Wimbledon: Odlični Žemlja prvi Slovenec v 2. krogu na sveti travi!

20.06.2011
WIMBLEDON - 24-letni Žirovničan Grega Žemlja je v 1. krogu najprestižnejšega turnirja sezone Wimbledonu s 3-1 v nizih pospravil s Slovakom Lukasom Lackom.

Kaj lepšega(!). Grega Žemlja je odlično izkoristil žreb uvodnega kroga in neugodnega Slovaka Lukasa Lacka pospravil s travnate podlage z rezultatom 6-4, 3-6, 7-6(8) in 6-4.  Čestitke Grega!

S to zmago je Gorenjec prvi slovenski moški teniški igralec, ki se je uvrstil med 64 najboljših na slovitem Wimbledonu. Potem, ko je leta 2009 kot prvi nastopil v glavnem delu, je letos z malo sreče vstopil v glavni žreb kot srečni poraženec kvalfikacij, danes pa dokazal, da se še kako dobro znajde na travnati podlagi.

Leto mlajši Slovak je bil lani že 60. tenisač sveta, trenutno pa je 148, v današnjem obračunu pa se je držal v igri le po zaslugi odlično odigranih ključnih točkah, saj je izkoristil vsako priložnost za brejk. Čeprav rezultat kaže tesen izid, je bil Žemlja na splošno boljši tekmec ter se je več kot zasluženo uvrstil v 2. krog, kjer ga čaka nasprotnik po imenu Gael Monfils, ki kotira kot 9. nosilec. Dober servis, malo napak in veliko število neposrednih točk, vse to je bil ključ današnje zmage za Žemljo.

Grega Žemlja ije prvi slovenski tenisač, ki bo igral med 64 na Wimbledonu (slika iz igrišča št.6 Žemlja-Lacko). foto: Nina Kelemen

Grega Žemlja ije prvi slovenski tenisač, ki bo igral med 64 na Wimbledonu (slika iz igrišča št.6 Žemlja-Lacko). foto: Nina Kelemen

To je vsekakor nov zgodovinski uspeh slovenskega moškega tenisa, ki pa ga čez kakšno uro lahko dopolni še prvi slovevenski teniški lopar Blaž Kavčič, saj na igrišče številka 6 prihaja takoj za Žemljo. Naj bo še enkrat srečno.

Žemlja na glavnem delu turnirjev nastopa že petič in pred leti smo lahko o tem samo sanjali, v 2. krog pa se je uvrstil drugič po lanskem Roland Garrosu.

Grega Žemlja prihaja na zmenek z 9. nosilcem Gaelom Monfilsem

Grega Žemlja prihaja na zmenek z 9. nosilcem Gaelom Monfilsem

Da bo Grega vodil igro se je videlo že takoj na začetku. V 1. igri je pritisnil na servis Slovaka, v tretji pa je moral že oddati servis. Prednost je Gorenjec rutinirano hranil vse do konca niza, ki ga je dobil s 6-4.

Z močnim tempom je Grega nadaljeval tudi v 2. nizu, ko je dokaj zlahka držal svoj servis, v 3. in 5. igri pa spet dihal za ovratnik Lacku, saj je ponoven odvzem servisa vissel v zraku. Zapravljene priložnosti so se maščevale in nasprotnik je v 6. igri izkoristil sploh prvo priložnost za brejk, ki mu je zadostovala za izenačenje v nizih.

Tretji del dvoboja je bil najbolj izenačen in tudi najdaljši, čeprav na samem začetku ni tako izgledalo. Grega je namreč povedel 3-0, a se je Lukas vrnil v igro v peti igri in nato izenačil na 3-3. V 10. igri je imel Žemlja dve žogi za brejk in niz, a se je Slovak še enkrat več krčevito boril in ubranil, v podaljšani igri pa smo videli malo dramo. Pri 6-5 in 7-6 je imel Slovenec še dve žogici za vodstvo v nizih, pri 8-7 pa se je roka zatresla Slovaku. No, četrte 'šanse' Grega ni več izpustil ter po 55 minutah povedel 2-1.

Lukas Lacko (na sliki) je danes vseskozi lovil Žemljo, ki ni popustil niti za trenutek

Lukas Lacko (na sliki) je danes vseskozi lovil Žemljo, ki ni popustil niti za trenutek

V 4. nizu nadaljevanje premoči Žemlje, ki je v 3. igri izpustil vodstvo in žogo za brejk, odločitev pa je padla takoj v naslednji menjavi. 5. igre Slovak na svoj servis ni več obrdržal in 2. krog je bil na dosegu. Treba je bilo le še obdržati svoj začetni udarec, ki pa je bil na preizkušnji prav v 10. igri. Lacko si je priigral tretjo priložnost za brejk in obstanek v dvoboju, to pa je Žemlja hladnokrvno zatrl. Tri točke zapored so mu prinesle tako željeni 2. krog in veselje slovenskih navijačev na igrišču številka 6.

Grega je v celotnem dvoboju zadel 10 asov (Lacko 2), ob skoraj enakem številu winnerjev (47-50), pa je Žemlja veliko manj grešil (21-47). Vse skupaj pa si je priigral kar 11 brejk priložnosti, od katerih je izkoristil 3, njegov tekmec pa le 2/3. Dvoboj je trajal 2 uri in 38 minut.

Statistika dvoboja Grega Žemlja (SLO) - Lukas Lacko (SVK); Wimbledon, 1. krog

 

The Championships, Wimbledon 2011
Wimbledon, VB
20.06.2011-03.07.2011
Nagradni sklad:
Podlaga: Trava
Tip: ATP


1. krog:

[10] M Fish (USA) d M Granollers (ESP) 76(3) 76(5) 64
R Schuettler (GER) d [30] T Bellucci (BRA) 76(3) 64 62
[31] M Raonic (CAN) d F Fognini (ITA) 63 76(3) 63
F Lopez (ESP) d M Berrer (GER) 64 75 63
G Zemlja (SLO) vs L Lacko (SVK) 64 36 76 64
D Istomin (UZB) d P Kohlschreiber (GER) 46 63 63 63
 

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete