Pred zgodovinskim polfinalom. To se na Roland Garrosu ni zgodilo še nikoli v odprti dobi tenisa

09.06.2021
Na OP Francije so ostale še štiri, ki pa so presenečenje.

Na Roland Garrosu smo dobili še zadnji dve polfinalistki in tudi tu je bilo presenečenje. Domov sta odšli branilka naslova Iga Swiatek in ameriška najstnica Cori Gauff, v polfinale pa Barbora Krejčikova in Maria Sakkari. Dan pred tem sta si nastop med štirimi najboljšimi zagotovili Tamara Zidanšek in Anstazija Pavljučenkova.

Prav vse štiri igralke so na pragu daleč največjega uspeha v karieri in to so si zaslužile. Če bi pred začetkom pariškega slama napovedali polfinalistke bi verjetno obogateli, saj nobena od teh še nikdar ni igrala v polfinalu turnirjev velike četverice. Na OP Francije se je to zgodilo sploh prvič v odprti dobi tenisa, tudi na ostalih grand slamih pa moramo na takšen razplet pogledati globoko v zgodovino.

Pravzaprav se ne bi niti toliko razpisali, toda ena izmed njih je tudi fantastična Tamara Zidanšek. Konjičanka je poskrbela, da imamo po 38 letih spet četrtfinalistko, polfinalistko in upajmo tudi finalistko na turnirjih za grand slam. V kolikor bi Zidanškovi uspel veliki met in bi v soboto dvignila pokal Suzanne Lenglen, pa bi bila druga Slovenka s tem dosežkom. Pred 44 leti je to uspelo legendarni Mimi Jaušovec prav na pesku v francoski prestolnici.

Anastazija Pavljučenkova

Anastazija Pavljučenkova

Od vseh štirih debitantk v polfinalu ima še največ kilometrine za seboj nasprotnica Zidanškove Anastazija Pavljučenkova. Blestela je v mladinski konkurenci, nato pa v članski kot zelo mlada zabeležila šest četrtfinalnih nastopov na grand slamih, toda v vseh je bila poražena. V 52. nastopu v glavnem delu turnirjev velike četverice pa ji je le uspelo prebiti led. ''Mislim, da sem vedno imela igro, toda mentalno sem pogorela. Prav na tem sem delala s psihologom in upam, da se je obrestovalo'', je povedala Pavljučenkova, ki še ni toliko stara, ima 29 let, v karieri pa je nabrala 12 turnirskih naslovov in 37 zmag proti TOP10 igralkam sveta. Ja, ima jih največ od tistih, ki nikoli niso bile med deseterico na WTA lestvici. 

Najslabši polžaj med polfinalistkami ima prav Tamara Zidanšek. Je edina, ki ni v TOP50 (85. na WTA), nikoli ni zmagala na turnirjih serije WTA, a 23-letna Tami je vredna pozornosti. V mladinski konkurenci je bila med 20, nabrala je 17 ITF lovorik v letih 2014 - 2018, ima pa dva naslova iz manjših turnirjev serije WTA 125 in dva finala na turnirjih serije WTA 250. Pred kratkim je zamenjala trenerja in že na prvem grand slamu zablestela ter šokirala svetovni javnost, nas Slovence pa zelo osrečila. Z izjemnim forehand topspinom je lomila nasprotnice na letošnjem OP Francije, njena pripravljenost je vrhunska in zna izbirati udarce v pravem trenutku, njeni drop šoti so ubijalski. Nikoli se ne preda, je izjemna borka in odlična atletinja, navsezadnje je tudi trikratna mladinska državna prvakinja v deskanju na snegu. V prvem medsebojnem srečanju z Rusinjo ima Tamara dovolj trdno obrambno igro, da se upre njenim močnim udarcem in jo prisili v gibanje.

Tamara Zidanšek

Tamara Zidanšek

V drugem polfinalu se bosta srečali Grkinja Maria Sakkari in Čehinja Barbora Krejčikova. Sakkari je prva Grkinja v polfinalu grand slama, po izjemni predstavi na trdi podlagi Miamija, kjer je prišla do polfinala in tam izpadla po tajbrejku 3. niza z Bianco Andreescu, se ji je zalomilo na pesku, njeni najljubši podlagi. 25-letnica iz Aten je namreč izgubila tri tekme v treh nizih, Stuttgartu, Madridu in Rimu, samozavest je bila na tleh. S trenerjem Tomijem Hillom sta se odločila, da se pred OP Francije umakne na grški otok in v sebi spet najde spartanski ogenj in trajalo dolgo, da je našla navdih. ''Tomu sem poslala sporočilo od nikoder, da sem spet pripravljena stopiti na teren in odgovoril mi je 'Vesel sem, da se je moja varovanka vrnila iz penzije'. Grkinja je najvišje uvrščena med polfinalistkami, a je imela zelo težek žreb, izločila je tri TOP 20 nasprotnice zapored, Elise Mertens, Sofio Kenin in branilko naslova Igo Swiatek. Izmed vseh štirih je najboljša serverka in je morda tudi favoritinja. 

Maria Sakkari

Maria Sakkari

Barbora Krejčikova je v šele petem nastopu v glavnih delih turnirjev velike četverice v polfinalu. A 25-letnica je prinesla izkušnje iz dvojic v posmično konkurenco. Leta 2018 je osvojila lovoriko na Roland Garrosu in Wimbledonu z rojakinjo Katerino Siniakovo, osvojila je tudi OP Avstralije v mešanih dvojicah z Rajeevom Ramom in nato tam tudi ubranila naslov z Nikolo Mektičem. Da je mera polna je letos tretjič zapored slavila v mešanih dvojicah v Melbournu, spet z Rajeevom Ramom. V polfinalu z Gauffovo se je v prvem nizu soočila s petimi žogami za niz, vse je rešila, tri z vinerjem, nato pa nadoknadila zaostanek tudi v tajbrejku, da je kasneje razorožila Američanko v dveh nizih. Prišla je do največje zmage v karieri med posameznicami.

Barbora Krejčikova

Barbora Krejčikova

Nekaj statistike:

  Anastazija Pavljučenkova (RUS) Tamara Zidanšek (SLO) Maria Sakkari (GRČ) Barbora Krejčikova (ČEŠ)
Starost 29 23 25 25
Mesto na WTA lestvici 32 85 18 33
Osvojeni turnirji WTA 12 0 1 1
Denarna nagrada v karieri (USD) 10,638,513 1,187,231 3,845,516 3,585,129

Roland Garros
Kraj: Pariz (FRA)
Kategorija: Grand Sla
Datum: 30.05.2021 - 13.06.2021
Podlaga: Pesek
Nagradni sklad: 42,661,000 EUR
https://www.rolandgarros.com/en-us/

 

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete