V Domžalah slavila Tina Kristina Godec in Tino Kovačič

27.09.2017
S turnirji članov in članic, fantov in deklet do 16 let, dečkov in deklic do 12 let ter play offom veteranske lige se je končala letošnja teniška sezona Tenis Slovenije. Pred najboljšimi so tako samo še zaključni obračuni v Zavarovalnica Sava mastersih, ki se bodo odvijali konec tedna v Kopru in v naslednjem tednu na Otočcu.

V Domžalah so konec tedna nastopali člani in članice. Pri članicah je turnir osvojila 1. nosilka in trenutno 6. igralka lestvice TS Tina Kristina GODEC (AsLit), ki je v polfinalu s 6:2 6:2 premagala Evo KALAN (TK Maja). V finalu je bila s 6:0 6:3 boljša od Zoje ŠTRUKELJ (ŠtkVe), ta je v polfinalu s 6:4 6:3 izločila Tinkaro KOVAČ (Šentjur).
Med člani sta bila finalista 1. nosilec Maks MEH (ŠtkVe), 11. igralec lestvice TS in 2. nosilec Tino KOVAČIČ (ŽtkMb), na lestvici TS uvrščen neposredno za njim na 12. mesto. Meh je v polfinalu s 6:1 6:0 premagal Blaža BEZJAKA (Ptuj), Kovačič je bil s 6:0 6:1 boljši od Marka SVOLJŠAKA (Radom). V finalu je z 2:6 6:3 6:1 slavil Kovačič, ki je še tretjič letos stopil na zmagovalno stopničko. Pred tem je osvojil tudi članska turnirja v Portorožu in Mojstrani, odlični rezultati pa ga bodo na novi lestvici TS uvrstili povsem blizu vrha.
Fantje in dekleta do 16 let so nastopali na OP Zala v Litiji in Rogaški Slatini. Na A turnirju fantov v Litiji sta se v finale uvrstila igralca TK Šentjur Klemen TAŠNER in Tilen KOVAČ. Tašner je v polfinalu s 7:5 6:3 izločil Samuela PATETA (Pvald), Kovač je bil s 6:2 6:3 boljši od Mihe KASTELECA (ŠtkVe). V finalnem klubskem obračunu je bil boljši Kovač, ki je zmagal z rezultatom 7:5 6:4. To je bil njun četrti medsebojni obračun in še četrtič je zmago vknjižil Kovač, ki se je obenem veselil prve zmage v karieri na turnirjih Tenis Slovenije.

Na B turnirju do 16 let sta se v finale uvrstila Andrej Tomaž MURN ICAZA (Ol-Lj) in Aljaž KIRBIŠ (Radom). Turnir je osvojil Kirbiš, ki je v finalu zmagal s 6:0 6:1.
Pri dekletih, tudi ta so nastopala v Rogaški Slatini, sta se za naslov borili Noka JURIČ (ŽtkMb) in Tara Katarina MILIĆ (Tr-Kr). Juričeva je v prvem polfinalu s 6:3 4:6 6:2 premagala Lano STEFANOVIČ (ŠtkVe), Milićeva je bila v drugem polfinalu s 6:1 6:1 boljša od Line BOŽIČNIK (Tk Maja). Turnir je osvojila Milićeva, ki je zmagala z rezultatom 6:2 4:6 6:3. Milićeva je bila sicer v karieri že mnogokrat v zaključnih obračunih na turnirjih Tenis Slovenije, a ji nikoli ni uspelo povsem na vrh. Tokrat se je tako prvič veselila zmage v finalu in s tem na turnirju Tenis Slovenije.
Na A turnirju dečkov do 12 let na Ptuju sta bila finalista Jaka GOLOB (Tr-Kr), v polfinalu je s 6:3 6:1 premagal Maka MIKOVIČA (Jaki) in Žiga ŠVEC (Mu-So), ki je v drugem polfinalnem obračunu s 7:5 6:1 izločil Maxa STOLLECKERJA (Tr-Kr). S 6:1 6:0 je v finalu zmagal Jaka GOLOB.
V B turnirju sta bila finalista Žiga BIZJAK (Celje) in Vaal URANKAR (TK Maja). Turnir je osvojil Vaal URANKAR, ki je v finalu zmagal s 6:0 6:3.
V A turnirju deklic do 12 let na Polzeli so bile polfinalistke Rina GROŠELJ (AsLit), Tinkara VRANIČAR (TK-CC), Špela SEDEJ (TK Maja) in Ivona AHČAN (TK-CC). V finale sta se uvrstili Grošljeva in Ahčanova, finalni obračun pa je s 7:6(5) 6:2 dobila Ahčanova.
V B turnirju sta bili finalistki Neja HADŽISELIMOVIĆ (ŽtkMb) in Špela RIJAVEC (Kočevje). Turnir je osvojila Hadžiselimovičva, ki je v finalu zmagala s 6:3 6:4.

V Mariboru so sezono zaključili veterani. Na zadnjih obračunih Energetika Maribor play offa ligaških tekmovanj Tenis Slovenije so se za naslov najboljše veteranske ekipe v državi borili igralci ŠTK Velenje, TK Branik Maribor in TK Krško. Polfinalno srečanje med ekipama ŠTK Velenje in TK Krško so s 6-3 dobili Velenjčani in se uvrstili v finale, kjer so se pomerili z ekipo TK Branik Maribor. Za Velenjčane so bili v polfinalu uspešni Samo ZAKERŠNIK, Ivo BELIŠ, Stane SLATINŠEK, Blaž WEIS ter dvojici WEIS-KONČAN in BELIŠ ZAKERŠNIK. Za Krško so točke osvojili Krištof GOLOB, Robi JANKOVIČ in dvojica GOLOB-GAJŠEK. V finalu so Velenjčani še enkrat potrdili, da so letos najboljši v državi in so se po zmagi nad igralci TK Branik s 6-3 upravičeno veselili naslova državnih prvakov. Zelo izenačeno srečanje je bilo odločeno po tekmah dvojic, saj je bil izid po srečanjih posameznikov neodločen 3-3. Domačine je v vodstvo povedel Aljaž KOS, na 2-0 pa je povišal Janez ZEILHOFER. Prvo točko za Velenjčane in znižanje na 1-2 je prispeval Blaž WEIS, na 2-2 je izenačil Ivo BELIŠ. Velenjčane je s 3-2 v vodstvo popeljal Stanislav SLATINŠEK, izid je na 3-3 izenačil Saša ARSENOVIČ. O zmagovalcu so odločale igre dvojic, tu pa so bili igralci iz Velenja v precejšnji premoči, sestavili so odlične kombinacije igralcev, ki so v naslednjih treh tekmah Mariborčanom prepustile vsega osem iger. Za Velenje so zmage prispevali Matjaž KONČAN in Matej MARTINŠEK, Blaž WEIS in Samo ZAKERŠNIK ter Ivo BELIŠ in Vojko MEH.

Polona HERCOG je konec tedna osvojila ITF turnir v francoskem Saint-Malu z nagradnim skladom 60.000$+H. V finalu se je merila z Latvijko, 25-letno Diano MARCINKEVICO, 298. igralko lestvice WTA za katero je bil finale v letošnji relativno slabi sezoni najboljši dosežek. Hercogova je še enkrat dokazala, da so turnirji ITF le odskočna deska za ponovno vrnitev med najboljše igralke sveta in nastopanje na WTA touru. Latvijka ji, tako kot ostale igralke na turnirju v Franciji ta teden, ni bila dorasla nasprotnica. Po uri in pol je slavila z izidom 6:3 6:3. Nasprotnici je iz 15 poskusov šestkrat odvzela začetni udarec, ob koncu srečanja pa je zbrala 13 točk več. Za Hercogovo je bil to tretji osvojen ITF turnir letos, prvič je slavila na turnirju v Brescii (60.000 $) junija, pred dvema tednoma je osvojila turnir v Balatonboglarju (25.000 $) in sedaj še turnir v Saint-Malu. Za zmago je prejela 100 točk, kar ji je na lestvici WTA prineslo napredovanje za 22 mest tako da se je ta teden povzpela na 128. mesto ženske svetovne teniške lestvice. Zbirko točk bo že ta teden poskušala izboljšati na ITF turnirju v Santa Margheriti Di Puli v Italiji (25.000 $), v nov uspeh pa glede na odlične predstave v zadnjem obdobju ne dvomimo. V Italiji bo nastopila tudi Tamara ZIDANŠEK.

Na mladinskem ITF turnirju 4. ranga v Mostarju so se z novimi odličnimi igrami in uvrstitvami izkazale Živa FALKNER, Kristina NOVAK in Pia LOVRIČ. Med posameznicami sta se Živa FALKNER (ITF 466) in Kristina NOVAK (206) uvrstili v polfinale. Tu je Falknerjeva igrala s 1. nosilko, dve leti starejšo Italijanko Giulio PEONI (108) in izgubila z 2:6 3:6. Druga polfinalistka Kristina NOVAK (206) je bila zmagi nekaj bližje, a je tudi njej v drugem nizu zmanjkalo malo zbranosti in sreče, saj je podaljšano igro izgubila z 8-10. Druga nosilka, švedska vrstnica, 17-letna Melis YASAR (175) je zmagala s 6:3 7:6(8). Blizu končnega uspeha je bila tudi naša dvojica Živa FALKNER in Pia LOVRIČ, a sta tudi oni na koncu morali priznati premoč nasprotnicama. V finalu dvojic sta tako slavili 2. nosilki, Romunka Andreea VELCEA in Rusinja Victoria MIKHAYLOVA. Zmagali sta s 6:7(4) 6:2 10:7. Na novi mladinski teniški lestvici je Falknerjeva pridobila 57 mest in je trenutno 409. mladinka sveta, Novakova je na 211. mestu, Lovričeva, ki je napredovala za 13 mest pa je prebila mejo 500 in je ta teden na 488. mestu. Med prvimi 500 mladinkami sveta imamo trenutno kar devet igralk.

Zadnje dejanje letošnje teniške sezone se bo konec tega tedna in v prihodnjem tednu zgodilo v Kopru in na Otočcu. Igralci in igralke bodo v vseh starostnih kategorijah nastopili na zaključnih turnirjih pod skupnim nazivom »Zavarovalnica Sava Masters 2017«. 30.9. in 1.10 bodo v Kopru nastopili člani in članice, družbo pa jim bodo delali najmlajši na zaključnem turnirju v starostni kategoriji 8-11 let. Vse ostale kategorije bo v teniškem centru Otočec gostil tamkajšnji klub Krka Otočec. 5. in 6. oktobra bodo nastopili igralci in igralke v starostnih kategorijah do 14 in do 18 let, 7. in 8. oktobra pa še igralci in igralke v starostnih kategorijah do 12 in do 16 let. Na »Zavarovalnica Sava Masters« se uvrsti po 12 najboljših igralcev in igralk v vsaki starostni kategoriji. V Kopru pričakujemo poleg 24 članov in članic več kot 100 najmlajših igralcev tenisa, na Otočcu pa bo na sporedu blizu 130 tekem, na katerih bo nastopilo 96 tekmovalcev, ki se bodo potegovali za osem naslovov najboljših. Tenis Slovenija in generalni sponzor Zavarovalnica Sava bosta vsakemu zmagovalcu v posamezni kategoriji omogočila namensko »Zavarovalnica Sava Masters sponzorstvo«, v okviru katerega bodo prejeli namenska sredstva za potovanja na mednarodne turnirje v skupni vrednosti 5.000 €.

 

pripravil: Bojan Matevžič
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete