RG: Azija slavi!

06.06.2011
Zgodovinska zmaga Li Na v finalu OP Francije, je sprožila val navdušenja in pohval na Kitajskem ter širom Azije.

''Cela Azija je ponosna na njo'', je dejal nekdanji tajski tenisač Panadorn Srichapan.

Kitajski državni mediji so pozvali svoje športnike, da se zgledujejo po Li Na, ki je z zmago na Roland Garrosu postala prvi azijski športnik, ki je kadarkoli slavil v posamični konkurenci turnirja za grand slam.

Kitajka je namreč v soboto zmagala na Roland Garrosu, potem ko je v velikem finalu premagala branilko naslova Francesco Schiavone. Takrat je bila ura na Kitajskem 23.00, državna televizijska postaja pa je prenašala posnetek šele v nedeljo. Ni treba posebej poudarjati, da je se je velika slika Li Na znašla na vseh naslovnicah.

Kitajski dnevnik Jen-Min Jih-Pao je na naslovnici objavil ogromno sliko Najeve, ki poljublja pokal, spodaj pa je pisalo ''Li Na se je povzpela na vrh grand slama''.

Kariera Li Na je krenila navzgor, potem ko je odšla iz državnega programa za trening športnikov leta 2008. Ta zelo drag program je prinesel olimpijske zmagovalce v gimnastiki in atletiki ter v badmintonu, toda v komercialnih športih ni imel večjega uspeha.

Kitajski športni funkcionarji so med drugim v tistih trenutkih čestitali eden drugemu.

Kitajski olimpijski komite in druge športne agencije so izrazile 'iskrene čestitke' v skupnem pismu državnemu centru za menedžment v tenisu.

''Brez dvoma bo to spodbudilo in navdahnilo kitajske športnike na drugih področjih, da se še bolj posvetijo treningu, okrepijo svojo samozavest, da pridejo do izjemnih dosežkov na olimpijskih igrah v Londonu 2012'', je napisano v pismu.

Triumf Li Na v Parizu, je bila najbolj udarna vest tudi v drugih azijskih časnikih. Obširno so o tem uspehu pisali na Japonskem in v Hong Kongu, čeprav tam tenis ni tako zelo popularen. Še posebej v Hong Kongu so se na veliko razpisali o tem azijskem uspehu, a še vedno je bila vest v senci obletnice študentskih demonstracij na trgu Tiananmen 4. junija 1989, saj je desetisoče ljudi imelo v rokah prižgane sveče v javnih parkih in so s tem obeležill spomin na krvave dogodke.

Funkcionarji raznih azijskih teniških organizacij so izrazili upanje, da bo ta uspeh pripomogel k popularizaciji tenisa in športa nasploh.

''To je zelo, zelo pomembno za vso Azijo. Pred tem so vsi govorili, da so Azijci manjše rasti in nimajo veliko možnosti na najvišjem nivoju'', je dejal podpredsednik Teniške zveze Filipinov.

Tajvanec Paradorn Srichapan je bil leta 2003 najbolje uvrščen azijski tenisač, ko je zasedal 9. mesto na ATP lestvici. Ob uspehu Najeve je tudi on izrazil željo, da država bolj pomaga športu.

''Prepričan sem, da bo sedaj vse več kitajskih otrok igralo tenis. Brez dvoma je ona proizvod kitajske vlade, ki je vložila veliko denarja in truda, ko jo je pošiljala na mednarodne turnirje. Če bi to naredila tudi naša vlada, bi tudi mi imeli dobre igralce'', je povedal Tajec, v njegovi deželi pa so Kitajko označili za 'kronano kraljico'

Singapurski dnevnik 'Novi List' je napisal: ''Končno, prvak turnirja za grand slam prihaja iz Azije!''

Li Na je že na prvem grand slamu sezone igrala v finalu, takrat po so jo poimenovali s 'ponosom Kitajske'.

Tenis na Kitajskem še naprej ostaja šport elite in po popularnosti zaostaja daleč za košarko, namiznim tenisom, nogometom in drugimi.

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

 

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete