Finale Davisovega pokala: Čehi le strli oslabljene Srbe v peklu beograjske Arene!

17.11.2013
BEOGRAD, SRBIJA - Le Novak Djokovič, kljub peklu v beograjski Areni, ni bil dovolj, da bi Srbi drugič v zgodovini dvignili solatno skledo. Čehi so ubranili naslov!

Izjemno vzdušje v Kombank Areni in najboljši teniški igralec sveta zadnjih mesecev Novak Djokovič ni bilo dovolj, da bi Srbi v finalu Davisovega pokala premagali branilce naslova Čehe.

Treba je povedati, da so Srbi igrali brez suspendiranega Viktorja Troickega in poškodovanega Janka Tipsareviča medtem, ko so Čehi v Beograd prišli s popolno ekipo, kateri sta poveljevala Tomaš Berdych in Radek Štepanek. Potem, ko so Čehi lani doma v finalu najsterjšega moštvenega tekmovanja na svetu premagali nekompletne Špance, so tokrat na tujem ugnali tudi nekompletne Srbe. 

Tomaš Berdych in Radek Štepanek sta drugo leto zapored Češki priskrbela tako zaželjeno solatno skledo

Tomaš Berdych in Radek Štepanek sta drugo leto zapored Češki priskrbela tako zaželjeno solatno skledo

Ja, Novak Djokovič je naredil vse, da bi se Srbija še drugič dokopala do solatne sklede, saj je dobil oba posamična obračuna, zadnjega danes, ko je s 3-0 v nizih pospravil z rivalom Tomašom Berdychom, toda mladi, neizkušeni Dušan Lajovič ni imel znanja in moči, da bi v odločilnem petem dvoboju prišel do senzacije in zmage nad Štepanekom. Češki teniški veteran je brez težav s 6-3, 6-1, 6-1 priskrbel zadnjo, odločilno točko, tako kot lani, kjer so v jubilejnem 100. finalu pokala Davis Čehi premagali Špance ter prvič kot samostojna država dvignili prestižni pokal.

Že včeraj je bilo jasno, da bo Srbom zelo težko priti do zmage, ko so izgubili zelo pomemben dvoboj dvojic.

Vsh pet dvobojev od petka do nedelje se je končalo po treh zaporednih nizih, trikrat v dobro gostov, manjko Troickega in Tipsareviča pa je bil prevelik, da bi 'orli' lahko prišli do slavja, Usoden je bil poraz Zimonjiča in Bozoljca v dvojicah.

Enega največjih povratkov v zgodovini finala Davisovega pokala so priredili Rusi leta 2002 v Parizu. Do svoje prve lovorike so prišli na svojevrsten način, preko močnih Francozov in zaostanku 1-2, ko so izgubili dvojice. V nedeljo je Marat Safin zlahka premagal Sebastiana Grosjeana, v vlogi 'outsiderja' pa je bil v petem dvoboju takrat 20-letni Mihail Južni, ki je izgubil prva dva niza proti Mathieuju, nato pa preobrnil rezultat.


Vso breme je padlo na 23-letnega Dušana Lajoviča, ki je v 5. dvoboju poskušal vse, se boril, a ni bil niti blizu zmagi nad enajst let starejšim, izkušenim Štepanekom, ki je igral 45. tekmo v Davisovem pkalu, Lajovič šele drugo. Radek je skupaj s Tomašem Berdychom odigral vse tekme za Čehe, ki niso tvegali z drugim izborom. Le zakaj bi, zmagovitega konja se ne menja...

Novak Djokovič je naredil vse kar je bilo v njegovi moči, zlahka premagal Berdycha in Štepaneka, danes podaljšal upanje svoji ekipi za enega največjih 'come-backom' v zgodovini tenisa, toda to ni bilo realno. 

Novak Djokovič je opravil svoj posel z odliko, toda Čehi so izkoristili manjko Tipsareviča in Troickega

Novak Djokovič je opravil svoj posel z odliko, toda Čehi so izkoristili manjko Tipsareviča in Troickega

Čehi so zasluženi zmagovalci letošnjega pokala Davis, še posebej pa je treba čestitati Radeku Štepaneku, ki je imel katastrofalno rezultatsko leto, v zadnjem času pa je igral challengerje, da bi dvignil formo pred finalom Davisa.

 

Davisov pokal:

SVETOVNA SKUPINA - FINALE

ČEŠKA - SRBIJA 3-2
Kraj: Beograd Arena, Beograd, SRB (trda-dvorana)


Novak Djokovic (SRB) d. Radek Stepanek (CZE) 75 61 64
Tomas Berdych (CZE) d. Dusan Lajovic (SRB) 63 64 63
Tomas Berdych/Radek Stepanek (CZE) d. Ilija Bozoljac/Nenad Zimonjic (SRB) 62 64 76(4)
Novak Djokovic (SRB) d Tomas Berdych (CZE) 6-4 7-6(5) 6-2
Radek Stepanek (CZE) d Dusan Lajovic (SRB) 6-3 6-1 6-1

 

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete