Andy Murray v tekmi kariere preko Federerja do zlata na olimpijskem turnirju v Londonu!

05.08.2012
LONDON, VB - Andy Murray je zlati britanski deček. Po zmagi v polfinalu nad Novakom Djokovićem je Veliki Britaniji priigral prvo odličje na olimpijskem turnirju po točno 100 letih, a medalja bo zlate barve. Brinaci bodo danes slavili dolgo v noč!

25-letni Škot, ki na olimpijskih igrah v Londonu zastopa barve Velike Britanije, tako kot na ATP Touru, je dobitnik zlatega odličja in to več kot zasluženo!

Andy Murray, ki nikoli v karieri ni dobil turnirja za grand slam, na katerega Otočani čakajo že 76 let, je vsaj delno uresničil sanje Britancev. Po letu 1912 je prvi, ki se je okitil z odličjem in to z zlatim. Posebno težo tej barvi pa daje fantastična, gladka zmaga v finalu oz. dvoboju za 1. mesto proti kralju travnatih terenov, sedemkratnemu zmagovalcu Wimbledona in 17-kratnemu zmagovalcu grand slamov Rogerju Federerju, s katerim je pred mesecem dni na istem prizorišču izgubil finale Wimbledona. Andy Murray je bil tokrat fantastičen. Največjega vseh časov je zbrisal s terena z rezultatom 6-2, 6-1 in 6-4 ter se mu na najboljši način maščeval za vse grenke poraze, ki mu jih je prizadejal Švicar, za nameček pa mu je preprečil t.i. karierni 'Golden Slam'.

Roger Federer je bil v finalu olimpijskega turnirja bleda senca samega sebe. Na drugi strani je bil Andy Murray enkraten, najboljši kadarkoli ter je zasluženo olimpijski prvak

Roger Federer je bil v finalu olimpijskega turnirja bleda senca samega sebe. Na drugi strani je bil Andy Murray enkraten, najboljši kadarkoli ter je zasluženo olimpijski prvak

Federerjeva igra je bila tokrat kot švicarski sir, Andy Murray pa je letel po zraku. Zadel je vse kar se je dalo in ob slabi predstavi 30-letnega Baselčana je imel lahko, lahko delo. Ja, stari lisjak tokrat ni imel nobenih možnosti proti res izjemnemu Britancu ter se mora zadovoljiti s srebrnim odličjem, prvim v igri posameznikov na olimpijskem turnirju in drugim skupno. Federer je pred štirimi leti v Pekingu sicer osvojil zlato medaljo v dvojicah skupaj z rojakom Stanislasom Wawrinko.

Andy Murray ni več 'loser'. Po vseh pozaih v finalu grand slamov, kjer je še vedno brez naslova, je iz sebe izpral oznako večnega poraženca. V finalu je nepričakovano zlahka ugnal velikega Federerja pred svojimi gledalci na osrednjem wimbledonskem igrišču. Rekorder po naslovih na turnirjih za grand slam, ki zmaguje na tem prizorišču za 'dober dan', enostavno ni vedel, kaj ga je zadelo. Za razliko od Serene Williams ostaja brez kariernega zlatega slama in ne bomo pretiravali, če rečemo, da naslednje priložnosti verjetno ne bo več dobil.

Škot je igral odlično, tako kot v polfinalu proti Djokoviću. Izkoristil je 5 od 10 brejk priložnosti. Federer je imel le eno manj, a vnovčil ni niti ene. Brez dvoma je Britanec igral najbolje v najbolj pomembnih trenutkih in poskrbel za enosmerni promet, še posebej po seriji devetih dobljenih iger od 2-2 do 6-2, 5-0. Redki so, ki so Federerja tako ponižali, kot je to storil danes varovanec Ivana Lendla, ki je v medsebojnih obračunih s čarovnikom iz Basla povedel 9-8 in prekinil njegov niz treh zaporednih zmag.

Dobitniki odličij na olimpijskem turnirju v Londonu  - Juan Martin del Potro (bron), Andy Murray (zlato), Roger Federer (srebro)

Dobitniki odličij na olimpijskem turnirju v Londonu - Juan Martin del Potro (bron), Andy Murray (zlato), Roger Federer (srebro)

Po letu 1908 ima Velika Britanija spet olimpijkso zlato iz teniškega turnirja na olimpijadi, a treba je dodati, da tenis ni bil del druščine od leta 1928 do 1984. Bera se lahko še poveča, saj Andya čaka tudi finale mešanih dvojic, kjer je združil moči z Lauro Robson.

 

 

London 2012 Olympics
Kategorija: Olimpijske igre
Kraj: Wimbledon, Anglija
Datum: 28.07.2012-05.08.2012
Žreb: S-64 D-32
Podlaga: Trava
http://www.london2012.com/tennis


Tekma za 1. mesto:

(3) Andy Murray (GBR) defeats (1) Roger Federer (SUI) 62 61 64

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com

 

Fotogalerija: 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete