Roland Garros: Francesca Schiavone drugič zapored ali Li Na sploh prvič!

02.06.2011
PARIZ, FRANCIJA - V veliki finale drugega grand slama sezone v Parizu v žesnki posamični konkurenci, bosta moči odmerili branilka naslova Francesca Schiavone in Kitajka Li Na.

Kvitova, Azarenka, Šarapova,...vse te so bile letos favoritinje pred začetkom Roland Garrosa, a so na žalost naletele na odlično Kitajko Li Na. Eno po eno, je simpatična 29-letna kitajska tenisačica izločila iz peščenega grand slama in kot prva Kitajka prišla v finale. Za igralko iz Vuhana je to drugi zaporedni finale na turnirjih velike četverice, saj ji je to uspelo tudi konec januarja v Melbournu.

Lijeva je 6. nosilka letošnjega OP Francije, danes pa je v polfinalu ustavila sanje Marije Šarapove po kariernem grand slamu. V prvem nizu je povedla 4-1, Rusinja pa se je približala na 5-4, a niz je pripadel Kitajki. No, Šarapova je drugi niz začela veliko bolje in tudi povedla 4-2, boljšega rezultata na koncu pa so jo stale dvojne napake. Naredila jih je kar 10 ter izgubila s 6-4, 7-5.

Li Na piše teniško zgodovino največjega naroda na svetu

Li Na piše teniško zgodovino največjega naroda na svetu

Li Na je januarja postala prva Kitajka (tako v ženski kot v moški konkurenci), ki je igrala v finalu turnirja za grand slam, vendar je bila od nje tam premočna Kim Clijsters. No, sedaj ima drugo priložnost, da sproži evforijo več milijardnega naroda. Pravzaprav ta že poteka, saj je Li Na že v četrtfinalu postavila najboljši rezultat kateregakoli kitajskega igralca na Roland Garrosu. Neverjetno, a Lijeva podira prav vse domače teniške rekorde, tudi na lestvici WTA, saj ima že zagotovljeno najmanj 5. mesto, kar seveda ni uspelo še nobenemu na Kitajskem. V kolikor bi v soboto dvignila lovoriko, bi izenačila rekord Kimiko Date-Krumm, ki je kot edina Azijka zasedala 4. mesto.

''Kljub porazu sem zelo zadovoljna. To je zame dober rezultat na Roland Garrosu. Igrala sem v polfinalu grand slama, kar mi že nekaj časa ni uspelo. Seveda še nisem opustila misli na zmago na pariškem pesku, naslednja priložnost pa bo seveda naslednje leto'', je povedala Šarapova.

Kitajka Li Na tako odhaja na zmenek z branilko naslova Francesco Schiavone, ki piše zgodovino naroda na drugem koncu sveta. Pravzaprav zgodbo naših sosedov Italijanov. 13. zaporedna zmaga na peščenem grand slamu je Schiavonejevo pripeljala v drugi zaporedni finale na Roland Garrosu, danes pa ji je s 6-3, 6-3 uspelo izločiti domačinko Marion Bartoli.

Petopostavljena Italijanka je z močnimi topspini po celem igrišču, dolgimi bekend slajzi in prihodi na mrežo uničila Bartolijevo. Brez dlake na jeziku lahko rečemo, da Italijanka igra izjemno všečen tenis. Še pred enim letom nobena Italijanka ni igrala v polfinalu turnirja za grand slam  v odprti dobi tenisa, Schiavonejeva pa je ta rezultat več kot popravila - in to že drugič.

Francesca Schiavone po mnenju mnogih igra najbolj atraktiven tenis

Francesca Schiavone po mnenju mnogih igra najbolj atraktiven tenis

V sobotnem velikem finalu Roland Garrosa bosta tako igrali teniški veteranki. Li Na ima 29 let, Francesca Schiavone pa 30. Nazadnje je 30-letnica igrala v finalu velike četverice na OP ZDA leta 2005 (Mary Pierce), še daljša pa je zgodovina zmagovalke, ki je imela 30 let ali več. Pogledati moramo kar 21 let nazaj, ko je takrat Martina Navratilova osvojila Wimbledon. Francesca Schiavone (v starem italijanskem jeziku njen priimek pomeni Slovenka) bo čez tri tedne praznovala 31 let.

 

Roland Garros 2011
Pariz, FRA
23.05.2010-06.06.2010
Podlaga: Pesek
Tip: Grand SlamPolfinale:

(5) Francesca Schiavone (ITA) d. (11) Marion Bartoli (FRA) 63 63
(6) Li Na (CHN) d. (7) Maria Sharapova (RUS) 64 75

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete