Bedene po maratonu ugnal trdoživega domačina Duckwortha

21.01.2020
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Najboljši slovenski tenisač Aljaž Bedene se je dobro spotil v 1. krogu OP Avstralije, najbolj pomembno pa je, da se je prebil v naslednji krog.

30-letni Aljaž Bedene, ki je 55. na ATP lestvici, je za uvod letošnjega Grand Slama v Melbournu dobil neugodnega domačina James Duckwortha. Slednji nam je najbolj ostal v spominu po maratonskih obračunih prav na OP Avstralije z Blažem Kavčičem. Leta 2013 je v 2. krogu Kavčič slavil in po zmagi na veliki vročini celo kolapsiral, dve leti kasneje je Avstralec vrnil spet po petih nizih. 

Tudi danes je Duckworth igral pet nizov, tokrat z Bedenetom. Ljubljančan ga je strl po skoraj štirih urah s 6-4, 6-7(5), 6-7(5), 6-2, 6-4. To je prva uvrstitev slovenskega teniškega asa v 2. krog Odprtega prvenstva Avstralije. 

Ljubljančan je dobil uvodni niz, ko je prišel do brejka v 3. igri ter prednost zadržal do konca. V drugem in tretjem nizu ni bilo brejkov, obe podaljšani igri pa sta šle v roke Duckworthu, ki prav danes praznuje 28 let. 94. igralec sveta je tesno dobila oba tajbrejka, oba s 7/5 in Aljaž se je znašel v nizu zaostanka. Potreboval je preobrat in uspelo mu je. V 4. nizu mu je vzel začetni udarec v tretji in peti igri. Sledil je boj za vsako točk v odločilnem delu, Bedene pa je uspel streti tekmeca v 9. igri, vpisal je brejk ter ga v naslednji igri potrdil s prvo zaključno žogo za zmago.

Dvoboj je postregel z 49 asi, 21 jih je izstrelil Aljaž. Duckworth je napravil kar 15 dvojnih napak, je pa Bedene dobil na prvem servisu 80 točk od 92 (87%), na dvoboju pa sploh ni izgubil servisne igre. Ubranil je vseh šest žogic za brejk, sam izkoristil 4 od 9. V medsebojnih dvobojih je izenačil na 2-2, saj je Avstralec dobil zadnji dve tekmi na Wimbledonu 2012 in Bogoti 2013, prvič pa sta se merila pred osmimi leti na Challengerju v Rabatu.

“Zelo sem zadovoljen z zmago. To je moja prva v Melbournu. Sicer bi lahko zmagal hitreje, ampak je tekmec zelo dobro serviral. V drugem in tretjem nizu mi tako ni uspelo odvzeti servisa. Sem pa ves čas čutil, da sem boljši tekmec. In to sem nato v 4. in 5. nizu tudi dokazal. Lepo je bilo videti, da je prišlo veliko slovenskih navijačev, med njimi tudi moj pokrovitelj, Žiher hiše z ekipo,” je sporočil Aljaž.

V 2. krogu bo Bedene igral z znanim Ernestsom Gulbisem, s katerim je dobil obračun leta 2015 na OP ZDA po predaji leto starejšega Latvijca. Takrat je Aljaž igral za Veliko Britanijo. Gre za trenutno 256. igralca sveta, nekoč že TOP10 na ATP lestvici. Izjemen talent je Gulbis, ki ga ni nikoli izkoristil tudi zaradi svojih muh, zato bo imel Bedene težko delo, v kolikor bo Latvijec stoodstotno motiviran. V Avstraliji sicer nikoli ni preskočil 2. kroga, v karieri pa je osvojil šest turnirskih zmag, a zadnjo leta 2014. Letos je moral v Melbournu čez kvalifikacije, v uvodnem krogu glavnega dela pa je preskočil mladega taletniranega, #NextGen tenisača Felixa Augerja Aliassima, 20. nosilca. 


Australian Open
Kraj: Melbourne (AVS)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 20.01.2020 - 03.02.2020
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: 60,500,000 avstralskih dolarjev
https://ausopen.com/index.html

1. krog:

Aljaz Bedene (Slovenia) beat James Duckworth (Australia) 6-4 6-7(5) 6-7(5) 6-2 6-4

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.om

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete