Zgodovinska zmaga Kitajke Li Na in finale zaključnega mastersa s Sereno!

26.10.2013
CARIGRAD, TURČIJA - Zadnje dejanje letošnje ženske teniške sezone pripada Američanki Sereni Williams in Kitajki Li Na, povsem zasluženo.

Američanka Serena Williams ima za sabo neverjetno sezono, ki jo bo poskušala začiniti še z naslovom na zaključnem turnirju osmerice v Carigradu, Li Na pa je s polfinalno zmago prišla do 3. mesta na WTA lestvici ob koncu leta ter postavila zgodovinski dosežek za Kitajsko. 

Li Na je v polfinalu igrala zbrano, mirno ter suvereno s 6-4, 6-2 premagala Čehinjo Petro Kvitovo. V teniški zgodovini še nobena Azijka ni zasedala 3. mesto na WTA lestvici, ja to je uspelo Lijevi z vstopom v finale zadnjega teniškega turnirja sezone, kjer se je merilo osem najboljših. 

V Sinan Erdem Domu je Kitajka povedla 3-0, potem pa dopustila nasprotnici, da jo je ujela na 4-4. ''Vem, vem, to se mi dogaja že tekom celega turnirja. Začnem zelo dobro, nato pa se preveč sprostim'', je bila odkrita Li Na, ki se je soočila z žogico za igro Čehinje pri 4-4. Na njeno srečo je Kvitova zabeležila dvojno napako, dvoboj pa se je prelomil. Z brejkom je prišla v vodstvo, nato potrdila odvzem servisa za niz, v naslednjem pa že v 1. igri še enkrat vzela začetni udarec 5. nosilki iz Češke. Zanimivo, da je Kitajka spet zapravila prednost, ki pa se ni izkazala za usodno, še več, po 1-2 je dobila 5 iger zapored za veliki carigrajski finale. Na koncu se je izkazalo, da je Kvitova veliko preveč grešila, da bi lahko pomislila na finale, naredila je kar 29 nevsiljenih napak. 

Li Na je bila do danes 4. igralka sveta in si je najvišjo azijsko uvrstitev na lestvici deila s Kimiko Date-Krumm, od ponedeljka naprej pa bo tretja. To je bil tudi njen cilj letošnje sezone, ki se je izpolnil na zadnjem turnirju.

Serena Williams bo v šestem finalu zaključnih turnirjev lovila četrto lovoriko

Serena Williams bo v šestem finalu zaključnih turnirjev lovila četrto lovoriko

V finalu pa bo Kitajka imela pred seboj najboljšo tenisačico zadnjega desetletja in eno najboljših v zgodovini - Sereno Williams. Američanka se je v polfinalu napričakovano dodobra namučila, v vlogi mučiteljice pa je bila Srbkinja Jelena Jankovič. 'JJ' je sicer ena od dveh aktivnih teniških igralk, ki je Sereno premagala najmanj štirikrat, ob njej je to uspelo le še Serenini sestri Venus. 

Serena je po 41 minutah dobila uvodni del 'meča', v drugem pa je blestela Jankovičeva. Odlična igra je prinesla rezultat, dobila je zadnjih 5 iger od 6 ter tekmo odpeljala v 3. niz. 1. igralka sveta je povedla kar 5-1 in zdelo se je, da bo zlahka v finalu, potem pa se je vse skupaj zakompliciralo. Srbska tenisačica, ki je nekoč tudi zasedala vodilni položaj na WTA lestvici, se je borila kot lev, ni se predala in kravžljala živce Američanki. Ubranila je tri zaključne žoge in nanizala 3 igre zapored, Serena pa je s skrajnimi močmi le izvlekla še toliko energije, da se je prebila v finale. 

''Zelo sem utrujena po naporni sezoni. Vesela sem, da sem še na turnirju in bom jutri imela priložnost igrati finale'', je izjavila Serena, ki je že v šestem finalu zaključnih turnirjev leta. Trikrat ji je uspelo zmagati (2001, 2009 in 2012), leta 2002 je klonila proti Clijstersovi, 2004 pa je bila močnejša Šarapova. Le tri igralke so do sedaj uspele ujeti štiri ali več lovorik na zaključnem turniju osmerice, Martina Navratilova jih ima 8, Steffi Graf 5, Chris Evert pa 4. 

Serena Williams in Li Na sta do sedaj med seboj igrali desetkrat, tehtnica pa je močno na strani Američanke (9-1), ki je letos dobila vse tri obračune po dveh nizih. Prvič v zgodovini zaključnih turnirjev se je zgodilo, da bosta obe finalistki stari 30 let ali več. 

 

TEB BNP Paribas WTA Championships
Datum: 22.10.2013 - 27.10.2013
Kategorija: WTA Tour Championship
Nagradni sklad: $6,000,000
Podlaga: Trda (dvorana)
http://www.wtachampionships.com/page/WelcomeWTA


Polfinale:

1-Serena Williams (U.S.) beat 7-Jelena Jankovic (Serbia) 6-4 2-6 6-4
4-Li Na (China) beat 5-Petra Kvitova (Czech Republic) 6-4 6-2 

 

STANDINGS 

Red Group
1. Serena Williams 3 3 0 6 0 6
2. Petra Kvitova 3 2 1 4 3 4
3. Angelique Kerber 3 1 2 3 4 2
4. Agnieszka Radwanska 3 0 3 0 6 0
White Group
1. Li Na 3 3 0 6 1 6
2. Jelena Jankovic 3 1 2 3 4 2
3. Sara Errani 3 1 2 2 4 2
4. Victoria Azarenka 3 1 2 2 4 2  

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete