Super: Hercogova drugič zapored zmagovalka WTA turnirja v Bastadu!

22.07.2012
BASTAD, ŠVEDSKA - Najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog je drugo leto zapored dvignila lovoriko na peščenem WTA turnirju serije international v Bastadu!

21-letna Polona Hercog je zmagovalka 220,000 USD vrednega WTA turnirja v Bastadu. Mariborčanka je ubranila naslov v švedskem obmorskem mestu in je prva slovenska tenisačica, ki se lahko pohvali s takšnim uspehom (ubranitev naslova). ČESTITKE POLONA! To je njena druga lovorika na turnirjih serije WTA. Največ naslovov drži Katarina Srebotnik(4), tri, a največjega med vsemi OP Francije (1977), pa ima Mima Jaušovec.

V nedeljskem finalu je prva slovenska teniška igralka z 0-6, 6-4 in 7-5 premagala 83. igralko sveta Mathilde Johansson (27 let) in ji preprečila prvenec na WTA turnirjih.

Polona je igrala v četrtem finalu kariere (2-2), zmaga v Bastadu pa je pravi obliž na rane po zelo slabi sezoni (izjema turnir  Charlestonu) zaradi poškodb in slabe forme. Novih 280 točk jo bo dvignilo iz 86. mesta, na bančni račun pa bo prejela 37,000 ameriških dolarjev.

Polona Hercog je dvakratna zaporedna zmagovalka WTA turnirja na Švedskem

Polona Hercog je dvakratna zaporedna zmagovalka WTA turnirja na Švedskem

Hercogova je katastrofalno odigrala 1. niz, potem pa vsilila svoj slog igre. Izkoristila je slab začetni udarec in napake Francozinje ter počasi lomila odpor. V 3. nizu je imela 5-1 in zaključno točko na servis tekmice ter vse skupaj zakockala. V 11. igri je po napakah Johanssonove dobila še eno priložnost in jo pograbila z obema rokama. Hercogova je manj grešila kar ji je prineslo drugi zaporedni naslov v Bastadu ter v jok spravila današnjo poraženko.

Prvi niz bo šel hitro v pozabo. Neatraktivni finale se je začel s slabo igro naše tenisačice, ki je podarjala točko za točko nasprotnici z napakami, za nameček pa je bila Johanssonova veilko bolj agresivna in je zlahka prišla do 6-0. Gledalci na tribunah so le redko z aplavzom nagradili finalistki, še najbolj so bili ''glasni'' ob prvi dobljeni igri branilke naslova, ki je prišla šele v drugem delu tekme. V prvem je Hercogova uspela na svoj servis ujeti le 2 točki.

Štajerka se je vpisala na semafor šele v 8. igri, nato pa v naslednji le izkoristila več ali manj zelo slab začetni udarec naturalizirane Francozinje. Drugi zaporedni brejk Polone ji je prinesel vodstvo 4-1, ki ga je Mathilde nekoliko zmanjšala, vendar je šel niz na račun Polone, ki je v zadnji igri odservirala brez izgubjene točke. Nasveti Vladimirja Platenika, ki je skoraj vsako menjavo prišel na obisk, so obrodili sadove.

V dugem nizu je Polona vzpostavila ravnotežje, v tretjem pa na začetku tehtnico prevesila na svojo stran. V 1. igri je vknjižila brejk in ga potrdila. Francozinji ni dopuščala, da ji pošilja žogice na bekend, ki je njen slabši element igre ter ji še enkrat strla začetni udarec. Johanssonova je bila z vsako igro slabša, delala je napake, še posebej pa je prevladovala v dvojnih na servisih. Dvoboj bi lahko Polona končala že pri 5-1, ko je imela zaključno točko na servis nasprotnice, vendar je zakomplicirala in izgubila servisno igro pri 5-2, ko je Francozinja izkoristila 9 brejk žogo v odločilnem nizu, nato pa še pri 5-4. Potreben ji je bil še en brejk. Le ta je prišel v 11. igri po novih napakah Francozinje, tega pa je potem le dobila za končno zmago. V medsebojnih dvobojih je Polona povečala prednost na 2-0.

"Še enkrat več se je pokazalo, da je finale povsem druga tekma. Veliko je v glavi. Prvi niz se ni odvijal po mojih željah, tudi cela tekma ni bila na najvišji ravni, vendar skušala sem biti psihično močna in se boriti za vsako žogo. Na koncu se je izkazalo, da sem bila jaz bolj mirna. Zmaga mi ogromno pomeni po vseh težavah, ki sem jih imela s poškodbo. Znova uživam v tenisu," je dejala Hercogova.

Mathilde Johansson je ostala praznih rok

Mathilde Johansson je ostala praznih rok

Mathilde Johansson je igrala veliko bolj agresivno, prihajala v položaj za winnerje, toda delala je napake, Polona pa se je dobro branila in izsilila zmago po 2 urah in 15 minutah, ki ji prinaša drugo lovoriko v karieri. Jaohanssonova, rojena na Švedskem, je naredila kar 16 dvojnih napak (Hercog 1) in imela 19 brejk priložnosti, izkoristila jih je 6. Na drugi strani je naša teniška junakinja petkrat odvzela servis (5/11), imela boljši odstotek zadetih 1. servisov (78% : 57%), na oba pa je vknjižila manj točk kot Mathilde. Sama igra Polone bo šla hitro v zgodovino, a naslov nikakor ne.

 

 

Sony Swedish Open
Datum: Julij 16 - 22, 2012
Kategorija: WTA International
Nagradni sklad: $220,000
Podlaga: Pesek
http://www.swedishopen.org/


Finale:

Polona Hercog (SLO) d. Mathilde Johansson (SWE) 06 64 75

 

pripravil: L.S.

foto: swedishopen.org


 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete