Ljudska republika Kitajska na nogah; Li Na prva kitajska zmagovalka turnirjev za grand slam!

04.06.2011
PARIZ, FRANCIJA - Več kot milijarda ljudi na Kitajskem ta trenutek nima časa za spanje. Li Na je namreč postala prva Kitajka (ali Kitajec), ki je osvojila teniški turnir za grand slam.

29-letna Kitajka iz Wuhana, je v velikem finalu letošnjega Roland Garrosa s  6-4, 7-6(0) premagala branilko naslova Francesco Schiavone in spisala teniško zgodovino na Kitajskem. Ne bo daleč od resnice. če napišemo, da bo Li Na kaj hitro dobila spomenik v deželi Ljudski republiki Kitrajski.

V najstarejšem grand slam finalu po letu 1998 (Li Na in Francesca Schiavone skupaj štejeta več kot 60 let), ko sta se v Wimbledonu pomerili Novotna in Tauziat in petem najstarejšem ženskem finalu v odprti dobi tenisa, je Li Na uresničila sanje največjega naroda na svetu, ki šteje 1,4 milijarde.  Ja, lani je to uspelo njeni današnji tekmici Francesci Schiavone, danes pa simptaični 29-letnici, ki se bo v ponedeljek zavihtela na 4. mesto WTA lestvice in s tem izenačila azijski rekord, ki ga je držala Kimiko Date-Krumm (JAP).

Li Na je po zadnji, zmagoviti točki, od veselja padla na tla

Li Na je po zadnji, zmagoviti točki, od veselja padla na tla

Najeva je že na OP Avstralije igrala v velikem finalu, kjer je po dobrem začetku izgubila s Kim Clijsters. Kasneje se je znašla v manjši krizi, saj nikakor ni prišla do dobrih rezultatov, po razmisleku pa se je razšla s trenerjem, ki je tudi njen mož. Da ne boste narobe razumeli. Ni se ločila, zamenjala je le trenerja.

Kitajka je danes veliko bolje servirala ter je bila bolj agresivna in natančna...ja, v prvem nizu je bilo vse na njeni strani. Je dovolj, da je naredila 17 winnerjev, Schiavonejeva pa le 3?

Slika za zgodovino. Li Na, prva azijska zmagovalka turnirjev za grand slam

Slika za zgodovino. Li Na, prva azijska zmagovalka turnirjev za grand slam

7. igralka sveta je v podobnem stilu nadaljevala tudi v drugem nizu, kjer je hitro prišla do brejka, Italijanka pa se je prebudila v  zadnjem trenutku in poskušala podaljšati upanje na ubranitev naslova. Za 4-4 je prvič v dvoboju dobila igro na servis nasprotnice. Kitajka je v tem delu nekoliko slabše servirala, kar je Italijanka hitro izkoristila. Statistika je sicer še bila na strani Kitajke, a ni bila več tako izrazita. Po izenačeni borbi koncem drugega niza, je odločala podaljšana igra, v kateri pa je absolutno dominirala Li Na, saj Schiavonejevi ni prepustila niti točke. Zadnjih devet točk (2+7) je pripadlo Kitajki, ki je slavila po 1 uri in 48 minutah.

V celotnem dvoboju je novopečena zmagovalka prišla do 34 neposrednih točk (Schiavone), napravila pa je 'le' sedem nevsiljenih napak več (24-17), konec koncev pa je dobila tretji medsebojni obračun od petih. Zasluženo.

Na Kitajskem danes ne bo nihče spal, saj so dobili prvo zmagovalko/ca na turnirjih za grand slam. To je LI NA

Na Kitajskem danes ne bo nihče spal, saj so dobili prvo zmagovalko/ca na turnirjih za grand slam. To je LI NA

 

Roland Garros 2011
Pariz, FRA
23.05.2010-06.06.2010
Podlaga: Pesek
Tip: Grand SlamFinale:

(6) Li Na (CHN) d. (5) Francesca Schiavone (ITA) 64 76(0)

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Fotogalerija:


 

 

Video:

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete