Zidanškova je prejšnji teden blestela v Avstraliji, na Tajskem v dvojicah pa Jakupovičeva

15.11.2017
Tamara ZIDANŠEK je v Avstraliji z zmago na ITF turnirju z nagradnim skladom 60.000 $ zajela nov veter v jadra in se že približuje najvišji uvrstitvi na lestvici WTA v karieri, ko je bila letos spomladi na 138. mestu.

Na turnirju v Bendigu se je Zidanškova zanesljivo sprehodila do trinajstega naslova v karieri na ITF turnirjih, drugega letos in prvega na turnirju s tako visokim nagradnim skladom in takšno bero točk. V finalu je s 5:7 6:1 6:0 premagala domačinko, 26-letno Olivio ROGOWSKO, 186. igralko lestvice WTA in prekinila njen niz štirinajstih zaporednih zmag. Tamarina zmaga ima toliko večjo vrednost, ker je Rogowska v Bendigo prišla kot zmagovalka zadnjih dveh turnirjev na katerih je nastopila, najprej turnirja z nagradnim skladom 25.000 $ v Cairnsu in prejšnji teden turnirja z nagradnim skladom 60.000 $ v Canberri. To je bilo njuno prvo medsebojno srečanje.

Tamara je za zmago nad Rogowsko potrebovala uro in pol. Po prvem nizu, ki ga je tesno izgubila, tudi na račun slabšega servisa, nasprotnica ji ga je odvzela trikrat, je v nadaljevanju srečanja povsem prevladovala, odlično servirala, nasprotnici petkrat odvzela servis in ji ponudila le dve priložnosti za break, a tudi teh dveh Rogowska ni izkoristila. O popolni prevladi Zidanškove priča tudi končno število osvojenih točk (90-63). To je bila njena dvanajsta zmaga na zadnjih petnajstih tekmah, prinesla pa ji je 79 točk in znaten skok na lestvici WTA, kjer jo ta teden najdemo na 149. mestu. V Avstraliji se na trdi podlagi Tamara odlično počuti, saj je tudi v začetku leta na treh turnirjih, ki jih je odigrala tam zabeležila četrtfinale in polfinale na turnirjih z nagradnim skladom 25.000 $ in finale na 60.000 $ vrednem turnirju. Tudi ta teden ostaja na daljnem vzhodu in sicer v japonski Toyoti, kjer bo nastopila na turnirju z nagradnim skladom 60.000$+H.

Na Tajskem je prejšnji teden nastopila Dalila JAKUPOVIĆ, ki je v Hua Hinu izgubila uvodno kvalifikacijsko srečanje na WTA Challengerju z nagradnim skladom 125.000 $, a se nato izkazala v konkurenci dvojic, kjer se je s soigralko, Rusinjo Irino KROMACHEVO prebila v finale, tu pa sta morali premoč priznati Kitajkama Ying-Ying DUAN in Yafan WANG, ki sta bili boljši s 6:3 6:3. Jakupovićeva se je ta teden preselila na WTA Challenger v Tajpej, kjer je uspešno opravila s kvalifikacijami in se uvrstila v glavni turnir. Jakupovićeva, ki se je letos preizkušala tudi na turnirjih WTA je bila maja že na 129. mestu svetovne ženske teniške lestvice, a so jo nekaj slabši rezultati potisnili daleč nazaj, tako da je trenutno na 242. mestu. Dobre rezultate pa dosega med dvojicami, kjer je trenutno kot tretja Slovenka na 80. mestu. Pred njo sta uvrščeni Andreja KLEPAČ na 24. in Katarina SREBOTNIK na 35. mesto.

Prejšnji teden je dobro nastopila tudi Nastja KOLAR, ki se je v Sharm El Sheikhu uvrstila v polfinale ITF turnirja z nagradnim skladom 15.000 $. Tu jo je s 3:6 7:5 6:3 premagala 1. nosilka turnirja 23-letna Julia WACHACZYK, 392. igralka lestvice WTA. Za Kolarjevo je bilo to že peto polfinale letos, še trikrat pa je bila finalistka. Vse to je dosegla na turnirjih z nagradnim skladom 15.000 $, a je kljub relativno dobrim rezultatom še vedno le na 491. mestu lestvice WTA. Gre namreč za turnirje, ki prinašajo malo točk, zato se je preko teh turnirjev praktično nemogoče prebiti višje na svetovni teniški lestvici, na turnirjih z višjim nagradnim skladom pa je praviloma treba v kvalifikacije in igralke se znajdejo v začaranem krogu. Upamo, da Kolarjeva, ki ta teden nastopa na turnirju v Dakarju, v Senegalu (25.000 $) čimprej najde pot iz tega labirinta in se počasi približa mestom, na katerih je nekoč že bila.

V podobni situaciji, le na višjem nivoju, se je letos znašel tudi Blaž ROLA, ki je bil pred dvema letoma že 75. igralec sveta, poškodba ga je nato oddaljila od najboljših, povratek pa je težaven in dolgotrajen. Letošnjo sezono je sicer dobro začel, osvojil ATP Challenger v Tallahasseeju, nato pa se mu na naslednjih turnirjih ni uspelo uvrstiti dlje kot do četrtfinala. To velja tudi za južnoameriško turnejo, na kateri nastopa zadnji mesec, ko se je na petih turnirjih enkrat uvrstil v četrtfinale, trikrat je izpadel v drugem, enkrat pa v prvem krogu. Ta teden je zaigral na turnirju v Santiagu v Čilu (50.000 $+H) in v prvem krogu izgubil z 22-letnim Portugalcem Goncalom OLIVEIRO, 211. igralcem lestvice ATP. V izenačenem obračunu, ki je trajal uro in tričetrt je Oliveira zmagal z rezultatom 6:4 7:6(5). Blaž je dosegel dva breaka, v vsakem nizu po enega, Oliveira tri, od tega v prvem nizu dva in v drugem enega. Odločila je podaljšana igra drugega niza v kateri je bila za Rolo usodna izguba servisa pri izidu 2-3. Prednosti enega mini breaka namreč Oliveira do konca ni več izpustil iz rok.

Dobro pa je tudi ta teden nastope začel Blaž KAVČIČ. Trenutno je v Indiji, kjer je 1. nosilec ATP Challengerja z nagradnim skladom 50.000 $. V prvem krogu se je pomeril z 19-letnim Francozom Geoffreyem BLANCANEAUXOM, ki na lestvici ATP zaseda 290. mesto. Francoz je bil lani 5. mladinec sveta, med drugim je osvojil tudi mladinski Grand Slam turnir v Parizu. Tudi sicer boljše rezultate dosega na peščeni podlagi na kateri je letos osvojil štiri turnirje serije Futures, medtem ko na trdi podlagi še ni stal na zmagovalni stopnički. Na turnirjih serije Challenger ni veliko nastopal, najboljši izid je uvrstitev v drugi krog, na zadnjih dveh turnirjih pa se je poslovil že po uvodnem srečanju. In tako je bilo tudi tokrat. Kavčič je zmagal s 6:4 6:4 in tako nadaljuje letošnje odlične predstave, ko je bil na Challengerjih kar petkrat polfinalist, trikrat finalist, dva turnirja te serije pa je tudi osvojil. V zadnjih dveh nastopih se je v Suzhou in Shenzhenu uvrstil v polfinale. Januarja je bil na 217. mestu lestvice ATP, prejšnji teden že na 98., ta teden pa je 102. igralec sveta. V obračunu z mladim Francozom je odlično serviral, imel je kar 81 % izkoristka prvega servisa, kljub nekoliko slabšemu izkoristku drugega servisa je le-tega izgubil samo enkrat, nasprotniku pa ga je odvzel trikrat.

Dobro ta teden nastopajo tudi naši mlajši igralci in igralke na članskih turnirjih ITF. 19-letni Mariborčan Tino KOVAČIČ se je v Antalyi prebil skozi kvalifikacije in se prvič v karieri uvrstil v glavni žreb profesionalnega turnirja. Drugič v karieri je uvrstitev v glavni turnir uspela tudi njegovi someščanki , 17-letni Anji GAL. Tudi ona je v Antalyi, za uvrstitev v glavni turnir pa je dosegla tri zmage.

Ta konec tedna bodo ponovno tekmovalno oživela domača teniška prizorišča. Na turnirjih round robin bodo v Ljubljani, Mengšu in Rogaški Slatini nastopili štirinajstletniki, najmlajše bosta na turnirju 8-11 let gostila TK Branik Maribor in TK Krško, člani in članice pa bodo prvič v novi sezoni nastopili v Ljubljani.

 

pripravil: Bojan Matevžič

foto: Facebook in Zoran Krajnc
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete