Znani še zadnji zmagovalci teniških mastersov v Sloveniji

11.10.2017
Konec tedna smo na Mastersu Zavarovalnica Sava 2017 na Otočcu dobili še zadnje zmagovalce in zmagovalke v teniški sezoni 2017.

Zaključni turnir najboljših igralcev in igralk v starostnih kategorijah do 12, 14, 16 in 18 let je organiziral Teniški klub Krka Otočec, za priznanja najboljšim in nagrade v skupni vrednosti 4000 € pa sta poskrbela Tenis Slovenija in generalni pokrovitelj mastersov 2017, Zavarovalnica Sava. Zmagovalci posameznih kategorij bodo namensko nagrado v protivrednosti 500 € lahko izkoristili za plačilo stroškov potovanj na mednarodne turnirje. Na otvoritvi, ki sta se je udeležila tudi predsednik TS Marko UMBERGER in direktor Gregor KRUŠIČ so igralci, sodniki in starši prebrali pravila fair playa, ki so se jih v nadaljevanju turnirja tudi držali. Z nekaj izjemami, predvsem v starostni kategoriji deklet do 18 let in fantov do 16 let, so na mastersu nastopili vsi najboljši mladi igralci in igralke, ki so na zadnji lestvici Tenis Slovenije zasedli najvišja mesta.

Med fanti je bil najuspešnejši udeleženec mastersa Matic DIMIC, ki je zmagal v kategoriji do 16 in do 18 let, pri dekletih se je izkazala Taja LONČARIČ, ki je osvojila masters do 14 let in bila finalistka med šestnajstletnicami. Pri fantih do 18 let sta se v finale uvrstila Tim TEKAVEC (MaxLj), ki je v polfinalu s 4:6 6:2 7:6(5) premagal Marka ANDREJIČA GOLJARJA (Domžale) in Matic DIMIC (MaxLj), ki je bil v drugem polfinalu s 6:3 3:6 6:4 boljši od Roka KOMCA (Koper). Masters je osvojil Dimic, saj je moral Tekavec finale zaradi bolezni predati.

Pri dekletih smo spremljali finalni obračun med Mariborčankama Anjo GAL (Žtk) in Urško VELEC (Branik). Anja Gal je v polfinalu s 6:2 7:5 premagala Tjašo KLEVIŠAR (Tr-Kr), Urška Velec je bila s 6:3 2:6 7:6(10) boljša od Eme HORVAT (Tc-Lj). V finalu je slavila Galova, ki je zmagala z rezultatom 6:4 6:1.

Za Dimica je bila to prva zmaga na mastersih v karieri, za Galovo pa druga, slavila je tudi že med igralkami v starostni kategoriji do 14 let. Sicer pa sta bila letos oba zelo uspešna, saj se Mariborčanka lahko pohvali tudi z naslovoma članske in državne prvakinje do 18 let, Dimic pa je osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji do 16 let. Še tretji velik domač naslov letos mu je pripadel na mastersu do 16 let. Tu je v polfinalu s 6:1 6:1 premagal Mariborčana Boruta ŠRAJA, medtem, ko je v drugem polfinalu Klemen TAŠNER (Šentjur) za katerim je letos najboljša sezona v karieri s 6:3 6:2 premagal Aneja LEVPUŠČKA (Domžale). V finalu je s 6:3 6:2 slavil Dimic.

Med dekleti do 16 let sta se za naslov borili Tjaša KLEVIŠAR (Tr-Kr), ki je v prvem polfinalu s 6:4 6:3 premagala Ano Zalo VOLK (ŽtkMb) in Taja LONČARIČ (Ptuj), ki je bila v drugem polfinalu s 6:4 7:5 boljša od Alee BUBEK (N.Gorica). V finalu smo tako spremljali obračun najuspešnejših igralk mastersov, saj je Taja LONČARIČ osvojila tudi masters do 14 let, Klevišarjeva pa je bila polfinalistka mastersa do 18 let. Uspešnejša je bila Klevišarjeva, ki je v finalu zmagala s 6:1 6:2. Prva igralka lestvice do 16 let je naslov dodala naslovu poletne državne prvakinje v isti kategoriji.

Dečki do 14 let so nastopili v popolni zasedbi, v finalu pa sta zaigrala prvi igralec Gal EMERŠIČ POTOČNIK (ŽtkMb), v polfinalu je s 6:2 4:6 6:3 premagal Luna OBRULA (Celje) in četrti igralec lestvice TS Bor ARTNAK (AS Litija), ki je v drugem polfinalu s 6:1 6:4 izločil Jona Lana ŠUNTARJA (Tr-Kr). V finalu je v izenačenem in napetem obračunu slavil Litijan Artnak, ki je zmagal s 6:4 3:6 6:3 in se naslova veselil prvič. Za obema finalistoma je sicer odlična sezona, v kateri se Emeršič Potočnik lahko pohvali z dvema naslovoma državnega prvaka, oba pa sta dosegla tudi nekaj odmevnih zmag na mednarodnih turnirjih Tennis Europe.

Med deklicami je naslov osvojila finalistka turnirja do 16 let Taja LONČARIČ (Ptuj), ki je v finalu s 6:2 6:1 premagala Pio Marijo REBEC (Tc-Lj). Lončaričeva je bila v polfinalu s 6:2 6:3 boljša od klubske soigralke Nine PLIBERŠEK, Rebčeva pa je bila v drugem polfinalu s 6:3 6:1 boljša od Brine ŠULIN (Radomlje). Taja Lončarič je tako potrdila prvo mesto na lestvici TS do 14 let, zmagi na mastersu do 14 let in finalu do 16 let pa je v tej sezoni dodala še naslov državne prvakinje v kategoriji do 14 let.

Popolna je bila zasedba igralcev in igralk tudi v najmlajši kategoriji, do 12 let. Zagrizen boj se je bil pri deklicah med katerimi je na koncu slavila Ana LANIŠEK (Radomlje). Trenutno tretja igralka lestvice TS je v polfinalu s 6:4 1:6 6:1 izločila mesto višje uvrščeno Leontino STOJANOVIĆ (TK-CC), v finalu pa je presenetila še vodilno igralko v tej kategoriji Elo Nalo MILIĆ. Ta je v polfinalu s 6:1 6:1 premagala še eno Radomeljčanko Mašo VIRIANT, v finalu pa tokrat ni bila kos razpoloženi Laniškovi, ki je finalno srečanje dobila s 6:3 6:2. Prvi naslov na mastersu je dodala naslovu poletne državne prvakinje.

Tudi pri dečkih so ostali v boju za naslov prvi štirje igralci lestvice TS, presenečenja pa nista dovolila 1. Matic Križnik (TK-CC) in 2. Jaka Golob (Tr-Kr). Križnik je v polfinalu v klubskem obračunu s 6:0 6:3 premagal Tima KUŠTRA, Jaka GOLOB je bil v drugem polfinalu s 6:4 6:1 boljši od domačega upa Janija RETLJA (Otočec). V izenačenem finalu je slavil Križnik z rezultatom 6:4 0:6 7:5 in z zmago na mastersu obogatil letošnjo zbirko najvišjih mest, med katerimi je tudi naslov poletnega državnega prvaka. Igralce in igralke zdaj čaka mesec in pol dolg odmor na domačih igriščih, izkoristila pa ga bodo za pripravljalno odboje pred začetkom zimske sezone, nekateri pa tudi za nastope v tujini. Večina igralcev in igralk, ki so bili najboljši na zaključnih turnirjih s 1. novembrom zapušča letošnjo starostno kategorijo in se seli med starejše, kjer se bodo dokazovali naslednji dve leti.

Saj ni res, pa je, bi lahko zapisali ob novici, ki je prišla iz črnogorskega Bara, kjer sta se na ITF turnirju 5. ranga Mariborčan Filip Jeff PLANINŠEK in Ptujčan Blaž VIDOVIČ uvrstila v finale. Novica ne bi bila nič posebnega, če ne bi bila oba kvalifikanta, ki sta morala na poti do finala zmagati po sedemkrat, ob tem pa je Filip Jeff dosegel že štirinajsto zaporedno zmago na turnirjih ITF, saj je prejšnji teden, prav tako iz kvalifikacij, osvojil turnir v Mostarju. V polfinalnih obračunih je Planinšek s 5:7 6:0 (predaja) premagal Srba Lazarja MILIĆEVIĆA, Vidovič pa je bil s 5:7 6:4 7:5 boljši od Hrvata Patrika STEPANIĆA. V slovenskem finalu je Planinšek zmagal še petnajstič in osvojil drugi naslov na turnirjih ITF v dveh tednih. V tesnem obračunu z Blažem VIDOVIČEM je bil boljši s 6:4 5:7 6:3. Med dekleti se je polfinalna zmaga za las izmuznila Anji TRBEŽNIK, ki je s 6:7(4) 5:7 izgubila s Srbkinjo Emilijo KOJĆIĆ, a je kljub porazu lahko zadovoljna saj je z uvrstitvijo v polfinale dosegla uspeh kariere.

Uspešne slovenske nastope je dopolnila Sheila GLAVAŠ, ki je v konkurenci dvojic s soigralko Andjelo JOCOVIĆ iz Srbije s katero sta bili tudi prvi nosilki, osvojila turnir dvojic. V finalu sta s 6:3 6:2 premagali Ukrajinko Luyizo DADVANI in Rusinjo Iuliio NKITINO.

Med članicami se je pretekli teden izkazala naša še vedno najboljša mladinka Kaja JUVAN, ki se je na članskem ITF turnirju (15.000 $) v Sharm El Sheikhu uvrstila v polfinale, tu pa jo je s 3:6 6:0 6:3 premagala 1. nosilka, 22-letna Pei-Chi LEE iz Kitajskega Tajpeha , 477. igralka lestvice WTA. Lee je v odlični formi, saj je v Sharm El Sheikhu nastopila na treh turnirjih zapored, pri čemer je na prvem zmagala, na drugem je izgubila v finalu, tudi tretjega pa je v nadaljevanju osvojila. Za Juvanovo je bil to prvi turnir po pripravljalnem obdobju, na članskem ITF turnirju pa je nazadnje nastopila junija v Mariboru, kjer je turnir osvojila. Ta mesec jo čaka nastop na mastersu najboljših svetovnih mladink v Čengduju od 23. do 29. oktobra.

Uspešno sta začela nastope na mednarodnih turnirjih serije Futures v turški Antalyi in tunizijskem Hammametu (15.000 $) Mike URBANIJA in Anže ARH. Urbanija je v kvalifikacijah zmagal trikrat, Arh dvakrat, oba pa sta se uvrstila v glavni turnir. Na mednarodnih turnirjih bodo ta teden nastopili še Blaž ROLA, Polona HERCOG, Nastja KOLAR, Nina KOLAR, Tadeja MAJERIČ, Kristina NOVAK in Maj TOMAC.

Tenis Slovenija je te dni objavila razpis za organizatorje tekmovanj v zimski sezoni 2017-2018. Klubi, ki izpolnjujejo predpisane razpisne pogoje morajo prijave poslati najkasneje do petka, 13.10.2017. Organizatorje tekmovanj bo na seji izbrala Tekmovalno-registracijska komisija TZS.

 

pripravil: Boja Matevžič
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete