultat pa je izenačen na 4:4, kar priča o izenačenosti in še vliva olje na ogenj tako pomembnega dvoboja kot je danes na Roland Garrosu. V samem finalu Pariza sta se srečala dvakrat, obe tekmi je dobil Španec. 

Rekorder po številu grand slam lovorik je Roger Federer (20), Rafa bi ga z današnjim uspehom v francoski prestolnici ujel, v primeru zmage Novaka pa bi bili največji športni tekmeci v zgodovini na razliki enega slama, torej 20:19:18.

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete