FANTASTIČNO: Grega Žemlja veliki junak Pekinga in tretji Slovenec v TOP 100!

05.08.2012
PEKING, KITAJSKA - Skoraj nemogoče si je bilo zamisliti pred tremi, štirimi leti, da bi slovenski tenisač prebival med elitno stoterico na ATP lestvici, od danes naprej (uradno v ponedeljek) pa bo dvomilijonska deželica na sončni strai ALP v TOP 100 imela kar 3. Po Blažu Kavčiču in Aljažu Bedenetu, je to z veliko zmago v finalu Pekinga uspelo tudi Gregi Žemlji.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo odlični slovenski teniški igralec Grega Žemlja (114. na ATP) prišel v TOP 100, saj je to nakazoval že zadnje dve leti, končno pa mu je uspelo svoje teniško znanje vnovčiti na kitajski turneji challengerjev, kjer je danes v velikem finalu 75,000 USD vrednega turnirja na trdi podlagi v olimpijskem mestu Peking zlahka deklasiral domačina Di Vuja s 6-3, 6-0 ter zabeležil svoj 5. naslov na omenjenih dogodkih in že tretjega v zadnjih dveh mesecih. Vse čestitke Grega!!!

25-letni Kranjčan je v Pekingu zasluženo dvignil lovoriko ter napovedal novo poglavje v svoji karieri in zgodovini slovenskega moškega tenisa. V finalu je po 70 minutah pospravil s presenetljivim finalistom, Kitajcem Di Vujem, ki je v polfinale prišel po predaji Aljaža Bedeneta (utrujenost) tam pa senzacionalno ugnal Andreja Golubeva. No, Žemlja, od jutri naprej 95. teniški igralec sveta, je bil za domačina, ki je prvič v karieri igral finale challengerja, veliko previsoka ovira.

Kitajec Di Wu (na sliki) ni imel nobenih možnosti. Žemlja mu v finalu 75,000 USD vrednega challengerja ni pustil niti drobtinice

Kitajec Di Wu (na sliki) ni imel nobenih možnosti. Žemlja mu v finalu 75,000 USD vrednega challengerja ni pustil niti drobtinice

9 iger zapored Žemlje in kravata v 2. nizu

Kakšen finiš Gorenjca. Po brejku v 1. nizu in vodstvu 3-2 je Grega slabo odigral servisno igro in dopustil izenačenje na 3-3, od tu naprej pa Kitajcu, trenutno 282. na računalniški lestvici prikazal lekcijo tenisa v nacionalnem teniškem centru, ki je leta 2008 gostil olimpijski turnir!  Dobil je 9 iger zapored ter se sprehodil do naslova, ki mu prinaša 10,800 USD in 100 ATP točk, več kot dovolj za TOP 100!

Slovenec je bil neprimerno boljši tekmec in je diktiral tempo od prve igre naprej. Na koncu je Žemlja zabeležil 7 asov (Vu 3), ostal brez dvojne napake, iz 15 priložnosti 6x prišel do brejka (Vu 1/8), da je bi na osrednjem terenu le en igralec, pa pove tudi število doseženih točk. Žemlja je pričaral 63 točk, pet let mlajši Kitajec pa le 41, v 2. nizu le 14.

18. turnirska zmaga na challengerjih za 'sveto' trojko

Žemlja je prvi Slovenec sploh, ki je postal zmagovalec turnirja serije challenger. Leta 2008 je utrl pot z zmago in naslovom v Cancunu ter slovenski moški tenis nekako postavil na svetovni zemljevid.  Z Blažem Kavčičem sta orala ledino, sedaj pa se jima je priključil še Aljaž Bedene. 'Sveta' trojka je zbrala že 18. turnirskih zmag na challengerjih Kavčič 8, Žemlja 5, Bedene 5), kar je bilo pred štirimi leti nepredstavljivo, samo letos pa so slavili osemkrat. Po trikrat sta bila uspešna Žemlja in Bedene, dvakrat pa Kavčič.

Na ATP turnirjih se s takšnimi uspehi še ne morejo pohvaliti, a preboj vseh treh v TOP 100 napoveduje skorajšnji uspeh tudi na stopnički višje. Najboljšo uvrstitev na ATP turnirjih še vedno drži Luka Gregorc, ko je leta 2008 senzacionalno igral v polfinalu New Havna, na poti do tja pa premagal tudi Andreasa Seppija in Iva Karlovića.

V ponedeljek bodo vsi trije postavili svoje karierne uvrstitve na ATP lestvici! (glej tabelo)

Slike (upajmo) v kratkem

Število slovenskih naslovov na turnirjih

 Uvrstitev / Igralec / Uvrstitev v ponedeljek 6.8.  ATP Challenger (2012)  Futures 
 (76.) Blaž Kavčič (69.)    8 (2)  2
 (83.) Aljaž Bedene (79.)    5 (3)  5
 (114.) Grega Žemlja (95.)    5 (3)  9

 

Beijing International Challenger 2012
Kraj: Peking, KIT
Kategorija: ATP Challenger
Datum: 29.7.-5.8.2012
Nagradni sklad: 75,000 USD
Podlaga: Trda
http://www.bjchallenger.com/


Finale:

(2) Grega Zemlja (SLO) defeats Di Wu (CHN) 63 60

 

pripravil: L.S.

foto: bjchallenger.com

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete