Davisov pokal: Češka slavi novega heroja - Radeka Štepaneka!

18.11.2012
PRAGA, ČEŠKA - Radel Štepanek je ime, ki si ga bo češki tenis zapomnil za vse večne čase. 33-letni teniški veteran je dobil peti, zadnji in odločujoči dvoboj v finalu pokala Davis, kjer je Češka premagala aktualno branilko naslova Španijo. 100. jubilejni finale in prvi za Češko kot samostojno državo.

Čehi slavijo. Njihova teniška reprezentanca je prvič v samostojni zgodovini osvojila prestižen naslov v Davisovem pokalu, najsterejšem moštvenem tekmovanju sveta. 100., jubilejni finale pokala Davis gre v roke Čehom, junak pa igralec, rojen v Karvini, Radek Štepanek. Kot 37. igralec sveta je v odločilni tekmi po 3 urah in 52 minutah boja premagal 11. s svetovne teniške lestvice Nicolasa Almagra (6-4, 7-6(0), 3-6 in 6-3 ) ter Špancem 'odvzel' tako zaželjeno solatno skledo.

Španci so v zadnjih  12.letih  kar petkrat postali zmagovalci Davisovega pokala (2000,'04,'08,'09 in  '11) in bili aktualni branilci (junak je bil Rafa Nadal), na drugi strani so Čehi slavili le leta 1980, a takrat še skupaj s Slovaki, kot Češkoslovaška. Po 32.letih so znova na vrhu, toda letošnje leto je za njih še toliko bolj posebno. Osvojili so namreč vse kar se je dalo, vsa moštvena teniška tekmovanja. Na začetku leta so se okitili z naslovom v Hopmanovem pokalu, pred par tedni pa so dekleta slavila tudi v pokalu Fed.

Kapetan Češke Jaroslav Navratil in junak finala Radek Štepanek

Kapetan Češke Jaroslav Navratil in junak finala Radek Štepanek

Fantastično vzdušje v praški O2 Areni. Domači gledlci so pripravili peklensko vzdušje, podobno kot ga vidimo na svetvnih in nogometnih prvenstvih, organizatorji pa so poskrbeli za hitro, trdo podlago, ki najmanj odgovarja odličnim Špancem, ki so se morali sprijazniti, da v ekipi ni poškodovanega Rafaela Nadala. Čehi so naredili vse, da se dokopljejo do naslova in se maščujejo nasprotnikom, ki so jih ponižali v finalu pokala Davis leta 2009 v Barceloni in uspelo jim je!

V dvoboju z Almagrom je bil Štepanek bolj prepričljiv in v pomembnih trenutkih tudi bolj hraber. Tajbrejk v 2. nizu je dobil s 7-0 kar priča o njegovi premoči s psihološkega vidika. Sedaj je jasno, da je bila včerajšnja zmaga Čehov v dvojicah prelomna, ko sta Berdych in Štepanek premagala Lopeza in Granollersa, s tem pa so si tlakovali pot do naslova.

"Neverjetno, spisali smo zgodovino češkega tenisa. Ne morem verjeti, komaj lahko opišem svoja čustva," je bil euforičen Štepanek pred 14,000 navijači v O2 Areni v Pragi, Tomaš Berdych pa je dodal: "Sem brez besed. Ne vem kako naj opišem ta izjemen uspeh. To je naš največji uspeh, o tem ni dvoma''.

V prvem dvoboju zadnjega dne odločitve 100. finala pokala Davis Španec David Ferrer ni hotel  dati solatne sklede iz rok. Proti najboljšemu češkemu tenisaču je izničil zaostanek po dveh dneh. Tomasa Berdycha je deklasiral s 6-2, 6-3 in 7-5 ter svojo reprezentanco obdržal v boju za najprestižnejši naslov najstarejšega moštvenega tekmovanja na svetu.

Ferrer je dominiral vse od začetka dvoboja, deloval zelo prepričljivo in spočito, saj je včeraj, v nasprotju z Berdychom, izpustil tekmo dvojic. V dnevu premoraj je zbral dovolj moči, da je zlonil Tomasa Berdycha. V 1. nizu je diktiral silovit tempo, na katerega Berdych ni imel odgovora. Enak tok je imel tudi drugi del, le da je bil Ferrerju dovolj en brejk za rutinsko osvojen niz. Čeh je šel v 3. niz na sve ali nič. Ta del tekme je bil najbolj izenačen. Pomoč podpore s tribun ga je vrnila po brejku zaostanka, vendar se borbeni Španec ni zmedel. Ni popustil vse do konca ter zasluženo zmagal.

Superioerni David Ferrer je dobil oba posamična obračuna v finalu  Davisovega pokala, a na koncu je ostal sklonjene glave

Superioerni David Ferrer je dobil oba posamična obračuna v finalu Davisovega pokala, a na koncu je ostal sklonjene glave

Kapetan domače reprezentance Jaroslav Navratil v soboto ni ničesar prepustil naključju ter v ogenj poslal svoji najmočnejši orožji. Tomas Berdych in Radek Štepanek sta združila moči v dvojicah in na koncu svoji državi tudi prinesla pozitiven rezultat. s 3-1 v nizih ali 3-6, 7-5, 7-5, 6-3 sta premagala špansko navezo Marc Lopez/Marcel Granollers ter po več kot 3 urah v delirij spravila domače občinstvo.

V petek  je prvo točko za aktualne branilce naslova Španec dobil David Ferrer, Tomas Berdych pa je po maratonskem obračunu le zmogel do izenačenja v tekmi z Nicolasom Almagrom.

 

Davisov pokal, Svetovna skupina - finale

ČEŠKA - ŠPANIJA 3-2
Kraj: O2 Arena, Praga (trda-dvorana)


David Ferrer (ESP) d Radek Stepanek (CZE) 63 64 64
Tomas Berdych (CZE) d Nicolas Almagro (ESP) 63 36 63 67(5) 63
Tomas Berdych/Radek Stepanek (CZE) d Marcel Granollers/Marc Lopez (ESP) 36 75 75 63
David Ferrer (ESP) d Tomas Berdych (CZE) 62 63 75
Radek Stepanek (CZE) d Nicolas Almagro (ESP) 64 76(0) 36 63

 

pripravil: L.S.

foto: daviscup.com

 

Fotogalerija:


Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete