Grega Žemlja do izjemne zmage v kvalifikacijah Melbourna!

12.01.2012
MELBOURNE, AVSTRALIJA - Slovenski teniški igralec Grega Žemlja je na prvem grand slamu sezone v Melbournu prišel do epske zmage v 1. krogu kvalifikacij. Petra Rampre klonila v zaključku 3. niza.

Grega Žemlja (110. na ATP) ima zadnji dve leti izjemne spomine na prvi vrhunec teniške sezone, saj je v letih 2010 in 2011 prešel kvalifikacije in zaigral v glavnem delu, tudi letos pa ima za to spet velike možnosti potem, ko je v 1. krogu kvalifikacij preobrnil izid proti 170. igralcu sveta Denisu Gremelmayru iz Nemčije (leta 2008 je bil že 59.) z rezultatom 2-6, 7-6 in 8-6 . V deželi 'tam spodaj' imamo tako v moški konkurenci še vedno tri predstavnike. Aljaže Bedene bo tekmo 2. kroga kvalifikacij  z Lukasom Lackom odigral jutri, Blaž Kavčič pa je med 132 uvrščen neposredno.

Žemlja in Gremelmayr bi morala tekmo igrati že včeraj, a je bila zaradi zamude (slabo vreme) prestavljena na četrtek.

Skoraj 3 ure bitke na igrišču številka 13

Kar dvakrat je bil danes prekinjen dvoboj na igrišču številka 13 med Žemljo in Gremelmayrjem. Prvič pri rezultatu 3-1 za Nemca, drugič pa pri nizu zaostanka in vodstvu 2-1 za Grega. No, ta drugi premor je dobro del Žemlji, ki je strl tekmeca po skoraj treh urah bitke.

25-letni Kranjčan je bil v kvalifikacijah 2. nosilec, v Melbourne pa je prišel z lepo popotnico, igranjem v 2. krogu Dohe, kjer ga je izločil švicarski teniški as Roger Federer. No, tudi 30-letni Nemec je imel podobno pot kot Žemlja, saj je na ATP turnirju v Dohi prav tako preskočil kvalifikacije in nato v 1. krogu ugnal še neugodnega Potita Staraceja. V 2. krogu je bil od njega boljši španski teniški matador Rafael Nadal.

Jasno je bilo, da je Denis zelo težek nasprotnik v 1. krogu kvalifikacij za Žemljo, to pa se je tudi potrdilo. Forma Gremelmayrja se je potrdila že takoj v uvodni igri, ko je takoj odvzel servisno igro Gorenjcu. Grega je imel nekaj malega priložnosti v prvem delu igre, a jih ni izkoristil, še posebej pa ga je boljšega odpora stala igra na 2. servis, kjer je dobil le 2 točki od 11. Vse to je bilo preveč. Gremelmayr je z dvema brejkoma dobil 1. niz po 45 minutah igre.

V nadaljevanju je Nemec spet pritisnil v 3. igri, vendar je Žemlja rešil celo kožo, med izmenjavo pa je akterja, ki sta se med seboj pomerila prvič, zopet ustavil dež. Sedaj pa je sledil preobrat, zrežiran po najboljšem možnem scenariju. Odmor je dobro del Žemlji, ki je le prišel do brejka in vodstva 5-3, vendar je Gremelmayr spet poravnal ter niz odpeljal v tajbrejk. Nadaljeval se je boj za vsako točko, bolj zbran pa je bil naš as ter tekmo postavil na ničlo. Odločal je 3. niz, kjer se igra na dve dobljeni igri - se pravi brez podaljšane, 13. igre (tajbrejk).

Odločilni del srečanja je imel Grega v svojih rokah vse do sredine, ko je vodil 4-2, pa se je pet let starejši Nemec spet vrnil. Nekateri pravijo, da je 13 nesrečna številka. V Melbourne Parku za Grega to ne velja. V tej igri in na tem igrišču je rojeni Žirovničan prišel do odločilnega odvzema servisa, ki ga je v naslednji rutinirano potrdil. BRAVO GREGA!

Nepopustljivost ga je pripeljala v 2. krog. Kako je bil dvoboj izenačen pove število osvojenih točk (118-118).

V 2. krogu s slabšim Nemcem Gojowczykom

V 2. krogu bo imel Grega na papirju lažje delo, saj se bo pomeril s Petrom Gojowczykom, trenutno 248. tenisačem sveta. 22-letni Nemec, ki prihaja iz Münchna, prvič nastopa na OP Avstralije, v glavnem delu grand slamov pa ni igral še nikoli. Grega in Peter se nista pomerila še nikoli.

Petra Rampre klonila v 3. nizu

Slovenska teniška igralka Petra Rampre pa je žal klonila v zaključku 3. niza proti 18-letni Francozinji Caroline Garcia z rezultatom 1-6, 6-3, 6-4.

Petra Rampre, ki je lani ponovno zablestela na ITF turnirjih ter si dvignila uvrstitev na WTA lestvici tako visoko, da po več kot desetletju spet nastopa na najmočnejših turnirjh, je bila zelo, zelo blizu zmagi proti teniški najstnici, ki je lani na OP Francije imela v rokah zmago proti sloviti Mariji Šarapovi.

Spomnimo se, takrat je Andy Murray navdušujoče pisal o mladi Francozinji ter ji preko Twitterja celo napovedal, da je bodoča številka 1. Pa pustimo preteklost ob strani. 13 let starejša Ljubljančanka, ki vrsto let živi in trenira v ZDA, je dvoboj začela fenomenalno. Že po petih igrah si je priigrala kar dva brejka prednosti, s tretjim pa dobila uvodni del po 28 minutah igre. Garcio to ni zmedlo ter je po drugem delu izenačila ter pustila obračun odprt. V 3. nizu smo videli izmenjavo brejkov potem, ko je Petri uspel ribrejk za 3-4, odločala pa je 10. igra. Dve vezani 'match' žogoci so bili dovolj za francosko predstavnico, da je ugasnila upanje Petre na letošnjem OP Avstralije, čeprav je na koncu po 2 urah osvojila celo točko več.

Res škoda, da je Petri zmanjkalo čisto malo, malo, da bi se veselila zmage, a za prikazano igro ji je potrebno vsekakor čestitati. Lani se je vrnila med najboljše teniške igralke sveta in želimo ji, da se po dolgem času spet pojavi na stari celini ter zaigra na Roland Garrosu, grand slamu, ki bo konec maja v Parizu. Še pred tem jo seveda čakajo drugi turnirji, kjer bo iskala nove točke za dvig na teniški lestvici.

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com, Facebook

 

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete