Drža loparja

VODIČ SKOZI PRIJEME

Močni in natančni udarci predstavljajo kombinacijo različnih faktorjev pa vendar se vsi začnejo s pravilnim prijemom loparja. Čeprav mnogi tenisači največ pozornosti posvečajo izboru glave loparja, je za izboljšanje igre mnogo bolj pomemben sam prijem loparja - ne glede na to iz kakšnega materiala je napravljen roč.

 

 

Dober prijem je osnova vseh udarcev v tenisu, a mnogi spregledajo pomen tega faktorja. Način kako primete oziroma postavite roko na osemkotni ročaj vpliva na vsak udarec žogice. Od prijema je odvisno po katerim kotom se bo znašla glava loparja med udarcem in kam bo udarec usmerjen. Ni lahko izbrati odgovarjajoči prijem za vsako vrsto udarca saj ima vsak od njih svoje prednosti in slabosti. Zanesljivo pa je, da obstajajo taki, ki bolj odgovarjajo posameznemu stilu igre od drugih. Teniški igralci bi morali poznati vse različice prijema, da bi se prepričali kateri jim najbolj odgovarja.

Teniške šole, predvsem za otroke, zahvaljujoč prilagojenim rekvizitom (žoge, loparji in velikost igrišča) že od samega začetka omogočajo igranje v tekmovalni obliki. Vsak obiskovalec take šole lahko preskoči vpliv trenerja na držo loparja in ima možnost, da igra po svojem izboru. Šele ko otroci preskočijo na prave loparje in žoge, jim trener objasni prednosti in slabosti držanja loparja, ki so ga izbrali. Ta princip, ki ga uveljavjajo širom sveta, zmanjša navade drže loparja, ki so se uveljavljali pred kar nekaj leti. Nujno je treba vedeti kakšne drže loparja sploh obstajajo, še posebej pa, kakšne so prednosti in slabosti. Med igro vedno koristimo večje število držanja loparja ali kakor vsi radi rečejo, grip.

Poznamo več vrst iskanja določenega gripa, a najenostavnejši in najbolj zanesljiv način je uporaba osnovnega (baznega) zgloba kazalca, ki služi kot orientacija oziroma osnovni položaj. Na grafiki je za vsak prijem prikazan dno ročaja loparja, ki je sestavljen iz štirih osnovnih stranic in štirih kratkih diaginalnih stranic med njimi.

 

POVRŠINSKI PRIJEM:

Površinski prijem je primeren za skoraj vse udarce, vendar se v modernem tenisu uporablja predvsem za servise, voleje, smeše, slize in obrambne udarce. Takoimenovan ''kladivo'' grip je podoben držanju kladiva pri zabijanju žebljička. Površinski oprijem se dobi s postavljanjem osnovnega zgloba kazalca na krajšo stranico številka 1 , tako da palec in kazalce oblikujeta črko 'V' v zgornjem delu drže loparja. Levoroki igralci osnovni zglob kazalca postavijo na stranico številka 4.

+PREDNOSTI:

Površinski prijem najbolj pogosto koristimo pri servisih in smeših, ker omogoča obračanje zapestja in podlakti med kontaktom. Zahvaljujoč temu lahko izvedemo raznovrstne in eksplozivne udarce z minimalno obremenitvijo roke. Ta prijem je dober tudi pri igranju voleja, ker dovoljuje blago odpiranje glave loparje za slize udarce in zagotavlja boljšo kontrolo. Ker igralci ne mreži potrebujejo 'hitre roke' je površinski prijem zelo pomemben tako za forehand kot beckhand voleje. Povedali smo že, da je od prijema zelo odvisno pod katerim kotom bo postavljena glava loparja. Ko je glava loparja preveč zaprta, morate imeti točko zadetka žoge bolj pred svojim telesom, da pridete do pravilnega udarca. Površinski prijem postavlja glavo loparja  skoraj pod pravim kotom, tako da je center udarca nižji in bolj v stran v odnosu na telo igralca. Zato je ta prijem primeren za obrambne udarce, nizke žoge in za tiste, ki so bolj oddaljene od mesta igralca.

+SLABOSTI:

Površinski prijem je primeren za ravne in slize udarce, ni pa najboljša rešitev za top-spin. Da bi žogo udarili bolj močno in bi zadela igrišče je treba ciljati malo nad mrežo, zaradi česar ostaja zelo malo prostora za napake. Druga slabost površinskega prijema je nezadostna stabilnost, saj je zelo težko vračati žoge izven točke udarca.

Profesionalci, ki koristijo površinski prijem: Večina tekmovalcev ga koristi za izvajanje servisa in voleja.

 

VZHODNI FOREHAND PRIJEM:

Postavite roko povsem na strune in pustite da zdrsi proti roču loparja; položite lopar na mizo, zaprite oči in ga dvignite ali se enostavno rokujte z loparjem - to je le nekaj trikov, s katerimi si pomagate najti položaj za vzhodni forehand prijem. Tehnično se to nalažje naredi, da primete lopar površinsko in obrnete roko v smeri urinega kazalca (za levoroke  v nasprotni smeri urinega kazalca) in osnovni zglob kazalca zdrsne na poševno stranico številka 1.

+PREDNOSTI:

Vzhodni prijem generalno uporabljamo za obvladovanje forehanda. Ta prijem je mnogostranski, omogoča top-spin udarce ter tudi močne in prodorne ravne udarce. Vzhodni forehand prijem je modra izbira posebej zaradi tega, ker lahko hitro zamenjamo položaj prijema in to je zelo pomembno za tenisače, ki radi hodijo na mrežo.

+SLABOSTI:

Čeprav je center udarca višje, pa vseeno ni najbolj primerna opcija za vračanje visokih udarcev. Vzhodni forehand  je zelo močen in prodoren, a se z njim v glavnem igrajo ravni udarci. Prav zato ni najboljši za dolgo izmenjavo žogic in za tenisače, ki želijo udarjati z veliko top-spina.

Profesionalci, ki koristijo vzhodni forehand prijem: Tim Henman, Lindsay Davenport

 

POLZAHODNI FOREHAND PRIJEM:

S premikom osnovnega zgloba kazalca za rebro stranice v odnosu na vzhodni forehand prijem, dobimo polzahodni forehand prijem. Tak grip dobimo, če lopar spustimo ravno na igrišče in ga nato primemo z dlanjo, ki jo držimo paralelno na igrišče in površino glave loparja. Polzahodni forehand največ uporabljajo igralci, ki dajejo prednost močnim udarcem z osnovne črte, pa tudi velika večina trenerjev opogumlja svoje učence, da obvladajo ta prijem.

+PREDNOSTI:

Polzahodni forehand prijem zagotavlja več top spina napram vzhodnemu forehand prijemu. Udarci so mnogo bolj sigurni in jih je lažje kontrolirati - še posebej, ko je vprašanje loba in kratkih diagonal. Ta prijem se lahko koristi tudi za ravne udarce in passing-shote. Zahvaljujoč temu prijemu imajo tenisači večjo možnost zamaha, saj top-spin omogoča in pomaga, da žogica ostaja v igrišču. Točka udarca je zelo visoka in daljša na odnos telesa igralca, kar pomaga k boljšemu nadzoru in dovoljuje igralcem večjo agresivnost pri visokih udarcih.

+SLABOSTI:

Pri tem prijemu imamo težave pri nizkih žogah. Glede na to, da prijem naravno zapira glavo loparja, so igralci primorani žogo zajeti zelo nizko - udariti morajo pod žogo, kar pa ni enostavno. Ko je na vrsti volej morajo hitro obrniti lopar na površinski prijem. Zato ti igralci, ki najbolj pogosto igrajo za osnovno črto, ne hodijo ravno veliko na mrežo.

Profesionalni igralci, ki koristijo polzahodni forehand prijem: Marat Safin, Svetlana Kuznetsova.

 

ZAHODNI FOREHAND PRIJEM:

Ko imate roko v položaju polzahodnega forehand prijema je dovolj bazni zglob kazalca premakniti v smeri urinega kazalca na naslednjo stransko stranico (levoroki igralci v nasprotni smeri) in s tem formirate zahodni forehand prijem. Ta prijem je znan po tem, da se forehand in backhand lahko izvedeta na isti strani loparja. Ta grip vas prisili k perokmernemu top-spinu in se koristi na počasnih podlagah (visoke žoge). Sinonim za to držo je nekdanji španski as Alberto Berasategui. Temu prijemu dajejo prednost 'top-spin' igralci specializirani za peščeno podlago.

+PREDNOSTI:

Zahodni forehand je eden najbolj ekstremnih prijemov, ki ima izrazito močan efekt na žogo. Zaradi specifične lege zapestja se žogico udarja z velikimi silami, ki razvijejo topspin. Tudi ko udarite na večji višini v odnosu na nivo mreže, bo žogica pogosto pristala v igrišču. Ob takem udarcu se žogica odbije zelo visoko in prisili nasprotnika, da se potegne za osnovno črto. Točka udarca je še višja in daljša. Možnost obvladovanja visokih žog je ta zahodni forehand prijem naredila zelo popularen med mladinci in tistimi, ki jim je pesek najljubša podlaga.

+SLABOSTI:

Največja težava so tudi v tem primeru nizke žoge zato tenisači, ki uporabljajo ta prijem, na hitrih podlagah ne pridejo do izraza, saj se žoga odbija nižje. Prav tako je potrebno žogo udariti z veliko hitrostjo glave loparja in uporabiti moč zapestja, da dosežemo skladnost tempa udarca in spina. V nasprotnem primeru bodo udarci kratki in nasprotnik bo hitro prišel do protinapada. Za nekatere bodo težavni že ravni udarci in tako kot pri polzahodnem prijemu je tu velik izziv igra na mreži in uspešno izvajanje voleja.

Profesionalni igralci, ki koristijo zahodni forehand prijem: Rafael Nadal, Amelie Mauresmo

 

VZHODNI BACKHAND PRIJEM:

Položaj, v katerem je zapestje pri površinskem prijemu, je treba premakniti do naslednje stranice v smeri urinega kazalca (naprotno za levoroke), tako dobimo vzhodni backhand prijem. V tem položaju je bazni zglob kazalca približno na sredini roča loparja.

+PREDNOSTI:

Kakor pri vzhodnem forehandu je ta prijem mnogostranski in zagotavlja stabilnost zapestja. Omogoča igro z več spina in bolj prodorne udarce. Nekateri tenisači znajo s tem prijemom igrati tudi slize, drugi za ta udarec spremenijo položaj v površinski prijem. Vzhodni backhand lahko uporabimo tudi za kick servis, prav tako ga lahko hitro spremenimo za igro pri mreži.

+SLABOSTI:

Ta prijem je dober za vračanje nizkih žog, ni pa idealen za top-spin udarce v višini ramen. Take žoge je neredko zelo težko kontrolirati, zato so tenisači primorani odigrati slize, da bi se ubranili. Najbolj pogosto to vidimo, ko igralci v točki udarca skočijo v zrak med vračanjem kick servisa.

Profesionalci, ki koristijo ta prijem: Roger Federer, Lisa Raymond

 

EKSTREMNI VZHODNI ALI POLZAHODNI BACKHAND PRIJEM:

Ta prijem je odgovor na zahodni  forehand (zaradi tega ga nekateri imenujejo polzahodni backhand) in je za razliko od vzhodnega backhanda treba postaviti bazni zglob kazalca na naslednjo stranico v nasprotni smeri urinega kazalca (za levoroke v smeri kazalca). Smatramo ga za napredno vrsto prijema, ki ga koristijo boljši in bolj izpopolnjeni igralci tenisa.

+PREDNOSTI:

Kot zahodni forehand prijem je ekstremni vzhodni backhand popularen med tenisači, ki se najbolje znajdejo na peščeni podlagi. Glava loparja se naravno bolj zapira kot pri vzhodnem backhandu in točka udarca je višja ter bolj naprej v odnosu na telo igralca. Zahvaljujoč temu lažje vračamo visoke žoge s top-spinom. Nekateri od najmočnejših backhand udarcev v tenisu zahtevajo uporabo tega prijema.

+SLABOSTI:

Prijem je neugoden za nizke žoge in ker je en najbolj zahtevnih prijemov, ga je težko dovolj hitro spremeniti za igro na mreži. Najbolj se obnese pri igralcih, ki izvajajo udarce z velikim zamahom in igrajo v glavnem iz osnovne črte.

Profesionalni igralci, ki koristijo ta prijem. Gustavo Kuerten, Justine Henin

 

DVOROČNI BACKHAND PRIJEM:

Dvoročni backhand je brez dvoma en najbolj popularnih prijemov, vendar se še zdaj vsi ne morejo strinjati, kakšen bi moral biti pravilen položaj roke. Najbolj sprejemljiva je rešitev, da naj bi dominantna roka držala lopar s površinskim prijemom, druga roka pa naj bi bila nad njo, v položaju polzahodnega prijema.

+PREDNOSTI:

Ta vrsta prijema je odlična za tenisače, ki nimajo dovolj moči, da bi odigrali enoročni backhand. Dvoročni backhand daje nujno trdnost, z oporo v ramenih in omogoča uspešen zamah za močnejše udarce. Zaradi tega se pogosto koristi pri vračanju nasprotnikovega servisa, kot tudi nizkih žog. 'Dodatna' roka pušča več moči za udarce, ki so v višini ramena.

+SLABOSTI:

Glede na to, da sta obe roki na loparju, ta prijem nekako omejuje doseg igralca. Zelo težko obvladamo široke udarce posebej zaradi tega, ker je težko vrteti lopar v položaju dvoročnega backhanda. Za učinkovit slize ali volej moramo umakniti nedominantno roko z loparja, a to je težava za tenisače, ki so se navadili igrati dvoročni backhand. Iz povsem enakih razlogov taki teniški igralci neradi prihajajo na mrežo.

Profesionalni igralci, ki koristijo ta prijem: Andre Agassi, Marija Šarapova

Na koncu tega teksta vam še enkrat poudarjamo - nikakor ne pozabite, da je v sodobnem tenisu vsak udarec različen. Zato je neizogibno, da igralci obvladajo vse vrste prijema loparja. Izbor prijema, kot tudi tehnika udarca mora biti odvisna od vaše taktične zamisli. Na vseh nivojih tenisa je cilj povsem enak - prelisičiti nasprotnika, dobiti točko in jasno, ZMAGATI.

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete