Đokovič podlegel pritisku. Medvedjev s popolno taktiko prekrižal načrte Srba o koledarskem grand slamu

13.09.2021
NEW YORK, ZDA - Koledsrski grand slam še naprej ostaja nedotaknjen vse od leta 1969, ko ga je kot edini v odprti dobi tenisa osvojil Rod Laver.

Novaku Đokoviču, 1. igralcu sveta, ni uspelo kompletirati koledarskega grand slama, zmage na vseh štirih največjih turnirjih sveta v eni sezoni, na 28. stopnički ga je ustavil Rus Daniil Medvedjev, sicer 2. igralec na ATP lestvici.

27 zmag na turnirjih velike četverice je letos beležil nevrjetni Đokovič, do popolnosti mu je manjkal le še en dobljeni obračun, a ta se je izkazal za prevelik zalogaj. Rus Daniil Medvedjev je odigral tekmo kariere, Srb pa je za nameček še podlegel pritisku, v elementu, v katerem je vedno blestel in zlomil tekmece. 

PRITISK osvojitve nekaj tako velikega kot je koledarski grand slam, je bil preveč tudi za ''železnega'' Đokoviča. Sedaj se vidi kako težko je osvojiti nakej takšnega kot so zmage na vseh štirih turnirjih za grand slam v enem letu. Edini, ki mu je to uspelo, je bil leta 1969 Rod Laver.

Medvedjev je bil boljši od Đokoviča po treh nizih s 6-4, 6-4, 6-4, v tekmi, v kateri je Novak jokal še preden se je končala, nato se je zlomil še na novinarski konfereneci. To je bila situacija, ki je ne vidimo pogosto. ''Občutil sem nekaj kar nisem nikdar v New Yorku. Gledalci so naredili vse, da bi se počutil posebno. Ne vem, nič nisem pričakoval, a količina energije in ljubezni, ki sem jo dobil danes od gledalcev, to si bom zapomnil za vedno'', je bil čustven Novak ter dodal: ''To je bil razlog, da sem med menjavo zajokal. Počutil sem se kot bi osvojil 21 grand slam, dotaknilo se je mojega srca. Sem športnik, za te trenutke se živi in tega ne bom pozabil nikoli''.

Na novinarski konferenci so ga  v solze spravila tema o družini. ''Jasno, sem tudi mož in oče. Imam še druge prioritete v življenju, če gledamo celoto. Hotel bi biti več z otroki, sam sebi sem to obljubil... moja odsotnost me zelo boli...se opravičujem uhhh'', je zaključil pretreseni srbski teniški veliken.

Medvedjev je v tretjem finalu grand slamov uspel spraviti pdo streho prvi naslov. Naučil se je v prvih dveh izdajah, tokrat je bil zanesljiv, odigral je kot pravi šampion in nič ga ni zmedlo na poti do naslova. Oddolžil se mu ja za poraz v finalu letošnjega OP Avstralije

Medvedjev je tretji Rus z zmago na turnirjih za veliki slam. Pred njim je to uspelo Jevgeniju Kafelnikovu in Maratu Safinu. Res je bil fantastičen v New Yorku, oddal je samo en niz do naslova. V samem finalu je začel z brejkom, ki ga je obdržal do konca niza, v drugem odbil vse napade Đokoviča in ga spravljal ob živce, v trezjem pa ekspreno ušel na 4-0 ter si tlakoval pot do zmage. Đokovič je imel tokrat na strani tudi gledalce, uspelo mu je podaljšati obračun z enim ribrejkom, za kaj več pa danes ni imel več moči. Res je, da se je na koncu zatresla roka tudi Rusu, rešil ga je odličen servis. Pritisk ene največjih tekem v karieri je bil prevelik tudi za igralca takšnega kova, ki si last 20 lovorik iz turnirjev za grand slam. 

"Vodil sem že s 5:1 v tretjem nizu. Imel sem pokal že v rokah. Pri 5:4 so se mi tresle noge. Ni bilo lahko zaključiti žoge proti Novaku, ki me je gladko odpravil na začetku leta v Melbournu. Imel sem pripravljeno taktiko. S trenerjem sva pripravila 15 različnih načrtov. Na srečo je danes deloval moj servis," je povedal Medvedjev ter dodal: ''Ve se kaj je danes lovil Novak. Za mene je najboljši vseh časov (GOAT), tega nisem rekel še nikdar, a to je moje osebno mnenje''. Skupaj z Zverevom sta torej na letošnjem OP ZDA razjasnila kdo je največji vseh časov, očitno mlada generacija tenisačev že oblikuje svoje mnenje o tem kdo si zasluži ta naziv izmed velike trojke, ki je zaznamovala zadnjih 15 let profesionalnega tenisa.  


 

US Open
Kraj: New York (ZDA)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 30.08.2021 - 12.09.2021
Podlaga: Trda
Nagradni sklad: $ 57,238,700
http://www.usopen.org/

Finale:

2-Daniil Medvedev (Russia) beat 1-Novak Djokovic (Serbia) 6-4 6-4 6-4

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete