Začenjajo se kvalifikacije OP ZDA s štirimi slovenskimi predstavniki!

20.08.2013
NEW YORK, ZDA - Danes se začenjajo kvalifikacije zadnjega Grand Slama sezone v Flushing Meadowsu. V moški konkurenci nastopa Blaž Kavčič, v ženski pa Tadeja Majerič, Petra Rampre in Maša Zec Peškirič. V glavnem delu so neposredno Grega Žemlja, Aljaž Bedene in Polona Hercog.

Na letošnjem OP ZDA imamo Slovenci v posamični konkurenci kar 7 predstavnikov. Neposredno v glavnem delu  bodo  zaigrali Grega Žemlja, Aljaž Bedene in Polona Hercog medtem, ko morajo štirje skozi sito kvalifikacij. To so  Blaž Kavčič,  Tadeja Majerič, Petra Rampre in Maša Zec-Peškirič.

26-letni Blaž Kavčič je 13. nosilec kvalifikacij. Kot 125. igralec sveta mora po dveh letih spet v kvalifikacije. Grand slam v New Yorku ni  njegov najljubši turnir, vsaj rezultatsko ne, saj je obakrat izpadel v 1. krogu. Leta 2011 ga je izločil Ivan Ljubičič, lani pa Flavio Cipolla, pred štirimi leti (2009) pa mu je spodrsnilo  v zadnjem krogu kvalifikacij. Kakšna je forma Ljubljančana na trdi podlagi se bo videlo šele v uvodnem kvalifikacijskem krogu, ki ga bo igral s Turkom Marselom Ilhanom, saj z izjemo enega niza v Portorožu, ko je moral nesrečno predati zaradi poškodbe, aktivno ni nastopal vse od marca in Mastersa v  Miamiju. Ni dvoma, da Blaž zna igrati tudi na betonu, kar je dokazal letos na OP Avstralije, ko je v Melbournu kot prvi Slovenec zaigral v 3. krogu. Vrstnik iz Turčije, ki je njegov prvi tekmec v 'velikem jabolku', je imel odlično pripravo na kvalifikacije, vse od začetka julija igra na trdi podlagi in je prišel do finala Challengerja, pred malo več kot tednom dni pa osvojil Futures. Ilhan je na 180. mestu ATP lestvice, prav tako pa je dobil njun edini medsebojni obračun leta 2008 na Challengerju v Samarkandu (pesek). Dvoboj je na spredu v sredo, Kavčič pa se Turku lahko maščuje za poraz izpred petih let in dokaže, da ni zastonj višje uvrščen, zmaga pa bi bila lepa popotnica za naslednja dva obračuna in vstop v glavni del tekmovanja. 

Blaž Kavčič se bo za uvod meril s Turkom Marselom Ilhanom

Blaž Kavčič se bo za uvod meril s Turkom Marselom Ilhanom

Prva bo na terene v Flushing Meadowsu stopila 22-letna Tadeja Majerič. Kot 122. igralka sveta je 16. nosilka kvalifikacij. Po kvalifikacijah Roland Garrosa in Wimbledona, kjer je izpadla v 2. krogu kvalifikacij, bo to njen tretji nastop v kvalifikacijah Grand Slamov, prvi na OP ZDA. Za začatek jo čaka 24-letna Julia Cohen. Američanka je slabi formi, vsaj po rezultatih sodeč. Trenutno je na 224. mestu WTA lestvice, za sabo pa ima 5  zaporednih porazov, odmevne zmage pa ne pozna že vse od aprila. To lahko Štajerka išče svojo priložnost. Na trdi podlagi se Tadeja prav dobro znajde, letos je osvojila 25,000 USD vreden ITF turnir v Caracasu. Dvoboj med Majeričevo in Cohenovo je na sporedu kot peti na igrišču številka 11, se pravi ponoči po slovenskem času. 

Prva bo na igrišče v Ney Yorku stopila Tadeja  Majerič

Prva bo na igrišče v Ney Yorku stopila Tadeja Majerič

26-letna Maša Zec-Peškirič je ta teden na 247. mestu računalniške lestvice. Od vseh treh slovenskih deklet v kvalifikacijah ima na Grand Slamih v zadnjih  letih največ izkušenj. Za Jeseničanko bo to peti nastop v Flushing Meadowsu, kjer še ni uspela dobiti dvoboja. Trikrat je bila neuspešna v kvalifikacijah, leta 2009 pa je bila neposredno v glavnem delu, ko jo je izločila takrat 55. na svetu, Jaroslava Švedova. Po treh letih se Zec-Peškiričeva vrača, da  izboljša rezultat, za začetek pa se bo udarila z neznano domačinko, komaj 17-letno Louiso Chirico, ki je kot 456. na WTA lestvici v žrebu kot povabljenka. Maša bo v tekmi favoritinja, upajmo,  da to dokaže tudi v sredo na terenu.

Maša Zec-Peškirič gre po prvo zmago v Flushing Meadowsu

Maša Zec-Peškirič gre po prvo zmago v Flushing Meadowsu

Petra Rampre je pred dvema letoma na OP ZDA prvič po enajstih letih spet okusila slast igranja na Grand Slamih. Z odličnimi igrami na ITF turnirjih se je povzpela na WTA lestvici  (trenutno 212.) in s tem dobila možnost, da se preko kvalifikacij  prebije v glavni del. Borbena Žirovka, ki že vrsto let trenira in živi v ZDA, bo šestič  v kvalifikacijah US Opna, do sedaj se je prebila do 2. kroga. Ji bo letos uspelo priti še dlje? V 1. krogu jo čaka težka naloga, a niti najmanj ne nemogoča. Pomerila se bo z 32. nosilko Kaj-Čen Čangovo s Tajvana, ki je na 143. mestu  WTA lestvice. 22-letna Azijka je leta 2009 in 2010 prišla do 2. kroga glavnega dela, vendar ni stopila na teren že vse od Roland Garrosa. V letošnjem letu ni dobila niti enega dvoboja in neogreto Tajvanko lahko 33-letna Rampretova še kako presneti. Dvoboj je na spredu  v sredo.

Petra je že pripravljena na boje v kvalifikacijah najljubšega Grand  Slama

Petra je že pripravljena na boje v kvalifikacijah najljubšega Grand Slama

Veliko sreče vsem štirim v kvalifikacijah!

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete