Williamsova premočna na servisu, Halepova in Lijeva na returnu

05.12.2014
LJUBLJANA, SLOVENIJA - Serena Williams si je s sedmimi turnirskimi zmagami priigrala naziv najboljše teniške igralke preteklega leta. Američanka je dominirala v igri na svoj servis, na returnu pa so jo zasenčile Simona Halep, Li Na, Sara Errani in Marija Šarapova.

1. ODSTOTEK ZAČETNEGA UDARCA


Najvišji odstotek zadetega prvega začetnega udarca v pretekli sezoni je zabeležila Sara Errani (82%), ki v tej statistični kategoriji blesti vse od leta 2012. Italijanka ne sodi med višje igralke na WTA Touru, zato raje kot na hitrost stavi na doslednost in rotacijo žogice.

2. ASI


Po številu asov v pretekli sezoni je bila najuspešnejša Serena Williams, ki je dominirala tudi v preostalih statističnih kategorijah na svoj začetni udarec. Američanka, ki je na OP ZDA osvojila že 18. turnir za Grand Slam, je v 60 obračunih dosegla 452 asov (7.5/dvoboj). Najbolj sta se ji približali Karolina Pliškova (435) in Coco Vandeweghe (306). Slednja je resda dosegla skoraj 150 asov manj od, vendar ima s samo 36 odigranimi obračuni boljše povprečje od Williamsove. Visoko na seznamu je tudi dvakratna zmagovalka Wimbledona Petra Kvitova (#5).

  

3. TOČKE DOBLJENE NA PRVI ZAČETNI UDAREC


Prvo mesto v kategoriji dobljenih točk na prvi začetni udarec si je zagotovila Vandeweghejeva, ki si je s svojim najmočnejšim orožjem priigrala 75.2 odstotka točk. Sledita sestri Williams, Serena (#2) in Venus (#3). Prvi servis so s pridom izkoriščale še Pliškova (#4), Lucie Safarova (#5) in Camila Giorgi (#6). Prvo deseterico zaokrožuje Samantha Stosur (68%).

    

4. TOČKE DOBLJENE NA DRUGI ZAČETNI UDAREC

 
V igri na drugi servis se je najbolje odrezala Stosurjeva (#1), ki je dosegla enak odstotek kot Williamsova (50%). Kako nepomemben je ženski drugi začetni udarec v primerjavi z moškim, kaže podatek, da so samo tri tenisače uspele osvojiti več kot 50% točk na svoj drugi servis. Poleg Williamsove in Stosurjeve je to uspelo še Alison Van Uytvanck, medtem ko je četrtuvrščena Kvitova osvojila 49.9% točk. Za primerjavo: v moški konkurenci je več kot polovico točk na svoj drugi servis osvojilo 39 tenisačev. 

        

5. DOBLJENE IGRE NA ZAČETNI UDAREC


V tej kategoriji (pre)močno vodi Williamsova s skoraj 81 odstotki dobljenih iger na svoj začetni udarec. Sledijo Vandeweghejeva (77%), Safarova (77%) in Kvitova (76%). Po pričakovanju so na vrhu seznama tiste tenisače, katerih igra sloni na močnem prvem servisu.

          

6. UBRANJENE BREAK PRILOŽNOSTI


Williamsovo je v kategoriji, ki zahteva dobro psihološko pripravljenost, s prvega mesta izrinila Safarova (64%). Z 21. odigranimi obračuni je na tretjem mestu pristala Misaki Doi (60.5%). Sledijo Angelique Kerber, Lijeva, Venus in Kvitova. Caroline Wozniacki se na seznamu dobljenih točk tako na prvi kot na drugi servis ni uvrstila med deseterico, je pa zato toliko boljšo statistiko nanizala v kategoriji ubranjenih break žogic (#8) in dobljenih iger na svoj začetni udarec (#7).

              

7. TOČKE DOBLJENE PRI RETURNU NA PRVI SERVIS


Monica Niculescu je osvojila prvo mesto v kategoriji dobljenih točk pri returnu na prvi servis (44%). Erranijeva je s 43 odstotki kompenzirala primanjkljaj v svojem začetnem udarcu, tretja pa je bila Simona Halep, vzornica Andrade Ioana Surdeanu, ki se je v središču pozornosti znašla zaradi incidenta s svojim očetom. Williamsova je bila osma, le desetinko odstotka pa je za njo zaostala desetouvrščena Marija Šarapova.

        

8. TOČKE DOBLJENE PRI RETURNU NA DRUGI SERVIS


Šarapova, aktualna zmagovalka Roland Garrosa, se je pri returnu na drugi servis odrezala občutno bolje in pristala na tretjem mestu. Pred njo sta se zavihteli Chanelle Scheppers (60%) in Lijeva (59.5%). Tradicionalno visoko je v kategoriji najuspešnejših tenisačic na returnu tudi Agnieszka Radwanska (#5).

                    

9. IZKORIŠČENE BREAK PRILOŽNOSTI


V kategoriji izkoriščenih priložnosti na nasprotnikov servis sta se najbolje odrezali Jie Zheng (54%) in Saisai Zheng (53%). Od najboljših se je visoko zavihtela Lijeva (#3), ki je kljub zmagi na letošnjem OP Avstralije v nadaljevanju sezone odšla v teniški pokoj.

                      

10. DOBLJENE IGRE NA RETURNU

            
Najboljše razmerje dobljenih iger na returnu je zabeležila Niculescujeva, kar samo še potrjuje njen izjemen sprejem začetnega udarca, ki se kaže že v sedmi kategoriji. V skladu z drugimi dosežki v igri na returnu so se visoko uvrstile tudi Halepova (#2), Lijeva (#4), Radwanska (#5) in Erranijeva (#6).            

                          


pripravil: Ž. J.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete