V Osaki finale, ki ga ni nihče pričakoval!

13.10.2012
OSAKA, JAPONSKA - Na WTA teniškem turnirju HP Open z nagradnim skladom 220,000 USD, sta se v finale uvrstili igralki, ko do tega tedna sploh nikoli nista bili udeleženki polfinala, kaj šele finala.

Tajvanka Čang Kaj-Čen je v polfinalu poskrbela za senzacionalno zmago, saj je izločila 1. nosilko Samantho Stosur, zmagovalko lanskega grand slama v New Yorku.

Avstralka je kot favoritinja dobro začela in povedla 3-0, toda iniciative ni bila sposobna prenesti v celoten bračun. Tajvanka se je že v uvodnem nizu vrnila in ga tudi dobila, v drugem pa je igralka iz Golden Coasta uspela izenačiti. V odločilnem nizu so le dve točki ločili Tajvanko od poraza. Stosurjeva je prišla do 6-5 in izenačenja, potem pa je Čangova dobila osem točk od desetih ter v tajbrejku iztirila Avstralko. Po 2 urah in 23 minutah se je veselila prvega finala v karieri s polfinalnim rezultatom 6-4, 4-6, 7-6(3).

Za Čangovo je to druga največja zmaga v karieri. Leta 2009 ji je uspelo v Tokiu dobiti skalp takrat 1. igralke sveta Dinare Safine. Pred tem tednom Azijka sploh ni prišla čez četrtfinale, prav tako pa je podoben met uspel Britanki Heather Watson. Turnir v Osaki je začela z zmago nad Polono Herocg, jutri pa bo nastopila v prvem finalu kariere.

Japonka Misaki Doi se je ustavila v polfinalu, njenem prvem na WTA turnirjih

Japonka Misaki Doi se je ustavila v polfinalu, njenem prvem na WTA turnirjih

Še par tednov nazaj nobena Britanka ni prišla do finala že 22 let, nato pa je Robsonova igrala finale Gvangžuja, sedaj pa Watsonova še Osake.

Nekaj več kot 2 uri je potrebovala Otočanka, da je izločila domačinko Misaki Doi, ki pa ima za sabo prav tako najboljši teden v karieri. V prvem nizu se je Watsonova pobrala po zaostanku 1-3 ter dobila podaljšano igro, v drugem pa dobila 8 točk zapored od 5-5. Pred turnirjem v Osaki je Heather najdlje prišla do četrtfinala, lani v Aucklandu, Memphisu in Quebec Cityu.

Robsonova in Watsonova se še nista rodili, ko je Jo Durie kot zadnja Britanka igrala finale. Še dve leti več pa čakajo na zmagovalko. Leta 1998 je v Aptosu lovoriko dvignila Sara Gomer. Bo Watsonovi jutri zjutraj po našem času uspelo prekiniti še ta 'črna leta' čakanja? Zakaj pa ne. Andy Murray je  septembra prekinil 76 let trajajajoče čakanje Britancev na zmagovalca turnirjev za grand slam.

 HP OPEN
Kraj: Osaka, Japonska
Datum: Oktober 8-14, 2012
Nagradni sklad: $220,000
Kategorija: WTA International
Podlaga: Trda
http://hp-open.jp/
Polfinale:

Chang Kai-Chen (TPE) d. (1) Samantha Stosur (AUS) 64 46 76(3)
Heather Watson (GBR) d. Misaki Doi (JPN) 76(2) 75

 

Pripravil: L.S.

Foto: hp-open.jp (na sliki Misaki Doi)
 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete