Iga Świątek osvojila Roland Garros in postala poljska junakinja!

11.10.2020
Poljska tenisačica se veseli največjega uspeha v kratki karieri!

PARIZ, FRANCIJA - 19-letna poljska najstnica Iga Świątek (54. na WTA) je svojo profesionalno pot začela leta 2016 in takrat osvojila svoj prvi turnir serije ITF, sedaj pa že ima v rokah zmagovalni pokal na grand slam turnirju med posameznicami. V finalu Roland Garrosa je prepričljivo premagala dve leti starejšo Američanko Sofio Kenin (6. na WTA) z rezultatom 6-4, 6-1 v nizih! Postala je najmlajša zmagovalka v zadnjih 28 letih (Monika Seleš, 1992)! Poljska slavi, saj je Iga prva Poljakinja z osvojenim grand slam turnirjem v odprti eri tenisa tako pri ženskah kot pri moških. Je najnižje uvrščena zmagovalka na WTA lestvici v zadnjih 43 letih!

Poljakinja je bila suverena skozi celoten turnir, oddala je le 28 iger brez izgubljenega niza, najmanj po Nemki Steffi Graf (20 iger 1988). Mediji so si enotni, zvezda je rojena. Nekateri jo že vidijo kot ženskega "Nadala" na peščenih igriščih in v bodočnosti večkratno zmagovalko Roland Garrosa, a pri dekletih je potrebno biti previden v napovedih, na zadnjih 15 grand slam turnirjih je bilo kar 12 različnih zmagovalk... .

Finalni dvoboj je trajal malo manj kot uro in pol. Obe sta prvič igrali v finalu grand slam turnirja na pesku, Američanka pa je letos že slavila v Melbournu in je izkušenejša toda v polfinalu je začutila bolečino v nogi, ki ni bila v najboljšem stanju.

Najstnica je začela neustrašno in hitro povedla s 3-0, a se je Američanka zbrala in kmalu izenačila na 3-3. Iga je nadaljevala z močnimi udarci prišla do novega brejka za vodstvo s 5-3 in imela servis za niz. Sofia se ni dala in je z ribrejkom znižala na 4-5. Močno je napadla servis Keninove in izkoristila drugo žogico za vodstvo v nizih. 2. niz se je nadaljeval z brejki, najprej Sofia in nato Iga. Američanka je imela težave s stegensko mišico in je potrebovala zdravniški tretma. Poljakinja se ni ozirala na stanje nasprotnice in je kot tornado osvojila vse igre do konca za zgodovinsko zmago. Zanimivo, da je Iga zmagala tudi v edinem medsebojnem dvoboju pred tem v 3. krogu mladinskega Roland Garrosa leta 2016 s 7-5, 6-4!

Iga: "Ne glede na to da si mlad in brez vloge favorita, lahko v tenisu narediš velike stvari. Po eni strani je to navdihujoče in včasih sem se videla kot zmagovalko grand slam turnirja, po drugi strani pa sem bila zelo daleč od tega, a sedaj sem tu s pokalom v rokah, to je noro. Saj verjameš v to, a je potrebno trdo garati skozi leta in po dveh neverjetnih tednih v Parizu mi je to uspelo. Potrebovala bom kar nekaj časa, da se bom zavedla situacije in zbrala misli. Ponosna sem nase vsekakor pred turnirjem nisem pričakovala končne zmage. Vsak je pred finalom rahlo v stresu tudi Sofia ni stroj. Zavedala sem se, da mogoče zaradi tega ne bova prikazali najboljši tenis. Zame je bilo ključno, da sem znižala pričakovnja in se osredotočila na igro točko za točko. Vem, da pišem zgodovino poljskega tenisa, a zame je Radwanska še vedno najboljša, saj je bila v vrhu vsaj 10 let. Čaka me še veliko treningov in tekem, da jo bom presegla. Čestitke tudi moji nasprotnici za prikazano v Parizu"!

Sofia: "Iga je odigrala zelo dobro, res je vroča trenutno in igra vrhunski tenis. Ne bi rada iskala izgovorov, a moja noga ni bila v najboljšem stanju. Sem kar malo razočarana nad tem"!

Iga Świątek je osvojila 2000 WTA točk in prejela kar 1,6 milijona € denarne nagrade ter bo jutri že 17. na WTA lestvici Sofia Kenin je osvojila 1.300 WTA točk in 800,000€ denarne nagrade ter bo na najnovejši WTA lestvici 4. igralka sveta!


Roland-Garros 2020 
Kraj: Pariz (Francija)
Kategorija: Grand Slam
Datum: 21.09.2020 - 25.09.2020
Podlaga: Pesek
Nagradni sklad: €38.000.000
https://www.rolandgarros.com/en-us/

Finale:

Iga Świątek (Poland) beat 4-Sofia Kenin (U.S.)  6-4 6-1 

 

foto: Facebook

pripravil: Marjan B.

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete