Zidanškova teden zaključila s finalom dvojic v Mumbaju, državna prvaka do 18 let pa sta postala Dimic in Cvetkovičeva

27.12.2017
Tamara Zidanšek je na ITF turnirju v Indiji v dvojicah nastopila v finalu.

Teniški igralci in igralke tudi konec leta preživljajo delovno. Prejšnji teden so se za naslove zimskih državnih prvakov fantje in dekleta v starostni kategoriji do 18 let borili v Mariboru, kjer so še enkrat več zanje odlično poskrbeli v teniškem klubu ŽTK.

Dimic in Ašič Kovač

Dimic in Ašič Kovač

Pri fantih smo na delu videli skoraj vse kar trenutno premore slovenski tenis v mladinski konkurenci. Od najboljših na lestvici Tenis Slovenije ni manjkal nihče, saj je nastopilo prvih deset igralcev. Enega pa smo vendarle pogrešali, odjavil se je namreč Filip Jeff PLANINŠEK, na lestvici TS uvrščen na 11. mesto, a je trenutno najvišje uvrščen slovenski igralec na mladinski svetovni teniški lestvici ITF, kjer je na 550. mestu. Mesto prvega nosilca je tako pripadlo Maticu DIMICU (MaxLj), zmagovalcu mastersov do 16 in 18 let ob koncu sezone 2017 in četrtfinalistu ITF turnirja v Mariboru pred tremi tedni. Ta je status najboljšega v tej kategoriji potrdil tudi ob koncu turnirja in se veselil drugega naslova državnega prvaka, prvič v starostni kategoriji do 18 let, lani je bil zimski državni prvak do 16 let. V finalnem obračunu je bil s 3:6 6:2 6:3 boljši od 3. nosilca Toma AŠIČA KOVAČA (As Litija) za katerega je bil to prvi finale na državnih prvenstvih v karieri. Dimic je v polfinalu z 1:6 6:3 6:3 premagal zadnje domače orožje na državnem prvenstvu, nepostavljenega Matica PODLIPNIKA, Ašič Kovač je v drugem polfinalu s 3:6 6:1 6:1 izločil 2. nosilca Gašperja BEZJAKA (Br-Mb).

Pri dekletih je tretji naslov državne prvakinje vknjižila Tina CVETKOVIČ (Radovljica). Tretja nosilka turnirja je na poti do zmage v polfinalu s 6:4 6:2 premagala 2. nosilko Tjašo KLEVIŠAR (Tr-Kr), v finalu pa je bila s 7:6(3) 7:5 boljša od 4. postavljene Lian BENEDEJČIČ (Koper). Ta je v polfinalu z 2:6 6:4 6:0 izločila Emo HORVAT (Tc-Lj). Cvetkovičeva je tako obranila naslov državne prvakinje, ki ga je osvojila pred enim letom, še en naslov pa si je leta 2016 priigrala na državnem prvenstvu do 16 let.

V konkurenci dvojic sta pri fantih državna prvaka Matic DIMIC in Mark ANDREJIČ GOLJAR (Tr-Kr). V finalu sta s 5:7 6:4 10:5 premagala Tilna POTOČNIKA (Jaki) in Gašperja OBLAKA (Ltc). V konkurenci deklet sta naslov osvojili Marija VIČIČ (MaxLj) in Lian BENEDEJČIČ, ki sta v finalu s 6:7(5) 7:5 10:4 premagali Anjo TRBEŽNIK (Šplus) in Emo HORVAT (Tc-Lj).

Benedejčič in Cvetkovič

Benedejčič in Cvetkovič


Zadnja je z nastopi v članski konkurenci na mednarodnih turnirjih v sezoni 2017 končala Nina POTOČNIK. Tudi na tretjem zaporednem turnirju ITF (15.000 $) v tunizijskem Hammametu ji je dobro kazalo vse do polfinala, ko je morala srečanje zaradi poškodbe predati. V četrtfinalu je z 0:6 7:6(4) 7:5 premagala 6. nosilko Francozinjo Alice RAME, v polfinalu pa je bila njena nasprotnica 21-letna Rusinja Daria LODIKOVA. To je bilo njuno drugo medsebojno srečanje v Hammametu v treh tednih. Pred tremi tedni je bila prepričljivo boljša Potočnikova, tokrat pa je srečanje pri zaostanku z 1-5 v prvem nizu predala.

Nista pa se nastopa izšla po pričakovanjih Tamari ZIDANŠEK in Kaji JUVAN v indijskem Navi Mumbaju (25.000 $), saj sta obe naši predstavnici klonili v drugem krogu. Zidanškova, ki je bila 1. nosilka turnirja je morala premoč priznati 22-letni Ukrajinki Valeriyi STRAKHOVI, 352. igralki lestvice WTA za katero je to letošnja osma uvrstitev v četrtfinale na turnirjih ITF, le enkrat pa ji je uspelo letos to stopničko tudi preskočiti, ko je bila polfinalistka v Fergani. Ukrajinka je bila boljša s 6:2 6: 3. Tamara pa iz Indije ni odšla praznih rok. S soigralko, 18-letno domačinko Pranjalo YADLAPALLI sta se uvrstili v polfinale konkurence dvojic, kjer sta v polfinalu s 6:4 2:6 13:11 premagali Rusinji Olgo DOROSHINO in Polino MONOVO, v finalu pa sta se za zmago na turnirju pomerili s Španko Georgino Garcio PEREZ in Latvijko Diano MARCINKEVIC. Špansko-latvijska naveza je bila boljša s 6:0 6:1. Zidanškova je med dvojicami doslej na zmagovalnih stopničkah stala štirikrat. Letos je nastopila na vsega štirih turnirjih in se dvakrat uvrstila v finale, še enkrat pa je bila polfinalistka. Tudi sicer je za Tamaro letos odlična sezona v kateri je zaradi težav s poškodbami nekoliko manj nastopala, osvojila pa je dva ITF turnirja (60.000 in 25.000 $), bila še dvakrat finalistka (obakrat na turnirju 60.000 $), enkrat polfinalistka in trikrat četrtfinalistka. Sezono je začela na 159. mestu lestvice WTA, trenutno pa je 171. igralka sveta. Po dobrem nastopu v kvalifikacijah in potem, ko je v prvem krogu s 3:6 6:2 6:4 izločila 6. nosilko, Britanko Kathy DUNNE, je Kaja JUVAN tudi v drugem krogu solidno nastopila, a je bilo to za zmago premalo. Na drugi strani je bila tokrat bolj razpoložena, v Moldaviji rojena Španka, 20-letna Aliona BOLSOVA ZADOINOVA, leta 2014 četrta mladinka sveta, trenutno pa na lestvici WTA uvrščena 60 mest pred Juvanovo. Zelo izenačeno srečanje je Španka dobila z rezultatom 6:4 6:4, pri čemer je Juvanovi trikrat odvzela začetni udarec, sama ga je izgubila le enkrat. Tudi za Kajo je dobra sezona, predvsem mladinska, saj je poleti postala mladinska evropska prvakinja, na članskih turnirjih pa je prav tako enkrat stala na zmagovalni stopnički, še enkrat pa je bila finalistka in polfinalistka. V drugem delu sezone je nastopala le na članskih turnirjih, ob enem polfinalu se je še štirikrat prebila skozi kvalifikacije v glavni turnir, tu pa nato nastope končala v drugem krogu. Ob koncu sezone je uvrščena na 509. mesto ženske svetovne teniške lestvice.


Ob koncu leta se delajo obračuni, pa poglejmo kdo od slovenskih igralcev in igralk je letos stal na zmagovalnih stopničkah na profesionalnih turnirjih v posamični konkurenci. Na turnirjih serije Challenger je dvakrat slavil Blaž KAVČIČ in sicer v Winnipegu (75.000 $) in Granbyu (100.000 $). Na ITF turnirjih pri moških nismo imeli zmagovalca, med dekleti pa je šestkrat slavila Polona HERCOG, trikrat je zmagala v italijanski Santa Margheriti Di Puli (25.000 $), po enkrat pa še v francoskem Saint Malu (60.000 $+H), italijanski Brescii (60.000$) in madžarskem Balatonboglarju (25.000 $). Dvakrat je na zmagovalni stopnički stala Tamara ZIDANŠEK in sicer v avstralskem Bendigu (60.000 $) in Santa Margheriti Di Puli (25.000 $), prav tako dvakrat pa je slavila tudi Nina POTOČNIK in sicer v tunizijskem Hammametu (15.000 $) in italijanskem Trbižu ( 15.000 $). Še eno zmago je dodala Kaja JUVAN, ki je bila najboljša v Mariboru (15.000 $).


Tudi konec leta bo teniško obarvan. V naslednjih dneh bodo nastopili igralci in igralke v starostni kategoriji do 16 let na turnirju za pokal ZALA v Litiji in Rogaški Slatini, v Ljubljani pa bodo loparje vihteli tudi dečki in deklice v kategoriji do 12 let. Tenis Slovenija želi vsem bralcem in bralkam vesele praznike in srečno novo leto 2018.

 

pripravil: Bojan Matevžič

foto: Rok Jarc


  

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete