Žemlja zapušča Wimbledon z dvignjeno glavo!

22.06.2011
WIMBLEDON - Slovenski teniški igralec Grega Žemlja je v 2. krogu Wimbledona 8. igralcu sveta Gaelu Monfilsu iztrgal prvi niz, a Francoz je na koncu le upravičil vlogo velikega favorita.

Grega Žemlja se je na glavni turnir najprestižnejšega turnirja na svetu uvrstil kot srečni poraženec kvalifikacij, zapušča pa ga lahko z dvignjeno glavo. Kot prvi slovenski tenisač se je uvrstil v 2. krog v vseangleškem klubu in tu naletel na 9. nosilca Gaela Monfilsa, ki se je moral za zmago 4-6, 6-3, 6-3, 7-6 zelo nagarati. Gregi vse čestitke za prikazano.

24-letni Žirovničan, ki je v glavnem delu turnirja na sveti travi igral že leta 2009, je danes na igrišču številka 14 prikazal odličen tenis, tenis, o katerem smo lahko pred leti le sanjali. Ja, komaj dve leti je, ko se je prav Grega kot prvi slovenski moški teniški predstavnik, skupaj z Gregorcem, sploh prebil v glavni del turnirjev za grand slam, na letošnjem Wimbledonu pa je zbral že peto takšno uvrstitev (vsakič je preskočil kvalifikacije) na turnirjih velike četverice. Po lanskoletnem Roland Garrosu je Žemlja še drugič igral tudi med 64 najboljšimi, v glavnem delu pa ni bil le na OP ZDA. Ta priložnost pride konec avgusta.

Statistika dvoboja Grega Žemlja (SLO) - Gael Monfils (FRA, 9.); Wimbledon, 2. krog

Večji del dvoboja je bil Žemlja enakovreden nasprotnik Monfilsu na trenutke pa celo boljši (beri 1. niz). fenomenalno je serviral, dobro igral na mreži, v dolgih točkah pa pariral 150. mest višje uvrščenemu tekmecu.

Kako dobro je Grega začel obračun s favoritiranim nasprotnikom!!! Že v 5. igri je Francoz doživel hladen tuš, ko je moral oddati svoj servis, več pa se je ukvarjal sam s sabo, kot pa z igro. Prava voda na mlin Žirovničanu, ki je hladnokrvno zaključeval točke. Servis je deloval več kot dobro in ko ti ta element igre deluje na travi ter se na zelenici počutiš samozavestno, ti ne more nič niti TOP 10 tenisač sveta. 27 minut in 1-0 v nizih za Žemljo se je izpisalo na semaforju, Grega pa je temnopoltemu Francozu do tega trenutka zabil 8 winnerjev in naredil le 4 nevsiljene napake.

Gael Monfils, 8. igralec sveta, se je v 1. nizu znašel na kolenih, nato pa dvignil raven igre

Gael Monfils, 8. igralec sveta, se je v 1. nizu znašel na kolenih, nato pa dvignil raven igre

Že v 1. igri drugega niza je imel Gorenjec spet nalet. Dve brejk priložnosti sta žal ostali neizkoriščeni, tudi v tretji igri pa je 'šetal' Monfilsa, ki je poskušal nekaj na mreži, a so žogice Žemlje kot po tekočem traku letele mimo njega. Vse skupaj štiri zapravljene brejk priložnosti so se mu maščevale že v naseldnji menjavi. Monfils je sploh prvič v dvoboju prišel blizu odvzemu servisa, ko je vezal dve žogi, izkoristil pa je drugo. Situacija na igrišču številka 14 se je obrnila. 9. nosilec je poglobil svoje udarce ter se vrnil v obračun s hitrejšmi žogicami, s temi pa je imel Grega že nekoliko več težav. Monfils je z asom zaključil drugi del tekme po 30 minutah, v katerih Slovenec sploh ni igral tako slabo, a je bil slabši v zadetih prvih servisih in returnih kot v prvem nizu, tu pa se je naredila razlika.

Gael je po dveh, treh neizsiljenih napakah Žemlje 'nepričakovano' prišel do brejka v 3. igri tretjega niza, vendar mu je Grega takoj vrnil ribrejk in to brez izgubljene točke. Dve dobljeni igri zapored sta dvoboj postavili v običajen kolotek vse do 7. igre. V Žemljino igro so se prikradle napake, le te pa so ga stale nove izgube začetnega udarca in s tem tudi niza. Monfils je kaznoval prav vsako napako Slovenca, ki se je v 9. igri soočil s še enim brejkom. Kljub visokemu odstotku zadetih prvih servisov, je Grega vknjižil manj kot 50% točk. Francoz, ki ima v svoji zbirki zmago tako nad Federerejem kot Nadalom,  je v 3. nizu odlično returniral.

Grega žemlja je na Wimbledonu prikazal tenis kot se šika

Grega žemlja je na Wimbledonu prikazal tenis kot se šika

V 4. nizu je prvi prišel do brejka Grega. Tri zaporedne priložnosti so bile dovolj, da je Parižan spustil lopar ob tla in na klop ob izmenjavi odšel z zaostankom, toda nove težave na obzorju je Grega doživel že takoj v naslednji igri. 15-40 in dve priložnosti za Monfilsa...prvo je Žemlja ubranil, v drugi pa napravil osnovnošolsko napako (lahek smash je poslal out). Francoz je bil ekspresno nazaj. Gorenjec se ni predal. Ni 'šans'. 4. niz je odločila podaljšana igra, v kateri je Grega pri 6-5 prišel do 'set' priložnosti, ki jo je Francoz uničil z asom in nato imel zaključno žogo. Prvo je Grega ubranil, druge žal ne več. Še en as je Monfilsa odpeljal v 3. krog.

Grega je za nastop v 2. krogu Wimbledona brez odbitega davka 'pokasiral' 20,125 angleških funtov in dobil 70 točk!

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete