Katarina Srebotnik vpisana v Guinessovi knjigi rekordov

20.09.2021
Teniška igralka Katarina Srebotnik je v zgodovini profesionalnega tenisa edina igralka (igralec) na svetu, ki ji je v svojem prvem nastopu uspelo osvojiti turnir WTA med posameznicami in dvojicami, ob tem pa zmagati ob uvodnem nastopu tudi v mešanih dvojicah, ki jih igrajo na turnirjih za Grand Slam. To je edinstven dosežek, ki je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. To ji je uspelo, ko je bila stara komaj 18 let in 84 dni.

Guinnessova knjiga rekordov je po vsem svetu znana kot najvišja avtoriteta pri doseganju rekordnih dosežkov. Začelo se je pred več kot 60 leti kot ideja za knjigo dejstev za reševanje argumentov v lokalih. Knjigo, ki je vsako leto uspešnica, prebirajo različne generacije. Poslanstvo ostaja: dokumentirati neverjetne dosežke, le-te proslavljati in obveščati svet. Danes smo se s posebno slovesnostjo v Tenis areni Portorož spomnili, da je Guinnessova knjiga rekordov uradno priznala zelo poseben dosežek Katarine Srebotnik.

Srebotnika je na turnirjih WTA začela nastopati leta 1998 in že takoj osvojila prve turnirje, ki se jih je udeležila v kategoriji posameznic, dvojic in mešanih dvojic. Tako je še vedno edina igralka (igralec), ki je zmagala na svojih prvih turnirjih, kjer je igrala v glavnem žrebu v vseh treh kategorijah. Njen uspeh se je začel na mednarodnem prvenstvu na Hrvaškem v Makarski, kjer je skupaj s partnerko Tino Križan aprila 1998 dosegla zmago v ženskih dvojicah. Naslednje leto je aprila osvojila naslov na Estoril Open v Lizboni na Portugalskem v kategoriji posameznic. Manj kot dva meseca pozneje pa je Srebotnikova na svojem prvem turnirju za grand slam zmagala v mešanih dvojicah z Južnoafričanom Pietom Norvalom na OP Francije v Parizu. 4. julija 2011 se je Srebotnikova po zmagi v dvojicah na Wimbledonu s Kveto Peschke iz Češke povzpela na 1. mesto na lestvici WTA v dvojicah. Skupaj je osvojila 39 naslovov v dvojicah, med njimi pet grand slamov v kategoriji mešanih dvojic in en grand slam (Wimbledon 2011) v ženskih dvojicah. Čeprav je največje uspehe dosegala v dvojicah je osvojila tudi štiri naslove WTA med posameznicami, med drugim pa je bila dvakrat finalistka tudi v Portorožu. Poleg tega njen življenjepis v kategoriji posameznic vključuje zmage proti nekdanjim številkam 1 na svetu. Premagala je Arantxo Sanchez Vicario, Lindsay Davenport, Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Dinaro Safino, Caroline Wozniacki in na OP Francije leta 2008 tudi Sereno Williams.

Katarina Serebotnik v družbi legendarne Mime Jaušovec in direktorja Tenis Slovenija Gregorja Krušiča

Katarina Serebotnik v družbi legendarne Mime Jaušovec in direktorja Tenis Slovenija Gregorja Krušiča

“Lepo se je vrniti v Portorož. Vedno bo imel posebno mesto v mojem srcu. Danes sem tu v drugačni vlogi. Ni stresa. Pred seboj nimam finala, ki si ga želim zmagati. Vse je bolj sproščeno. Danes smo tu, da pospremimo moj vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Za ta rekord sploh nisem vedela, dokler mi novinar Radia Slovenija Luka Petrič ni tega povedal. To, da nisem vedela tega podatka dokazuje, da se nikoli nisem obremenjevala z rezultati. In to je bilo dobro. Samo igrala sem tenis in rezultati so potem prišli. Verjetno bo ta rekord res težko podreti. Predvsem med posameznicami je to vedno težko zmagati v uvodnem nastopu na turnirju. Trenutno nas je samo 6 takih. Samo dvema pa je to uspelo, če dodamo še igro dvojic. Poleg mene je to še Mirjana Lučić. Jaz pa sem edina s trojčkom.”

 

vir: Tenis Slovenija

foto: SPORTIDA

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete