Alcaraz Đokoviču v finalu Wimbledona preprečil misel na grand slam

16.07.2023
LONDON, V.B. - Carlos Alcaraz je v izjemnem finalu Wimbledona po petih nizih premagal Novaka Đokoviča.

Prvi poraz Novaka Đokoviča na Wimbledonu po letu 2013, a to ni toliko pomembno. V velikem finalu turnirja na sveti travi je izjemni srbski tenisač, rekorder po številu naslovov za grand slam (23) iskal spet možnost, da pride do grand slama oz. štirih največjih turnirjev sveta v eni sezoni potem, ko je že slavil na OP Avstralije in na Roland Garrosu. Toda aktualna številka 1, mladi Španec Carlos Alcaraz ga je presenetil in s fantastično predstavo dobil najvelišastnejši teniški turnir na svetuz rezultatom 1-6, 7-6(6), 6-1, 3-6 in 6-4. Danes je Alcaraz postal tretji najmlajši zmagovalec Wimbledona po Nemcu Borisu Beckerju in Švedu Björnu Borgu.

Kakšna drama v finalu, trajala je skoraj pet ur, oba pa sta v tem času imela vzpone in padce. Ni dvoma, da je šlo za obračun najboljših na svetu.

Nervozni španski tenisač, ki ga je Srb premagal v polfinalu OP Francije, se v prvem nizu ni znašel, v samo 35 minutah je imel Nole niz v žepu. Na začetku drugega niza pa se je Carlistos umiril ter se je vrnil v dvoboj in pobdel 2-0. Prednost je bila sicer kratkotrajna, toda gledalci so uživali v vsaki točki. Odločial je tajbrejk, Đokovič je imel 3/0, nato 6/5, žogo za niz, dva lahka bekenda pa sta ga stala niza, posledično ga je kar naenkrat zmanjkalo. Alcaraz je zavohal priložnost in v 3. nizu oddal samo eno točko, letel je proti zmagi, ki pa proti Đokoviču, ki je lovil rekordni 8. naslov, ni bila samoumevna. Dobro je serviral in poravnal na 2-2 v nizih. Jezo je kasneje  Srb stresel tudi nad lopar in dobil ''samo'' opozorilo, uvidel je, da se tekmecu ne bo skrajšala roka, tudi sam pa je naredil nekaj napak, ki od njega nismo bili vajeni v tako pomembnih tekmah. Alcaraz je uspel priti do drugega naslova v karieri na grand slamih in to pri komaj 20-ih letih.

"Uresničile so se mi sanje, da lahko igram na tej ravni. Neverjetno je, da 20-letnik tako hitro pride do tega. Res sem ponosen nase in na svojo ekipo. In tudi na vse delo, da lahko na koncu dvignemo takšno lovoriko,'', je povedal novi kralj travnatih igrišč.

Počasi, počasi se generacija le menja. Skoraj 20 let smo bili priča epskim predstavam tria Federer-Nadal-Đokovič, slednji pa je še kako konkurenčen, zlahka je po številkah označen za največjega teniškega igralca vseh časov. Očitno pa Nole le ima dostijnega naslednika, Carlos Alcaraz je material, ki lahko poseže po številkah, ki jih je dosegel sam. V kolikor ne bo imel konkurence, nasprotnikov, ki bi bili blizu, se lahko zgodi, da bo Španec ekspresno prišel do dvomestenega števila lovorik na slamih, to pa bi postalo še kako zanimivo.


 

Wimbledon
Kraj: London (VB)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 03.07.2023 - 16.07.2023
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: 40,350,000 GBP
http://www.wimbledon.com/en_GB/index.html

Finale:

1-Carlos Alcaraz (Spain) beat 2-Novak Djokovic (Serbia) 1-6 7-6(6) 6-1 3-6 6-4

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

 

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete