Izjemen povratek Đokoviča, po dveh nizih zaostanka je 'razbil' Grka v finalu Pariza

13.06.2021
PARIZ. FRANCIJA - Novak Đokovič je prvi teniški igralec po petdesetih letih in prvi v odprti dobi tenisa, ki ima v lasti najmanj dva naslova na turnirjih za grand slam.

Številka 1 svetovnega tenisa Novak Đokovič je bil v velikih težavah v finalu Roland Garrosa, saj je petopostavljen Stefanos Cicipas dobil uvodna dva niza, a kot že velikokrat, se je najboljši srbski športnik v zgodovini vrnil, vstal je kot feniks iz pepela in 22-letnemu nasprotniku odčital lekcijo s tremi zaporedno dobljenimi nizi. 

Stara garda se ne da, v njihovih rokah je pristala še ena lovorika na turnirjih velike četverice, že 59., in Novak Đokovič je sedaj le še eno lovoriko oddaljen od Federerja in Nadala, ki jih imata po 20. Železni Nole ima sedaj na vseh grand slamih po najmanj dva naslova, 9x je dobil OP Avstralije, 2x Roland Garros, 5x Wimbledon in 3x OP ZDA. Že tako je najdlje čaa na 1. mestu teniške lestvice v zgodovini, ima največ zmag na mastersih (izenačen z Nadalom), edini vse naslove na mestersih, ima osvojene zaključne turnirje, manjka mu le še zlata olimpijska medalja, za kar pa bo imel priložnost že letos v Tokiu. Letos je Srb dobil oba turnirja za grand slam in bo štartal na nekaj posebnega, 'Golden Slam', to pa je v zgodovini tenisa uspelo le Steffi Graf leta 1988.

V finalu pariškega peska je 34-letni Đokovič po petih nizih in več kot  štirih urah razorožil Grka, ki je prvič zaigral v finalu turnirjev za veliki slam. Kljub temu, da je večina gledalcev bila na strani Grka, še posebej v petem nizu, se je najbioljši tenisač sveta vrnil na veličasten način in zmagal s 6-7(6), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4. Prvič v finalu grand slama je nadoknadil dva niza zaostanka, drugače pa šestič, na tem turnirju kar dvakrat, gledal je 0:2 v hrbet tudi proti Musettiju. 

Le štirje do sedaj so v finalu Roland Garrosa zmagali po dveh nizih zaostanka, Bjorn Borg 1974, Ivan Lendl 1984, Andre Agassi 1999 in Gaston Gaudio 2004.

Stefanos Cicipas je iskal prvo grško zmago na turnirjih za grand slam

Stefanos Cicipas je iskal prvo grško zmago na turnirjih za grand slam

Povratek za zagodovino je uspel Novaku. 

''Seveda sem zelo ponosen na to kar mi je uspelo. Biti del zgodovine športa, ki ga nosim v srcu, je nekaj kar me inspirira in izpolnjuje. Ne morem biti bolj srečen in zadovoljen s tem scenarijem v zadnjih 38 urah'', je bil vzhičen srbski super športnik. ''Ta zmaga v kategorijo TOP3 mojih dosežkov v karieri. Dobiti bitko z Rafo po štirih nizih na njegovem dvorišču in nato zmagati po petih nizih in štirih urah in pol bitke s Stefanosom potem, ko včeraj nisem treniral, da sem si napolnil baterije, noro''.

Tekma je bila fizično zelo naporna za oba, tudi Cicipas je igral celo niz več v polfinalu. Bolje je začel Grk, uspel dobiti uvodni niz po podaljšani igri. 1. niz je bil povsem izenačen in dobil ga je Cicipas, s tem pa si je tudi dvignil samozavest, dobil je krila in hitro v žep pospravil še enega. Za nepoznavalce tenisa je bil to znak, da bo Srb danes odšel praznih rolk, kot se mu je to zgodilo na OP Francije pred leti. Takrat je v finalu dobil za tekmeca Wawrinko in lovil karierni grand slam (vse štiri turnirje), Švicar pa je nepričakovano odigral najboljši tenis v karieri na pesku in presenetil vse. Leta 2016 je Novaku le uspelo dobiti Roland Garros, to pa ga je tudi izpraznilo in kar dve leti ga praktično ni bilo na sceni, povratek pa je bil še bolj suveren. Prav zato Đokoviča ni za odpisati, nikoli. 

Zmagovalni značaj je potrdil v nadaljevanju današnjega finala na osrednjem terenu Philippe Chatrier. Vrnil se je na veličasten način in v naslednjih treh nizih Cicipasu ni dopustil priti niti do ene brejk žogice. Kako je bil fizično izpraznjen in osredotočen na vsak korak, na vsako točko, ki bi ga popeljala do pokala mušketirjev je dalo vedeti tudi to, da se v pomembnih trenutkih, ko se je tekma lomila in je vpisal brejk, sploh ni veselil, enostavno je ostal zbran, miren - član velike trojke in eden največjih teniških igralcev sveta je spisal še en epski obračun in se podpisal z zmago.

Še leta 2013 je imel Đokovič šest 6 grand slamov, Nadal 11, Federer pa že 17, od danes naprej za njima zaostaja le še za enega. Ni veliko časa, začenja se Wimbledon, naslednji dogodek v sklopu velike četverice, na njem pa spet velika trojka. Prisostvujemo največji borbi v teniški zgodovini, naj se nadaljuje še nekaj časa...


Roland Garros
Kraj: Pariz (FRA)
Kategorija: Grand Sla
Datum: 30.05.2021 - 13.06.2021
Podlaga: Pesek
Nagradni sklad: 42,661,000 EUR
https://www.rolandgarros.com/en-us/

Finale:

1-Novak Djokovic (Serbia) beat 5-Stefanos Tsitsipas (Greece) 6-7(6) 2-6 6-3 6-2 6-3 6-4

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete