Grega Žemlja zmagovalec prvega, zgodovinskega slovenskega teniškega finala!

22.07.2012
AN NING, KITAJSKA - V kitajskem mestu An Ning sta Aljaž Bedene in Grega Žemlja poskrbela za prvi, zgodovinski finale dveh Slovencev na turnirjih serije challenger, kot zmagovalec pa je izšel 25-letni Kranjčan.

Nikdar v zgodovini slovenskega moškega tenisa se ni zgodilo, da bi v finalu imeli dva predstavnika, vse do tega tedna, ko sta se Bedene in Žemlja odpravila na kitajski challenger vreden 50,000 USD in tam upravičila status prvega in drugega nosilca.

Skozi celoten teden sta dominirala, ni ju zmotilo niti to, da sta morala igrati v dvorani na trdi podlagi zaradi slabega vremena, finale pa so organizatorji po naših podatkih vseeno izpeljali na čudovitem osrednjem igrišču, ki je pokrito s peskom.

Žemlja ostaja kralj slovenskih teniških derbijev

Grega Žemlja, sicer 119. tenisač sveta in 2. nosilec, je postal prvi zmagovalec slovenskega finala, ki se bo vpisal v zgodovino belega športa v naši deželi. Prijatelja Aljaža je premagal po super preobratu z 1-6, 7-5 in 6-3 in obdržal status kralja slovenskih derbijev. Gorenjec namreč nikdar v karieri ni izgubil s svojim rojakom, v to pa ni vštet kakšen poraz pred leti, ko je bil Grega še mladinec ter se je meril s starejšimi nasprotniki. Od aktivnih tenisačev, ki igrajo na Touru, nobenemu ni uspelo priti do skalpa Žemlje, ki ima sedaj razmerje z Aljažem 5-0. V vednost, tudi prvi slovenski teniški lopar Blaž Kavčič še ni uspel premagati Kranjčana (0-6).

Grega in Aljaž se bosta z novimi točkami (Žemlja 80, Aljaž 48) jutri uvrstila zelo, zelo blizu TOP 100 na ATP lestvici, že naslednji teden pa sta prva nosilca na challenger turnirju v Vuhanu na KItajskem. S takšnimi predstavami, ki sta jih pokazala v An Ningu, bi lahko že med olimpijskim turnirjem imeli kar tri naše teniške ase med TOP 100!

Polona Hercog bo ob 14. uri igrala finale WTA turnirja v Bastadu (ŠVE), kjer brani naslov. Prenos na Šport TV

2 uri in 15 minut je trajal slovenski obračun finala v An Ningu, veliko bolje pa je začel trenutno 114. tenisač sveta Aljaž Bedene. Žemlji prav nič ni šlo od rok ter je v 1. nizu dvakrat izgubil servisno igro, na drugi strani pa je bil Aljaž suveren. Nasprotniku ni prepustil niti ene brejk priložnosti in oddal eno samo igro ob 87% izkorstku prvega začetnega udarca. V drugem delu je Ljubljančan vodil z brejkom prednosti in zdelo se je, da bo Kranjčan prvič zapustil igrišče poražen proti rojaku, a se s takšnim izidom ni strinjal. Ujel je ritem, igral vse bolje, v 12. igri pa izkorstil prvo žogo za izenačenje v nizih. Žemlja je v tem delu pritisnil na drugi servis Bedeneta, ki je dobil v tem elementu vsega 5 točk od 18. Tehtnica se je dokončno prevesila na stran Žemlje na začetku odločilnega dela srečanja. V 2. igri je z brejkom povedel, vse skupaj pa potrdil na svoj servis za 3-0. Edina izkoriščena priložnost za odvzem začetnega udarca je bila dovolj Gregi, da je pripeljal finale do končne zmage, ki mu prinaša tudi 7,200 ameriških zelencev, Aljaž pa se je moral zadovoljiti s 4,240 USD.

Število naslovov prvih treh slovenskih teniških igralcev na ATP lestvici

  ATP Challenger (2012) Futures
Blaž Kavčič (77.) 0 8 (2) 2
Aljaž Bedene (114.) 0 4 (3) 5
Grega Žemlja (119.) 0 4 (2) 9

 

Oba sta na Kitajskem opravila nalogo z odliko. Prišla sta kot favorita in igrala finale, ki si ga bomo zapomnili po prvencu za slovenski moški tenis. Sedaj ju čaka še en nastop v Ljudski republiki Kitajski, ko bosta naslednji teden na enako vrednem turnirju, tokrat na trdi podlagi v Vuhanu, spet prvopostavljena.

 

ATP Challenger China International (Anning)
Kategorija: ATP Challenger
Datum: 16.7.-22.7.2012
Podlaga: Pesek
Nagradni sklad: $50,000
http://atp2012.anning.sunssports.com/


Finale:

(2) G Zemlja  defeats (1) A Bedene 16 75 63
 

pripravil: L.S.

foto: Nik Rovan

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete