Bedene do fantastičnega, zgodovinskega četrtfinala na dunajskem ATP turnirju!

18.10.2012
DUNAJ, AVSTRIJA - 23-letni Aljaž Bedene (89. na ATP) je četrtfinalist teniškega ATP turnirja na Dunaju - prvič v karieri! Prvič v zgodovini bosta dva slovenska tenisača igrala med osmimi najboljšimi na turnirjih najvišjega ranga (ATP)

Na prste ene roke lahko preštejemo četrtfinala slovenskih teniških igralcev, saj sta do sedaj med osmimi najboljšimi igrala le Luka Gregorc in Blaž Kavčič, Aljaž Bedene pa je postal četrti, le nekaj minut za prijateljem Grego Žemljo. Na ATP 250 dvoranskem turnirju na Dunaju, ki se igra za denarno pogačo v vrednosti več kot pol milijona USD, je v 2. krogu s 7-6(4), 6-7(2) in  6-3 premagal Donalda Younga iz Združenih držav Amerike, ki je na 187. mestu računalniške lestvice, a je bil še na začetku sezone na visokem 38. mestu.

Za Ljubljančana je to daleč najboljša uvrstitev v karieri in dokaz, da je v izvrstni formi, iz tira pa ga ni vrgla niti več kot enomesečna odsotnost zaradi operacije slepiča. Z najmanj četrtfinalom dunajskega teniškega turnirja si je, verjetno, ob koncu leta že zagotovil uvrstitev v TOP 100, kar pomeni, da bo na prvem grand slamu leta 2012 v Melbournu igral neposredno v glavnem delu. Bravo Benki.

Aljaž je začel dvoboj 2. kroga nekoliko nervozno in zaostal 0-3, potem pa vzpostavil stik z ameriškim igralcem. Servis in igra nanj sta delovala kot namazan stroj, na katera Američan ni imel rešitve ter je klonil po treh nizih.

Aljaž Bedene se je prvič v karieri prebil v četrtfinale ATP turnirjev in skupaj z Grego Žemljo tvorita dvojec med najboljšimi osmimi na Dunaju

Aljaž Bedene se je prvič v karieri prebil v četrtfinale ATP turnirjev in skupaj z Grego Žemljo tvorita dvojec med najboljšimi osmimi na Dunaju

Polfinale, izenačitev najboljšega dosežka slovenskega moškega tenisa (Luka Gregorc, New Haven 2008) bo Aljaž Bedene iskal v dvoboju z drugopostavljenim Jankom Tipsarevićem, ki je s 6-3, 6-4 ugnal Gulbisa.

23-letni igralec iz Chicaga, nekaj let nazaj eden največjih ameriških teniških upov, je po dobrem lanskem letu izgubil kompas in zabeležil 17 izpadov v uvodnih krogih, kar je ena najslabših serij v zgodovini tenisa na ATP Touru. V zadnjem času se je nekoliko pobral in v dobrem slogu je tudi začel slovensko-ameriški obračun na osrednjem terenu dunajske dvorane Wiener Stadthalle. S hitrim brejkom, ki ga je potrdil, je povedel 3-0, prednost pa držal vse do 5-2, ko je Aljaž nanizal serijo iger. Ribrejk v 9. igri ga je vrnil v tekmo, kjer je o zmagovalcu 1. niza odločala podaljšana 13. igra. Aljaž je bil suveren, povedel je 5-1, na koncu pa zaključil s 7-4 ter dobil uvodni del, v katerem je prevladoval v asih (6-1) in je bolje izkoriščal točke na začetnem udarcu.

Nadaljevanje dvoboja je bilo prav tako izenačeno. Američan je imel svoje priložnosti, a še več jih je imel Aljaž. Do drugega podaljška v tekmi sta oba držala niti igre pri svojih servisnih igrah. Po štiri priložnosti za odvzem servisa na vsaki strani sta izničila, Young pa se je rešil iz zagate v 6. igri, kjer je ubranil še trojno vezano priložnost za odvzem začetnega udarca slovenskemu tenisaču. Odločitev je padla v še enem tajbrejku, ki ga je bolje otvoril Američan (4-0), prednost pa je bila dovolj visoka, da je prestavil obračun v 3. niz.

Trd boj se je odvil v zadnjem delu. Američan je napel vse sile in tudi prvi prišel do vodstva z brejkom. Verjetno je bil z eno nogo že v četrtfinalu, toda to je bil račun brez krčmarja. Benki se ni predal. Vse izgubljene priložnosti so se morale vrniti. Ogromo dela in truda se je obrestovalo ob koncu. Najprej je z ribrejkom poravnal izid, ob koncu pa še enkrat strl servis Američanu, da mu ni bilo potrebno potrjevati odvzema na svoj začetni udarec. Dvoboj je bil dolg 2 uri in 48 minut, naš tenisač pa je zadel 11 asov ter je bil boljši od tekmeca na oba servisna udarca.

Donald Young zapušča ATP turnir v avstrijski prestolnici po porazu z Bedenetom

Donald Young zapušča ATP turnir v avstrijski prestolnici po porazu z Bedenetom

Najmanj 45 novih točk bo dobil Bedene in 14,280 evrov za prvi četrtfinale v karieri.

 

 

Erste Bank Open
Kategorija: ATP World Tour 250
Datum: 15.10.2012-21.10.2012
Žreb: S-28 D-16
Podlaga: Trda (dvorana)
Nagradni sklad: € 550,000
http://www.erstebank-open.com/2. krog:

3-Tommy Haas (Germany) beat Jesse Levine (U.S.) 6-4 6-2
2-Janko Tipsarevic (Serbia) beat Ernests Gulbis (Latvia) 6-3 6-4
Marinko Matosevic (Australia) beat Dominic Thiem (Austria) 6-3 7-6(5)
Paolo Lorenzi (Italy) beat Vasek Pospisil (Canada) 6-4 6-4
Aljaz Bedene (Slovenia) beat Donald Young (U.S.) 7-6(4) 6-7(2) 6-3
Grega Zemlja (Slovenia) beat Matthew Ebden (Australia) 7-5 6-4

 

 

pripravil: L.S.

foto: atpworldtour.com

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete