Železni Djokovič dočakal napake Wawrinke za veliki finale Australian Opna

30.01.2015
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Srbski teniški velezvezdnik Novak Djokovič je sicer z neprepčljivo igro v polfinalu OP Avstralije strl branilca naslova Stana Wawrinko po petih nizih in bo v nedeljo lovil zgodovino, 5. naslov v deželi 'tam spodaj'.

1. teniški igralec sveta je imel potrpljenje. Že pred polfinalnim obračunom s Stanom Wawrinko je bilo pričakovati tesen obračun, tudi na 5 nizov, to se je tudi zgodilo. Novak Djokovič je v odločilnem 'setu' dočakal napake Švicarja in se prebil v veliki finale s 7-6(1), 3-6, 6-4, 4-6 in 6-0, kjer ga čaka Andy Murray.

Ja, pred Stanom je bila stena. Štirikratni prvak Melbourna, ki je lani izgubil epski obračun s Švicarjem, je v zadnjih dveh nizih le prežal na napake, neusmiljeno vračal žogice,.. ni se dal zmotiti, nagrada pa je bila padec koncentracije tekmeca, ki je v 5. nizu celo domov odnesel 'kravato'.
Wawrinka je tolkel, napadal, tudi 'forsiral', a je Novak stal kot stena in po petih nizih prišel do finala, ki bo spet pisal del zgodovine, ne glede na zmagovalca. Pet naslovov v Melbournu ni osvojil še nihče, prav tako v odprti dobi tenisa v Avstraliji ni slavil nihče po treh izgubljenih finalih, kolikor jih šteje prvi britanski lopar Andy Murray. Tradicija je na strani Djokoviča. Vedno, ko je prišel v polfinale, je tudi osvojil lovoriko.

Novak Djokovič bo v nedeljo naskakoval rekordni, 5. naslov na OP Avstralije

Novak Djokovič bo v nedeljo naskakoval rekordni, 5. naslov na OP Avstralije

Dvoboj med aktualnim prvakom in štirikratnim prvakom je trajal več kot 3 ure in pol. Četrtič zapored sta ta dva rivala igrala 5. niz na turnirjih za veliki Slam, tretjič je bil boljši Beograjčan. Zanimivo pa je, da je prvič zmagal ta, ki je dobil uvodni niz. Djokovič sedaj v medsebojnih tekmah vodi 17-3.

Tretjič zapored sta na Rod Laver Areni ponudila pet nizov. Lani je bil boljši Švicar z 9-7 (9 brejkov), leta 2013 Djokovič z 12-10 (14 brejkov), danes je bilo odvzemov servisa 12.

27-letni Nole je uvodni niz dobil po tajbrejku, v katerem je dominiral. Pred tem je prvi prišel do prednosti Stan, Djokovič je izenačil in imel v 10. igri priložnost, da konča niz v svoj pride še pred podaljškom. No, Wawrinka je ohranil mirne živce. Drugi del je šel v roke švicarskemu asu. Najprej je ubranil dve brejk žogi, nato pa po dvojni napaki Djokoviča ušel. Prednost je zadržal in izenačil v nizih. Tretji del je bolje začel Srb. Povedel je 3-0, a je moral za osvojeni niz še enkrat streti začetni udarec, saj je Wawrinka izenačil na 3-3. Uspelo mu je v 10. igri, v kateri je Wawrinki manjkala le ena točka, da podaljša 'set'. V 4. nizu je Nole na začetku dominiral, ampak iz defenzivnega položaja. Povedel je 2-0, Švicar pa je preobrnil dvoboj tudi po napakah tekmeca. Zadnji niz je bil odločen dokaj hitro. Nepredvidljiva je bila le uvodna igra, v kateri je imel kopico težav, zelo pomembno točko pa je osvojil tudi po klicanju sokoljega očesa, ko je forehand Wawrinke odletel v avt. Wawrinka je bil bolj nervozen, v drugi igri je vpisal tudi dve dvojne napake, več kot dovolj, da je ponujeno srbski tenisač takoj izkoristil ter tehtnico tekme nagnil sebi v prid. 

Stan Wawrinka je v petem nizu napravil preveč napak in dopustil, da mu je Novak za slovo zavezal kravato

Stan Wawrinka je v petem nizu napravil preveč napak in dopustil, da mu je Novak za slovo zavezal kravato

Finale Melbourna bosta igrala vrstnika, trenutno dva najboljša obrambna tenisača, spet pa lahko pričakujemo maratonski obračun. Murray je prav tako v odlični formi, verjetno bodo o zmagovalcu odločale malenkosti. Kot zanimivost - Murray je oba Grand Slam naslova osvojil, ko je v finalu igral z Djokovičem, leta 2012 na OP ZDA ter leto kasneje na Wimbledonu, po drugi strani pa je Djokovič z Britancem dobil vse tri dvoboje na OP Avstralije.

 

Australian Open
Kategorija: Grand Slam
Datum: 19.01.2015 - 01.02.2015
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: 40,000,000 avstralskih dolarjev
http://www.ausopen.com/index.html


Polfinale:

1-Novak Djokovic (Serbia) beat 4-Stan Wawrinka (Switzerland) 7-6(1) 3-6 6-4 4-6 6-0

     

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete