Žiga Švec slavil v BIH v kategoriji do 12 let

28.11.2018
Čeprav se leto bliža koncu, teniški igralci in igralke ne poznajo odmora. Nekateri na mednarodni sceni zaključujejo sezono, drugi so doma že začeli z novo

Prejšnji teden sta za najodmevnejša rezultata poskrbela mlada igralca , 12-letni Žiga Švec, ki je slavil na turnirju v BiH v kategoriji do 12 let in nekoliko starejša, zdaj že sedemnajstletna Metka Komac, ki je osvojila naslov na ITF turnirju dvojic v Boliviji.

Dvanajstletni Žiga Švec mednarodne nastope v svoji starostni kategoriji končuje z drugim letošnjim naslovom na turnirjih Tennis Europe. Konec tedna je zmagovalni pokal dvignil v Širokem Brijegu kjer je do finala z vsemi nasprotniki opravil gladko, v finalu pa je prvič na turnirju odigral tri nize, a tudi to tekmo na koncu zanesljivo dobil. Le nekaj dni mlajšega Britanca Aleksandra Daskalovica je ugnal s 5:7 6:4 7:5. Po zmagi na Otočcu v juliju letos je v BiH osvojil še drugi posamični naslov na mednarodnih turnirjih, poleg tega pa je še dvakrat na zmagovalni stopnički stal med dvojicami. Odlične nastope med posamezniki je tudi v Širokem Brijegu dopolnil z dobrimi igrami v konkurenci dvojic, kjer sta se s soigralcem, Kranjčanom Luko Videnovičem uvrstila v finale, tu pa s 6:3 5:7 5:10 izgubila z Ruskima vrstnikoma Klimom in Makarjem Krivoščenkom. Z zmago se tudi poslavlja od konkurence dvanajstletnikov v kateri je na domači teniški sceni kariero s precejšnjim naskokom končal na prvem mestu lestvice Tenis Slovenije. V letu 2018 je osvojil naslov zimskega državnega prvaka, na poletnem prvenstvu je bil finalist, ob koncu leta pa je bil najboljši tudi na mastersu do 12 let. Sezono 2019 začenja kot četrti igralec na lestvici Tenis Slovenije v starostni kategoriji do 14 let.
V Širokem Brijegu je nastopila tudi 12-letna Mariborčanka Lija Mumlek, ki se je uvrstila v četrtfinale, tu pa izgubila s srbsko igralko Jovano Grujić, ki je bila boljša s 6:0 6:0.

Še en mlad slovenski igralec je prejšnji teden dobro nastopal. 15-letni Celjan Jan Dimitrijevič se je na turnirju Tennis Europe v starostni kategoriji do 16 let na Malti uvrstil v četrtfinale. Nastope je odprl z dvema zmagama, še posebej je lahko ponosen na drugo, saj je izločil prvega nosilca, Bolgara Vladimira Popova. Sicer pa je v prvem krogu s 4:6 7:6(5) 6:0 premagal švicarskega kvalifikanta Borisa Yordanova, v drugem pa kot že rečeno s 6:4 7:5 Popova, letos že zmagovalca turnirja TE do 16 let in trenutno 79. igralca lestvice TE All. V tretjem krogu je bil s 7:5 6:3 boljši od Italijana Lorenza Ferrija, v četrtfinalu pa ga je ustavil Poljak Olivier Mancewich, ki je zmagal s 7:5 6:3. Jan je nastopal tudi v konkurenci dvojic kjer se je s soigralcem Markussom Tionsom iz Latvije uvrstil v polfinale. Polfinalno srečanje sta igrala z Italijanoma Matteom Covatom in Lorenzom Ferrijem in v napetem zaključku izgubila s 6:2 3:6 9:11.

Na turnirju ITF 3. ranga v Santa Cruzu v Boliviji je na dan finala v konkurenci dvojic, sedemnajsti rojstni dan praznovala Metka Komac in si podarila zmago. S soigralko Alexandro Anttila iz Finske sta v finalu s 6:1 4:6 10:8 premagali Estonko Saaro Orav in Taro Malik. Metka je na turnirju nastopila tudi v konkurenci posameznic, kjer je izgubila v četrtfinalu. Tu jo je s 7:5 6:2 premagala 15-letna Nizozemka Clarine Lerby, 611. mladinka sveta.

Na turnirju najmočnejšega, A ranga, v Mehiki je Živa Falkner izgubila v drugem krogu. S 6:4 2:6 6:4 jo je premagala sedma nosilka Sadao Nahimana iz Burundija. 17-letna Nahimana je trenutno na 36. mestu svetovne mladinske teniške lestvice. Falknerjeva se je že preselila na Florido, kjer je nastopila na turnirju 1. ranga Eddie Heer, a prave forme ne najde. Slabši nastopi na prvih dveh turnirjih so očitno načeli njeno samozavest in trenutno 161. mladinka sveta se je v Barndentonu poslovila po uvodnem nastopu. S 6:1 6:3 jo je izločila 14-letna domačinka Katrina Scott, 437. mladinka sveta, ki je za nastop prejela posebno povabilo. Živa bo imela popravni izpit prihodnji teden na znamenitem Orange Bowlu.


Med članicami je bila prejšnji teden najuspešnejša Nastja Kolar na turnirju ITF (15.000 $) v Sharm El Sheikhu, kjer se je uvrstila v polfinale. V četrtfinalu je dosegla deseto zmago na zadnjih enajstih srečanjih, ko je s 6:2 6:4 v uri in enaindvajsetih minutah igre premagala 17-letno Britanko Aleksandro Pitak (1145). V polfinalu pa je nato doživela poraz. S 6:1 7:6(6) jo je premagala peta nosilka, 22-letna Rusinja Anastasia Pribylova, 542. igralka lestvice WTA in peta nosilka turnirja. Pribylova je sicer v zelo dobri formi, saj je na zadnjih štirinajstih srečanjih doživela samo dva poraza. Prejšnji teden je osvojila turnir prav v Sharm El Sheikhu, zmaga nad Kolarjevo pa je bila njena osma v seriji.

Še za odtenek slabše jo je v Solarinu na Siciliji (15.000 $) odnesla Manca Pislak, ki je sicer dobro začela četrtfinalni obračun z 28-letno Britanko Amando Carreras, lani že 236. igralko sveta, ki se letos, potem, ko je izpadla iz lestvice, uspešno vrača na turnirje, a ga je končala s porazom. Pislakova je prvi niz po zelo dobri igri dobila s 6:3, nato pa zaigrala slabše, kar je Carrerasova izkoristila in naslednja dva niza dobila s 6:2 za skupno zmago 3:6 6:2 6:2. Pislakova ostaja v Solarinu tudi ta teden, prvi nastop pa je že uspešno opravila. S 6:2 6:3 je v prvem krogu premagala italijansko kvalifikantko, 17-letno Carolo Cavelli. V Solarinu nastopa tudi Kristina Novak.


Ta teden je na delu spet Tamara Zidanšek, ki je po krajši pavzi in pripravah doma odpotovala v Indijo, kjer ji v mestu Pune družbo dela Pia Čuk. Obe nastopata na turnirju z nagradnim skladom 25.000 $. Čukova je morala v kvalifikacije, v katerih je dosegla dve zmagi in se uvrstila v glavni turnir, v katerem je Tamara prva nosilka. To mesto je v prvem nastopu tudi potrdila in s 6:3 6:3 premagala Tajvanko Ya-Hsuan Lee.

V Kamerun pa se je po točke ATP na turnir serije futures (25.000 $) odpravil Domen Gostinčar. Mariborčan je moral v kvalifikacije, ki jih je z dvema zmagama uspešno zaključil in se uvrstil v glavni turnir.


Doma so na prvem turnirju nove sezone nastopili člani in članice. V Mengšu jih je na odprtem prvenstvu gostil TK Šporn šport. Zares velikih presenečenj ni bilo, naslovov pa sta se veselila prvi nosilec pri članih Tino Kovačič (ŽtkMb) in druga nosilka pri članicah Pia Lovrič (Domžale). Kovačič je v izenačenem finalnem obračunu s 6:3 7:6(9) premagal Jošta Plestenjaka (Sl-Lj). V polfinalu je Plestenjak s 6:7(2) 6:3 7:6(5) izločil Miho Vetriha (Sgrad), Kovačič pa s 4:6 6:4 6:1 Marka Mesariča (AsLit). Lovričeva je zanesljivo dobila turnir članic, saj ji je le finalna nasprotnica, prva nosilka Tina Kristina Godec (AsLit), ob porazu 1:6 5:7 odščipnila nekaj več iger. Do finala jih je Lovričeva izgubila vsega pet. Sicer pa je bila zmagovalka v polfinalu s 6:1 6:0 boljša od Zale Ule (LukaKp), Godčeva pa je s 6:3 4:6 6:3 premagala Aljo Belinger (Šplus). 

 

pripravil: Bojan Matevžič

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete