Žemlja v 2. krogu Wimbledona namučil Verdasca!

28.06.2012
LONDON, VB - 17. nosilec letošnjega travnatega grand slama Fernando Verdasco, je v 2. krogu ustavil še edinega slovenskega tenisača v posamični konkurenci, Grega Žemljo, toda Španec je pošteno garal za zmago.

Slovenski teniški igralec Grega Žemlja je na Wimbledon prišel s posebnim povabilom zaradi zmage in naslova na chalelnger turnirju v Nottinghamu(trava), kljub porazu v 2. krogu s favorizirani Fernandom Verdascom pa pustil odličen vtis. Dokazal je, da je edini, ki zma igrati na travnati teniški podlagi ter se uspešno kosa tudi z najboljšimi na svetu. Z najbolj prestižnega teniškega turnirja na svetu lahko odhaja dvignjene glave.

V 1. krogu je Žemlja gladko porazil domačina Josha Goodalla, v drugem pa za tekmeca imel nekoč tudi TOP 10 tenisača sveta Fernanda Verdasca, ki na sveti travi igra že desetič zapored v glavnem delu. Španec je v letih 2008 in 2009 prišel do 4. kroga, povrh vsega pa je še levičar, kar je dokaj neugodno za desničarje. 28-letni Madridčan se je moral pošteno oznojiti, da je prešel preko tri leta mlajšega Kranjčana. Malo več agresivnosti na returnu, nekaj manj napak, pa bi Grega lahko izšel tudi kot zmagovalec, ne samo z osvojenim nizom. No, Španec je slavil s 7-6, 7-6, 3-6, 6-3.

Rojeni Žirovničan je tretjič nastopil na sveti travi SW19, ki bo letos gostila tudi olimpijski turnir, leta 2009 pa je z Luko Gregorcem tu prešel kvalifikacije, kar je bila sploh prva uvrsitev kakšnega slovenskega tenisača v glavni del turnirjev za veliki slam. Kakorkoli, 3. krog bo moral počakati vsaj do OP ZDA, Žemlja pa je super nastopi v zadnjih dveh tednih našel formo po bolj slabem začetku sezone. 

Žemlja je nudil dostojen odpor 16. tenisaču sveta ter mu odvzel 3. niz

Žemlja je nudil dostojen odpor 16. tenisaču sveta ter mu odvzel 3. niz

Žemlja (120. na ATP) je začel rezervirano in se znašel v zaostanku, kot da je potreboval to, da se je zbudil. Takojšen ribrejk ga je vrnil v niz, s favoriziranim tekmecem pa se je enakopravno kosal in po dveh dvojnih napakah Verdasca v 12. igri prišel na izenačenje ter zelo blizu dobljenega prvega niza. Španec se je rešil, izsilil tajbrejk, v katerem je prvi povedel Grega, nato pa z dvojno napako podaril prednost, ki jo je tekmec vnovčil - tudi po zaslugi napak Gorenjca in svojega dobrega forehanda. Prav višje število neizsiljenih napak je bil razlog za izenačen, a izgubljeni 1. niz.

Nekaj nepotrebnih napak je Grega napravil tudi na začetku drugega niza, vendar se je Gorenjec reševal z dobrim začetnim udarcem in tudi vedno več winnerji. Podiral je igro Verdasca, ki ni zmogel vsiliti svoje z dolgimi izmenjavami, kjer je seveda bolj izkušen. Tudi Španec se je reševal s servisom, nekajkrat tudi z asi, ki jih je v 2. nizu zadel 6. Prav začetni udarec pa je skoraj zapustil Žemljo v 10. igri pri 4-5. Znašel se je pri brejk (set) žogi, ki pa jo je nevtraliziral z dobrim servisom in pomočjo mreže. Že drugi tajbrejk je šel spet v roke izkušenemu Verdascu potem, ko je Grega dvakrat slabo prišel do mreže. Španec je v tem delu močno popravil prvi servis in izkoristek nanj.

Povsem drugače je Grega začel 3. niz. V 2. igri je le pritisnil in agresivno stopil na servis Verdasca, kar mu je pineslo brejk, le tega pa je potrdil za vodstvo 3-0. Super je naš teniški as vnovčeval prvi začetni udarec, v nadaljevanju pa se je dvakrat znašel pri pomembni točki - brejk priložnosti Verdasca. Obe je dobil (drugo spet srečno po odboju mreže) ter se vrnil v tekmo. Grega je ugasnil število nevsiljenih napak, igral bolj agresivno, kar je takoj prineslo rezultat. To je Grega, ko se sprosti.

Tudi četrti niz je bil v znamenju Slovenca, ki je napadal, prihajal do brejk priložnosti, Verdasco pa z nepopusljivostjo komaj držal korak. Žal se neizkoriščene priložnosti lahko negativno obrestujejo. Prav to se je zgodilo. Madridčan je v 8. igri brez izgubjene točke nanizal prvi brejk po prvem nizu, kar je bilo dovolj za končno zmago. Potrdil ga je na svojo servisno igro po malo manj kot treh urah tekme na igrišču številka 12. Žemlja je drugič zapored nastopil v 2. krogu najbolj prestižnega teniškega turnirja sveta, dobil 23,150 angleških funtov ter ubranil točke.

Dvoboj bi moral biti na sporedu že včeraj, a je bil prestavljen zaradi dežja.

Na koncu je Španec osvojil 141 točk (Grega 128), zadel 10 asov več (22-10), zadel več winnerjev in naredil manj napak.

Fernando Verdasco je imel dovolj dva brejka, da je premagal Žemljo

Fernando Verdasco je imel dovolj dva brejka, da je premagal Žemljo

 

 

Wimbledon
Kategorija: Grand Slam
Datum: 25.06.2012-08.07.2012
Žreb: S-128 D-64
Podlaga: Trava
Nagradni sklad: £ TBD
http://www.wimbledon.com/en_GB/index.html2. krog:

(17) F Verdasco (ESP) d (WC) G Zemlja 76(4) 76(4) 36 63

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete