Dvojice

DVOJICE-IGRA PAROV

Preden igrate dvojice morate najprej spoznati razlike v odnosu z igro posameznikov. Velik del tega je naravna posledica, da strategija igre v dvojicah bazira, da vsak od igralcev pokriva znatno manjši del prostora kot v igri enojk.

Če izračunamo matematično, potem igralec v dvoboju posameznikov pokriva prostor 8,23m x 11,88m, v dvojicah pa 5,48m x 11,88m. Ni potrebno, da vam izračunamo površino v kvadratnih metrih, da bi opazili razliko. Ena teh posledic matematike je, da se vam v igri dvojic splača, da greste na mrežo in zato je posebej v tekmovalnih razmerah, to sinonim za igro servis-volej.

Tisto kar vas privlači, da greste na mrežo je možnost igranja žoge v stran, kar z osnovne linije ni mogoče. Je pa to tudi riziko, saj vas nasprotnik lahko tudi preseneti. Če bi na primer igrali 'singl' na igrišču širine 5,48m bi morali težiti k napadalni igri iz preprostega razloga, da bi bilo nasprotniku težje poslati žogo mimo vas. Z zmanjšanjem možnosti 'pasinga' je jasno, da se vam riziko napada splača in da je od tega večja korist kot igrati z osnovne črte. Jasno je seveda, da morate v tem primeru imeti določen nivo znanja voleja in 'smasha'. Tako pridemo do prvega ali osnovnega pravila igre parov, ki se glasi: moštvo, ki je pri mreži ima prednost in več možnosti za osvojitev točke. To pravilo vpliva na skoraj vse aspekte strategij v dvojicah. Pa začnimo po vrsti od začetka - servisa.

SERVIS je eden najpomembnejših elementov in bistvena prednost v igri dvojic iz preprostega razloga; ker moštvu, ki servira daje možnost, da prvi zavzame položaj za volej na mreži - da napade. To jim daje kontrolo na mreži in s tem veliko verjetnost za osvojitev točke. Partner serverja bi moral zavzeti položaj na sredini servisnega polja, na nasprotni strani polovice od katere se servis izvaja. Če ste že uigran par in veste kam bo partner serviral (pri tekmovalcih je to obvezno), lahko napravite korak in poskok v smeri pričakovanega servisa. S tem še bolj zaprete mrežo in sebi odpirate možnost, da presekate nasprotnikov return. Med igro poskušajte 'prebrati', kako vaši nasprotniki običajno vračajo servis in na ta način pridite bližje (če nasprotnik ne koristi lob) ali se pomaknite bolj v sredino (če se nasprotnik boji odigrati paralelo). S tem boste svojemu partnerju, ki servira, zelo pripomogli. Zapomnite si, da v veliki večini za izgubo igre partnerjevega servisa nosite vi. Zato ne stojte na enem mestu kot kip, temveč se zavedajte nasprotnikovega returna in se mu prilagodite.

 NE PREZRI ! Pomen medsebojne vzpodbude v igri dvojic

 

Skoraj brez izjeme bi moral igralec, ki izvaja začetni udarec, takoj zatem preiti naprej in se pridružiti partnerju na mreži. Tu je en odstop: pogosto mislimo in tu imamo prav, da imajo dobri igralci v dvojicah boljši servis od izrazitih 'single' igralcev. Moramo povedati, da morate za igro dvojic imeti dober servis in preprosto dejstvo je, da se pri pravilnem servisu vedno skoči v igrišče, oziroma bolje rečeno - servis vas potegne k mreži. Ko igrate dvojice in greste velikokrat na mrežo, potem to rutino težko izgubite. Ko pa igrate samo 'single' se velikokrat zgodi, da ne prenesete teže v igrišče, saj igro bazirate na osnovni črti. Posledica je jasna - izgubite pravilen prenos teže in skalite servis. Zato je dobro včasih igrati tudi dvojice, pa čeprav na tem ne boste gradili teniške kariere. Ne da bi vedeli si boste popravili servis in ga s tem bolje koristili tudi v 'singlu'. Ko sta oba igralca na mreži ste vi v premoči oziroma dominantni poziciji. Vsako uspešno moštvo se bo vedno trudilo, da zavzame tak položaj. Na tak način pridemo lažje do točke z uporabo voleja ali smasha. Poskusi z atomskim servisom so običajno obsojeni na pogubo zaradi malega odstotka realizacije.

Naslednja razlika med prihodom na mrežo v 'singlih' in dvojicah je; v dvojicah se ne morete zaustavljati in napraviti 'split step' ali polkorak, tako kot v igri posameznikov. V dvojicah se gibamo premočrtno in server točno ve, od kje mu prihaja povratni udarec. Osnovna težava serverja je, da pride čim prej do mreže tako, da ne lovi volejev pod mrežo ali izven servisne črte.
Ko se premika naprej z veliko hitrostjo je najbolj pomembno, da spremlja žogo in ostane sproščen pri izvedbi voleja. Če je return visok in je eden od vaših nasprotnikov blizu mreže lahko gibanje upočasnite in izvedete volej točno na njega. Če je return nizek, morate najprej odigrati volej na igralca, ki je na osnovni črti (običajno je to igralec, ki je vračal servis). Če se igralec, ki je vračal servis in njegov partner bližata mreži, poskusite odigrati volej čim lažje in nižje, nasprotnikoma pod noge.

Ker vam servis odpira prvo možnost, da utrdite svoje moštvo na mreži, drugo pravilo pravi: zadenite prvi servis (prvo žogo). To je mnogo bolj pomembno tu, kot pri igri posameznikov. Če server ne zadane prvega servisa, nasprotnik (tisti, ki vrača servis) pride do izjemne priložnosti, da napade drugi servis in nevtralizira dominacijo serverja pri mreži. Še huje, nasprotnik lahko pride na mrežo in vas prestraši, da poskusite po servisu priti na mrežo. Mogoče še najhujše kar se vam v tem primeru lahko zgodi, da nasprotnik cilja vašega partnerja na mreži in s tem pride ne samo do točke ampak odpre možnost, da se s partnerjem tudi sporečeta. Vaš partner od vas zahteva močnejši servis in kar naenkrat smo v začaranem krogu.

Tudi, če morate prvi servis odigrati lažje zaradi boljšega odstotka, je to še vedno prednost. Nasprotnik nikoli ne bo vedel s kakšno hitrostjo ali smerjo boste izvajali začetni udarec in ostane v defenzivi tako v položaju na igrišču kot mentalno. On je tako bolj pripravljen na reakcijo kot na napad. Vse to ga postavlja v položaj, da ne poskuša z napadalnim vračanjem servisa in ne pride do prednosti v igri.
Rešitev za returne, ki vam jih plasirajo pod noge in vam onemogočajo dober prvi volej je enostavna. Včasih se po prvem servisu ustavite in vrnjena žoga vam bo prišla enostavno na lopar in bo kot nalašč za izvedbo osnovnega udarca. Kadar odigrate nazaj globoko žogo na osnovno črto, pojdite naprej na mrežo in s tem pridete do velike možnosti za zaključek točke. To, ponavljamo, delajte občasno, kot presenečenje in zamenjavo ritma.

Kam bi morali zadeti servis v dvojicah? Če gledamo samo geometrijsko, je najbolje v sredino, kjer se stikata vzdolžna in prečna servisna črta. Iz tega položaja je nasprotniku nemogoče zadeti paralelo mimo vašega partnerja. Obenem to zmanjšuje diagonalni kot s katerim bi vas lahko nasprotnik presenetil medtem, ko prihajate k mreži. Nazadnje to vašemu partnerju odpira možnost, da prestreže žogo na mreži, ker ne rabi toliko skrbeti za mogoči return po paraleli, pa tudi najverjetnejši odgovor nasprotnika je po sredini.
Prav enako je v več primerih koristen servis v stran. Če je to nasprotnikova slaba stran in se boji paralele ali vašega partnerja na mreži. S tem tudi vržete iz ravnotežja nasprotnika za dober udarec. Vse to pride še bolj do izraza na hitrejši podlagi ali če se kombinira s servisom v telo.

Na žalost je servis na levo stran bolj rizičen saj gre na nasprotnikov forehand (če ni levičar). Ta nevarnost temelji na tem, da lahko forehand udarimo bolj močno tudi, če nimamo idealnega ravnotežja in lažje udarimo po paraleli ali 'zavrnemo' kratko diagonalo. Servis v desno stran ima prednost; če vaš nasprotnik igra enoročni backhand ne bo imel dovolj moči, saj je pri koncu dosegljivosti žoge ali pri dvoročnem bekendu, ko ima nasprotnik manjši razpon teže in bo žogo komaj ujel.

nadaljevanje naslednjič

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete