Šarapova ostaja brez recepta, Serena v finalu Wimbledona s senzacijo turnirja Muguruzo

09.07.2015
WIMBLEDON - V velikem finalu 129. turnirja za Grand Slam na Wimbledonu se bosta pomerili 1. igralka sveta Serena Williams, izzivalka pa bo tokrat presenetljivo Španka Garbine Muguruza, 20. nosilka.

Najboljša teniška igralka, po vsej verjetnosti v zgodovni, Serena Williams, je v polfinalu še enkat več premagala Marijo Šarapovo. Prav neverjetno je že, kako dominantna je Američanka napram Rusinji, ki je izgubila že sedemnajsti medsebojni obračun zapored. Šarapova je nazadnje Sereno premagala leta 2004 na zaključnem turnirju, še eno pa je vpisala v finalu Wimbledona nekaj mesecev prej. Vse od takrat, je 33-letna Williamsova nerešljiva uganka.

Serena je z  briljantno igro (6-2, 6-4) prišla v 25. Grand Slam finale. Zadela je skoraj enkrat več vinerjev kot napak (29:15), ob takšni igri pa ni tekmice, ki bi ji lahko vzela zmago.

Serena Williams je sedemnajstič zapored premagala Marijo Šarapovo in se prebila v 25. Grand Slam finale

Serena Williams je sedemnajstič zapored premagala Marijo Šarapovo in se prebila v 25. Grand Slam finale

''Res sem vzhičena. Pred tekmo sem bila nekoliko živčna, saj na tem mestu že dolgo nisem bila v polfinalu'', je najprej povedala prva dama ženskega tenisa. ''Mislim, da je Marija igrala dobro. Dvignila je nivo igre tekom dvoboja, s tem pa prisilila v dvig tempa tudi mene. Jasno je, da v polfinalu Wimbledona noče nihče izgubiti, zato daš vse od sebe''.

Kakšne številka ima za sabo Serena. Iz 24 finalov na turnirjih velike četverice je vpisala 20 zmag, Ima šest OP Avstralije, tri Roland Garrose, pet Wimbledonov in šest OP ZDA. Katere pa so bile tenisačice, ki si si sploh upale premagati Američanko v finalu turnirja za Grand Slam?. Prva je bila njena sestra Venus v finalu OP ZDA 2001, kateri je to uspelo še na Wimbledonu 2008, enkrat je to uspelo Mariji Šarapovi (Wimbledon 2004), največje presenečenje pa je poraz Serene v finalu OP ZDA 2011 proti Avstralki Samanthi Stosur. 

V soboto bo poskusila do njenega skalpa priti največja senzacija oz. presenečenje letošnjega turnirja v vseangleškem klubu, Španka Garbine Muguruza. 

Španka Garbine Muguruza je lani na OP Francije Sereni Williams prizadejala najhujši poraz na turnirjih velike četverice

Španka Garbine Muguruza je lani na OP Francije Sereni Williams prizadejala najhujši poraz na turnirjih velike četverice

Ja, čeprav bo 21-letna Muguruza prvič v tako velikem finalu, v tekmi kariere, kjer potrebuješ izkušnje, pa jo lahko reši njena sproščenost. Pa še nekaj. Muguruza je enkrat že premagala Sereno in to na turnirju za Grand Slam. Lani ji je v 2. krogu Roland Garrosa zadala sploh najhujši poraz na turnirjih za veliko nagrado, ko jo je deklasirala 6-2, 6-2. Tega se zaveda tudi Serena, ki ima sicer s Španko razmerje 2-1.

''Ona me je že premagala, prav tako pa je še napredovala. Prepričana sem, da ne bo lahka tekma.''

Muguruza: ''To je najboljši finale, ki si ga želiš. Dobiti Sereno v finalu Wimbledona je najtežja preizkušnja. Ko sanjaš o zmagi na turnirju za Grand Slam pomeni, da si želiš finala s Sereno. Ona je najboljša teniška igralka v zadnjem desetletju in več, brez dvoma je to največji izziv, ki ga dobiš''.

Garbine je v prvem polfinalu dneva s 6-2, 3-6, 7-5 premagala Agnieszko Radwansko, a po polovici tekme je bilo videti, da bo španska tenisačica deklasirala Poljakinjo. Muguruza je z izjemno predstavo dobila uvodni niz in v drugem vodila z brejkom, nato pa je navdih dobila tudi nekdanja finalistka turnirja na sveti travi. Z natančno odmerjenimi udarci in boljšim serviranjem je ujela priključek in izsilila 3. niz, v katerem je spet našla rešitev za vrnitev po zaostanku brejka, a na koncu je bila močnejša 20. nosilka.

Agnieszka Radwanska je po dolgem času spet prikazala odlično igro, a do finala Wimbledona in ponovitve največjega dosežka v karieri ni zmogla.

Agnieszka Radwanska je po dolgem času spet prikazala odlično igro, a do finala Wimbledona in ponovitve največjega dosežka v karieri ni zmogla.

''Enostavno sploh nimam besed. Ne morem opisati kako sem srečna. Vse življenje sem posvetila treningu in delu, da pridem do takšnega rezultata, do tega trenutka. V 2. nizu sem bila nekoliko nervozna, Aga pa je s svojimi izkušnjami in boljšo igro to takoj izkoristila. Na koncu sem mislila, da sanjam - sem v finalu Wimbledona. Resnično si želim zmagati turnir, zato se moram popolnoma osredotočiti na zadnji dvoboj'', je vzhičeno povedala Španka.

Obračune Muguruze so si njeni starši in brat ogledali doma v Barceloni. ''Mislim, da bodo prišli v soboto na finale. Ker sem zmagovala niso hoteli priti, pač nismo hoteli ničesar spreminjati.''

 

Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Datum: 29.06.2015 - 12.07.2015
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ 25,136,000
http://www.wimbledon.com/index.html


Polfinale:

1-Serena Williams (U.S.) beat 4-Maria Sharapova (Russia) 6-2 6-4
20-Garbine Muguruza Blanco (Spain) beat 13-Agnieszka Radwanska (Poland) 6-2 3-6 6-3 

 

pripravil: L.S.

foto: zimbio.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete