Grega Žemlja pokončno izgubil proti Juanu Martinu del Potru v finalu Dunaja!

21.10.2012
Gregi Žemlji se niso uresničile sanje, saj je v finalu ATP 250 turnirja na Dunaju moral priznati premoč Argentincu Juanu Martinu del Potru!

DUNAJ, AVSTRIJA - Najboljši slovenski teniški igralec, 26-letni Grega Žemlja, je v zgodovinskem finalu slovenskega moškega tenisa klonil proti Argentincu Juanu Martinu del Potru s 5:7, 3:6 v nizih!

24-letni argentinski teniški zvezdnik Juan Martin del Potro, ki se trenutno nahaja na 8. mestu ATP lestvice in se še bori za nastop na zaključnem turnirju v Londonu, proti Žemlji še ni igral, je pa 2 x meril moči z Blažem Kavčičem na grand slam turnirjih, na Roland Garrosu (2011) in OP Avstralije (2012) ter obakrat zmagal brez izgubjenega niza. Argentinec je ta teden na Dunaju igral nekaj tesnih dvobojev, a do finala je prišel brez izgubljenega servisa!

Grega Žemlja je v dvoboj stopil poln samozavesti in brez prevelikega spoštovanja do nasprotnika (kot je sam dejal). Že takoj v 1. igri si je priigral priložnost za brejk, a mu Argentinec ni dovolil vodstva. Slovenec je bil v igri boljši od Juana, ki se je v glavnem reševal s servisom, a v 6. igri je Gregi le uspelo priti do zasluženega brejka in vodstva s 3:2. Južnoameričan, ki je prvič oddal servisno igro na dunajskem turnirju, je pokazal, da ni zastonj med TOP 10 in je izenačil na 4:4. Žemlja je v 9. igri povedel s 15:40 in imel kasneje še eno priložnost za odvzem servisa nasprotniku, a se ta ni dal zlomiti ter je povedel s 5:4. Oba sta dobila svoje servise do 6:5 za Argentinca, ki je v 12. igri priigral prednost 0:40 in izkoristil 2. priložnost ter z brejkom dobil 1. niz. Na koncu je bil odločilen boljši izkoristek brejk priložnosti Argentinca, saj sta bila v ostalih prvinah teniške igre precej izenačena. Niz je trajal malo več kot uro!

Grega Žemlja je prikazal vrhunski tenis na Dunaju in ogrel srca Slovencev!

Grega Žemlja je prikazal vrhunski tenis na Dunaju in ogrel srca Slovencev!

Po težki borbi v 1. nizu je tekmec, doma iz Tandila, dobil nekaj dodatnega elana, Grega pa ga je izgubil. To je prineslo hitro vodstvo Juana s 3:0 v 2. nizu. Do konca niza sta oba igralca zanesljivo držala servis. Del Potro je izkoristil prvo žogico za zmago v 9. igri 2. niza,  kar je pomenilo tudi končno zmago Argentinca. Dvoboj se je končal po 1 uri in 42 minutah igre. Juan je izkoristil eno brejk priložnost od dveh, Kranjčanu pa je v tem elementu v 2. nizu ostal praznih rok.

Grega Žemlja vsekakor zapušča Dunaj več kot zadovoljen, saj je postavil nov mejnik slovenskega moškega tenisa. V 9 dneh je odigral kar 7 dvobojev na zelo visokem nivoju in na poti do finala prvič v karieri premagal TOP 20 in TOP 10 igralca. Tudi v finalu je dal vse od sebe in dobro namučil prvega favorita turnirja. Lahko se pohvali, da je edini odvzel servis argentinskemu velikanu.

Grega je končno potrdil svoj veliki talent tudi na ATP turneji!

Grega je končno potrdil svoj veliki talent tudi na ATP turneji!

Grega je takoj po dvoboju, pred polno dvorano in TV občinstvom, podal izjavo v angleščini :

"Za menoj je sanjski teden, saj sem se prvič uvrstil v četrtfinale, polfinale in finale kakšega ATP turnirja. Predvsem bi se zahvalil trenerju, sestri in ostali družini, ki me spremlja. Hvala vsem navijačem v dvorani, še posebej Slovencem, ki so me prišli podpirat in prav tako vsem, ki so stiskali pesti zame v domovini. Hvala tudi mojemu klubu TK Triglavu iz Kranja in predsedniku Andreju Polencu. Upam, da se tudi naslednje leto vidimo tukaj"!

Gorenjec se je izkazal tudi z znanjem več jezikov, saj je v improviziranem studiju podal izjavo še v nemščini. Na kratko je analiziral potek dvoboja, čestital Argentincu za zasluženo zmago in samozavestno najavil, da lahko premaga vsakega!

Juan Martin del Potro je vse bližje nastopu na zaključnem turnirju v Londonu!

Juan Martin del Potro je vse bližje nastopu na zaključnem turnirju v Londonu!

Juan Martin del Potro je osvojil 3. lovoriko v letošnji sezoni in 12. v karieri. To je zanj šele 2. naslov v dvorani, na ATP turnejo pa se je vrnil po več kot mesecu dni odsotnosti zaadi bolečin v zapestju. Finec Jarkko Nieminen je zaenkrat ostal edini igralec, ki je v letošnji sezoni osvojil ATP turnir kot kvalifikant (Sydney)!

Grega Žemlja je z nastopom v finalu osvojil 162 ATP točk (150+12) in zaslužil 46.280 evrov med posamezniki ter si razdelil 4.350 evrov z Aljažem Bedenetom v igri dvojic. Na jutrišnji ATP lestvici se bo zavihtel na rekordno 50. mesto... .

 

 

Erste Bank Open
Kategorija: ATP World Tour 250
Datum: 15.10.2012-21.10.2012
Žreb: S-28 D-16
Podlaga: Trda (dvorana)
Nagradni sklad: € 550,000
http://www.erstebank-open.com/Finale:

(1) Juan Martin del Potro(Argentina) : (Q) Grega Zemlja(Slovenia) 7-5, 6-3

 

 

foto : images.google

pripravil : Marjan B.

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete